Novo istraživanje EyeforTravel-a, prvo od tri koja će napraviti, zaključilo je kako 73% turista redovno uspoređuje hotele, koji se sve više okreću ovom najpoznatijem pretraživaču kako bi zadovoljili svoje marketinške potrebe.

 

Ukoliko se prvi put susrećete  s metasearch portalima pogledajte koji su najbolji i kako se možete početi oglašavati.

 

Ovo novo izvješće Evefor Travel-a došlo je do nekoliko zanimljivih pronalazaka. U istraživanju sprovedenom nad 3000 redovnih putnika iz Australije, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, došli su do podataka kako 44% njih uvijek koristi metasearch portale za usporedbu, 73% ih to čini redovito, dok 94% ih barem ponekad koristi . Prvo istraživanje u nizu nazvano “The State of Hospitality Distribution Report: Metasearch” – dostupno je ovdje.

[responsive]metasearch postotak[/responsive]

Ovo metasearch portale stavlja na prvo mjesto procesa istraživanja smještaja te ga čini jako važnim distribucijskim kanalom za brendove hotela preko kojeg se sve više natječu.

Metasearch portali nude usporedbu cijena gdje putnici mogu pronaći najbolje moguće opcije za sebe a postoji i porast u potražnji kod turista”, rekao je Ujjwal Suri, potpredsjednik Fornov-e.

 

Uistinu, kada su sudionike ankete pitali zašto se ponovno vraćaju određenom hotelskom brendu, metasearch je izašao kao pobjednik; 62% sudionika vraćao se tvrtkama koje nude najbolju vrijednost za cijenu, dok je druga najbitnija kategorija (32%) digitalno online iskustvo. Kada bliže pogledamo također možemo primijetiti da milenijalci i poslovni putnici među onima koji najčešće koriste metasearch portale.

 

Putnici između 18 i 35 godina su među onima koji najčešće koriste alate za usporedbu cijena svaki put kada traže smještaj (46,4%) zatim dolaze putnici između 36 i 55 godina (45%), a preko 55 godina taj postotak pada na 36,8%.

 

Da li je Google dominantna postaja za pretragu hotela?

 

Bez mnogo iznenađenja, Google nastavlja u svome preuzimanju sve većeg dijela kolača kada govorimo o metasearch hotelskoj pretrazi, dok uz to svakodnevno povećava bazu hotela u svojoj ponudi:

[responsive]metasearch učinak[/responsive]

Fornova prati 8000 hotela na velikom broju metasearch portala, vršeći redovna pretraživanja na njima radi što boljeg uvida u stanje. Ovo praćenje pretraga u drugom kvartalu 2018.godine dovelo je do saznanja da, kada govorimo o direktom oglašavanju, na Google-u 80% pretraga završi direktnom rezervacijom. Usporedimo to s 43% uspješnosti Hotels Combined-a, 30% Trivaga ili tek 8% TripAdvisor-a. Čini se kako je Google preuzeo značajan dio tržišta te nudi jaku vrijednost hotelima u vidu provizije, za razliku od drugih metasearch portala na kojima online portali dominiraju oglasnim prostorom.

 

PREUZMITE BESPLATAN VODIČ KROZ METASEARH PORTALE I SAZNAJTE:

  • Što su Metasearch portali,[responsive]ebook metasearch portal[/responsive]
  • Zašto su besplatni za korištenje
  • Koja je razlika između Metasearch stranica i
   klasičnih online putničkih agencija?
  • Koji su namjenjeni hotelima a koji iznajmljivačima
  • Kako se oglasiti na svakome od njih
  • I još mnogo više..

 

Dakle, konkurencija se zagrijava i stavlja pritisak na rezultate drugih metasearch portala. Nir Dupler, šef istraživačkog odjela Fornov-e, očekuje da će se sve više hotelijera okrenuti Google Hotel Ads sustavu u potrazi za većim metasearch prometom jer “TripAdvisor nailazi na sve veće financijske poteškoće i ima nekoliko bezuspješnih komercijalnih pokušaja.

CEO Fornov-e, Dori Stein, tvrdi da se meta stranice bore u održavanju financijske efikasnosti te da su direktna žrtva Google-ove prednosti na tržištu. U isto vrijeme, TripAdvisor i Trivago “nisu u najboljoj poziciji jer sve više troše na oglašavanje kako bi došli do većeg broja klijenata”. U nastavku Dori kaže: “Ta taktika ih mnogo košta budući da Google samo povećava broj klijenata koji su izloženi njihovoj metasearch platformi bez ikakvih vidljivih dodatnih troškova. Nitko nije rekao da je svijet fer.”

 

Međutim, Google ne sjedi skrštenih ruku. Nakon što su podigli igru na sljedeći nivo ove godine omogućavanjem pretrage hotela preko mobilnih uređaja s dodatnim kapacitetima za rezerviranje, filtriranje cijena, detaljima o sadržajima hotela i automatske usporedbe cijena, oni su nedavno još poboljšali svoju platformu za hotele. U srpnju ove godine, Google je naglasio da će oglasi za hotele postati dio Google Ads platforme s novom vrstom kampanje posebno za hotele. Ova promjena će omogućiti menadžerima hotelskih online kampanja jedinstvenu platformu te će se ona voditi rame uz rame s drugim Google kampanjama. U isto vrijeme, Google čini se eksperimentira s prikazivanjem Google Hotel Ads oglasa iznad plaćenih rezultata pretrage.

Očigledno, drugi metasearch portali moraju biti svjesni da gigant poput Google-a pravi ovako značajne korake. Morati će se žestoko boriti kako bi smanjili trošak hotela na svojoj platformi te postati otporniji na druge online portale koji svoje oglase postavljaju na njihovoj platformi.

 

Veletrgovci: veliki problem hotelske distribucije

Hoteli i online portali su uskraćeni s velikog broja pretraga na portalima od strane sumnjivih igrača koji žele zaraditi na konkurentnosti cijena, također se može pročitati u izvještaju.

U suštini, istraživanje EyeforTravel-a i Fornove dokazalo najveći problem integritetu cijena predstavljaju veleprodavači, koji inventar hotela prodaju na online portalima a nemaju direktne ugovore s hotelima. Rezultat je gubitak udjela na tržištu i prihoda kako za hotele tako i za online portale. Fornova je do ovih rezultata došla praćenjem 10 milijuna rezervacija ostvarenih preko metasearch portala u 2018.godini.

Ovo istraživanje pruža nam uvid u stanje hotela u stvarnom vremenu, veleprodavače i plaćene oglase online portala, uz online navike klijenata te druge bitne podatke.

Istraživanje na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.

 

Google preuzima najveći dio hotelskog metasearch tržišta by