Navike potencijalnih klijenata i gostiju se konstantno mijenjaju kroz njihovu povezanost s online kanalima i metasearch portalima.

Ove stalne promjene u navikama klijenata su pravi izazov za ugostiteljsku industriju koja, da bi u koraku  s novim tehnologijama i trendovima, treba stalno napredovati i prilagođavati se.

Optimizacija hotelskog online oglašavanja u cilju ostvarivanja više direktnog prometa zahtjeva digitalnu marketinšku strategiju i alate kako bi bili efikasni i učinkoviti u svojim nastojanjima u online zajednici.

U 2015.godini, prije samo dvije godine, direktni promet na hotelskoj stranici iznosio je 62% od ukupnog prometa.

 

U 2017.godini taj postotak je pao na 42%.

Bez sumnje, ovo je jako bitan, ako ne i najbitniji izvor prihoda i prometa na koji se mnogi hotelijeri oslanjaju. Naravno, to je tako jer je direktni promet gotovo besplatan i neopterećen raznim provizijama.

Međutim, uobičajena praksa nije dovoljna za povećanje prometa a samim time i direktnih rezervacija. Očigledni pad prometa na hotelskim web stranicama je jasan pokazatelj toga.

Kako bi se efikasno natjecali u online prostoru, efikasna marketinška strategija za povećanje direktnog prometa i rezervacija je jako bitna.

Ovaj plan, kao što svi znamo, obuhvata marketing na velikim pretraživačima (SEM-search engine marketing), obične i retargeting kampanje na AdWords-u i naravno najbolji izvora direktnog prometa, metasearch stranice.

Od kraja 2016.godine, metasearch je postao jedan od najvažnijih kanala za oglašavanje za hotele te je čak nadmašio i AdWords, prema nekim podacima. A ovaj trend ne pokazuje nikakve znake slabljenja već se može očekivati i još veći rast.

 

Evolucija metasearch stranica u 2017. godini

 

U našem radu s hotelima u proteklih nekoliko godina, primjetna je praksa hotela i nastojanje za što boljim oglašavanjem na metasearch stanicama. A pošto je naš hotel channel manager povezan s velikim metasearch stranicama odlučili smo ih istražiti i usporediti.

[responsive]Hotel channel manager[/responsive]

U proteklom periodu, primjetan je porast ovog kanala za oglašavanje hotela te smo kroz praksu i mi profilirali učinkovitu strategiju za optimizaciju metasearch kanala za maksimiziranje prihoda hotela s najboljim povratom uloženog u ovu vrstu oglašavanja.

Zbog toga nam je bitno da hoteli lakše razumiju razne kanale, shvate kako funkcioniraju kako bi donosili lakše i utemeljene odluke oko proračuna za oglašavanje.

Također smo uradili i članak za najbolje GDS sustave.

 

 1. TripAdvisor metasearch

[responsive]tripadvisor metasearch[/responsive]

U proteklih 5 godina, TripAdvisor je držao potpunu dominaciju u metasearch oglašavanju, pogotovo u područjima kvalitetnog prometa i donesenih prihoda.

Ilustracija ispod pokazuje godišnji napredak ostvarivanja prihoda i prometa u odnosu na uloženo na oglase na ovoj metasearch stranici.

Iako TripAdvisor ostaje na tronu kao ključni metasearch kanal na tržištu i iako je i dalje metasearch portal s najboljim učinkom, brojke o ostvarenom prometu su u blagom padu u proteklih nekoliko godina kao i povrat uloženog u oglase.

 

[responsive]TripAdvisor metasearch učinak[/responsive]

Kratka povijest:

 • 2012 godine: Broj klikova je bio dosta visok jer je tada TripAdvisor imao svoj ozloglašeni pop-under sustav (koji je otvarao zasebnu stranicu na webu). Gost bi prilikom potrage za informacijama hotela dobivao šest ili više ponuda u isto vrijeme.

 • U 2013.godini: TripAdvisor sustav se prebacio na prikaz dinamičnih cijena, što je prouzrokovalo pad prometa ali i porast cost-per-clicka.

 • 2014 godine: Cost per click je porastao za 400% u odnosu na 2012.godinu, a povrat uloženog na oglašavanje je opao. Međutim, broj uspjelih rezervacija je bio veći uz puno kvalitetniji promet na stranici hotela.

 • U 2015.godini: Cijene su se izjednačile te je zabilježen blag pad u cijeni cost-per-clicka. Povrat na uložene oglase se vratio na nivo iz 2012.godine.

 

 

Analiza

 

TripAdvisor prosljeđuje jako kvalitetan promet s velikim postotkom uspješnosti uz međunarodne klijente iako je trenutno sustav najjači u Sjevernoj Americi.

Za hotele u Europi i Aziji, to predstavlja veliki povrat uloženog zbog činjenice da je prosječan boravak klijenata duži od domaćih ili regionalnih klijenata. Prema analizi, klijenti koji izvrše rezervaciju preko TripAdvisor metasearch u prosjeku u hotelu ostaju 4,5 dana.

Sistem licitiranja je uznapredovao u proteklih nekoliko godina ali je i dalje poprilično neproziran. Prioritet se daje onom s najvećom licitacijom i kao netko tko se oglašava vi ne možete znati iznos nečije druge licitacije.

Možete odabrati „udio u klikovima“, što u određenom postotku garantira bolju vidljivost i dobivanje klikova određeni dio vremena. Promjene u licitaciji i kampanjama se mogu upravljati na dnevnoj bazi.

Pogledajte i naš članak za TripConnect o tome kako se preko ovog alata oglašavati na TripAdvisor metasearch stranici.

 

Savjet

 

Nemojte sustavno licitirati na prvu poziciju jer cijena može brzo narasti i drastično umanjiti povrat uloženog. Umjesto toga, koristite TripAdvisor izvještaje kako biste ostali među prva tri oglasa.

Pored toga, ako Vam je prosječna dnevna cijena (ADR) niska, odaberite „Instant booking“ kako biste održali niske cijene. Pročitajte više o TripAdvisor instant booking-u ovdje.

 

 1. Google Hotel Ads metasearch

[responsive]google hotel ads[/responsive]

Google je pokrenuo Hotel Ads kao Hotel Finder u 2011.godini. Od tada proizvod je mijenjao ime u  Google Hotel Price Ads i sada u Google Hotel Ads. Proizvod i učinak su značajno rasli svake godine kako u broju klikova tako i u potrošnji na oglašavanje.

Želeći da pokrene drugačiji poslovni model od ostalih metasearch portala, Google je krenuo s pay-per-click modelom koji se zasniva na ukupnoj cijeni potencijalne rezervacije. Ovaj model su održali ali su isto tako dodali i model učinkovitosti što ustvari predstavlja postotak od ostvarene rezervacije.

Zasnovan na broju klikova, Googleov Hotel Ads sazrio je 2016.godine i danas broj klikova nadmašuje TripAdvisor dok u isto vrijeme održava jako profitabilan povrat utrošenog na oglase.

Pošto Google integrira oglase dublje u rezultate pretrage, karte i druge proizvode on ima sve pretpostavke da postane vodeći metasearch sustav na tržištu.

 

[responsive]Google hotel ads učinak[/responsive]

 

Analiza

 

Google Hotel Ads trenutno ima najbolje kvalificiran promet u odnosu na druge metasearch portale.

Broj posjeta i količina prometa su toliki da je sada gotovo sigurna investicija za hotele svih veličina i karakteristika.

Međutim, to je jako kompliciran sustav za upravljanje licitacijama koji nudi jako granulirane mogućnosti.

Ovo je gotovo nemoguće za upravljanje ukoliko nemate stalno zaposlenog menadžera za e-commerce ili oglašavanje.

Google Hotel Ads su prestali razvijati direktnu konekciju s hotelima te se uvijek povezuje preko proizvoda treće strane, kao što je slučaj i s MegaBookerom.

S iskustvom Google-a i stručnošću AdWordsa, razvili su sustav za upravljanje kako bi optimizirali licitacije i precizno geo-targetiranje.

Licitacijama se upravlja svakih nekoliko minuta ili ček momentalno, što ga čini pouzdanom metasearch platformom za kontrolu proračuna i prilagođavanje.

Sustav je jako otvoren i nudi potpunu transparentnost oko učinka, konkurentnosti i prigoda za oglašavanje.

 

Savjet

 

Za učinkovito oglašavanje na Google Hotel Ads, preporučujemo za hotele s manjim proračunom da se prebace na model učinkovitosti (performance model) a za deluxe i luksuzne hotele s većom prosječnim dnevnom cijenom da koriste cost per click model.

Hoteli moraju osigurati da se ove brojne kampanje motre i redovno kontroliraju.

 

 1. Trivago metasearch

[responsive]trivago metasearch[/responsive]

Trivago je oduvijek bio jedan od glavnih mamaca za veliki broj klikova na metasearch tržištu.

Cost per click je najniži od svih metasearch stranica, međutim povrat na uloženo nije jednako dobar kao i kod TripAdvisora ili Google Hotel Ads-a, iako postoje znakovi povećavanja.

Konstantan rast ove platforme kreće kada su jedan udio unutar tvrtke prodali Expediji 2013.godine a u isto vrijeme su krenuli i u intenzivnu kampanju preko TV oglašavanja što je ovaj metasearch portal učinilo poželjnim suradnikom za veliki broj hotela.

 

[responsive]trivago metasearch učinak[/responsive]

 

Analiza

 

Iz perspektive upravljanja proračunom, ovo je platforma koja zahtjeva oprezno upravljanje i praćenje.

Svaki put kada se kampanja na TV ekranima pokrene za Trivago, metasearch stranica doživi porast u prometu.

Međutim, stopa konverzije nije prevelika. Kako biste osigurali da se proračun ne potroši u potpunosti, preporučujemo hotelima da provjere i namjeste svoje proračune i oglase za maksimalni povrat uloženog.

Male promjene u licitacijama (poput povećanja za jedan cent) mogu imati značajan utjecaj i rezultirati prevelikom potrošnjom proračuna.

Ova metasearch stranica nema ugrađen alat za ograničavanje proračuna. Pored toga, stranica se redovno poboljšava uključujući i svoje upravljanje i tim.

Trivago se može uspješno koristiti za međunarodnom planu, ali je najefikasniji kada se koristi za klijente iz Europe.

Poslovni model je samo cost per click, nema drugih opcija. Sustav za pozicioniranje unutar same stranice na prvo mjesto stavlja najbolju moguću cijenu smještaja a zatim cijenu samog oglasa, a ako su cijene jednake onda naravno cijena oglasa ima prioritet.

 

Savjet

Pošto Trivago metasearch model prioritet stavlja na cijenu ako možete stavite manju cijenu noćenja na vašoj web stranici tako da ne morate mnogo plaćati oglase. Izračunajte kako ćete imati veći povrat, smanjivanjem cijena noćenja na web stranici ili povećavanjem cijene oglasa.

 

 1. HotelsCombined metasearch

[responsive]hotels combined[/responsive]

 

HotelsCombined je jedan od najbitnijih metasearch partnera za SAD.

To je jedna od prvih tvrtki koje su zakoračile u metasearch tržište. HotelsCombined dostavlja izvanredan povrat uloženog za targetiranje putnika koji dolaze iz Jugoistočne Azije, Australije ili Novog Zelanda.

 

[responsive]HotelsCombined metasearch učinak[/responsive]

 

Analiza

 

Iako je količina klikova manja nego kod TripAdvisora, Trivaga ili Google Hotel Ads-a, demografska slika putnika koji koriste ovaj metasearch portal je vrijedan dodatak svakom hotelu koji želi više gostiju iz azijske pacifičke regije.

Količina klikova je stabilna, a poslovni model je takav da naplaćuju samo po uspješnoj akviziciji gosta s vrlo malom kontrolom oko vidljivosti hotela na portalu.

 

Ključne stavke i preporuke:

 

Metasearch platforme vam mogu pomoći da dovedete više posjetilaca na web stranicu hotela:

 • Metasearch je na pragu toga da postane glavni kanal za oglašavanje hotela. Odaberite platformu koja je najznačajnija za vaš hotel na osnovu područja na kojem oglašavate hotel i vaših ciljeva: veliki broj posjeta ili dobar povrat od uloženog.

 

Efikasnost vaše strategije direktnih rezervacija ovisi prije svega o cijeni:

 • Primjetna je značajna razlika u povratu uloženog na oglase kod hotela koji odluče dati prednost direktnom bookingu. Smanjivanje cijena direktnog bookinga je jedan od najefikasnijih načina da preko metasearch stranica ostvarite ozbiljne prihode. Povrat od oglašavanja na metasearch stranicama, za hotele koji to ispravno rade, jeste 2,5 puta više od uloženog.
  A kao pravilo stoji činjenica da hoteli koji po većoj cijeni prodaju smještaj na web stranici hotela nego na metasearch stranicama nisu toliko uspješni.
  Kod jednakih cijena na web stranici hotela i metasearch platformama, rezultati su prihvatljivi, iako to smanjuje postotak direktnih rezervacija.

 

Potražite pomoć profesionalaca:

 • Kako bi osigurali direktne rezervacije u hotelu ili za jednostavno povećanje prihoda preko svih kanala prodaje, metasearch i drugi portali za oglašavanje su neizbježan integralni dio strategije za male i velike hotele. Preporučujemo za lance hotela da u svome timu imaju ljude koji će raditi samo na tom dijelu. Za male hotele, preporučujemo da angažiraju neku marketinšku agenciju koja im može pomoći u tome.

 

Redovno pratite stanje:

 • Metasearch, kao i sve druge online platforme za oglašavanje, zahtijevaju posvećenost a ne samo postavljanje. Oglašavanje zahtjeva redovnu optimizaciju kako biste osigurali da je ono što ste uložili na oglašavanje donijelo rezultate i da ste „u plusu“.

 

Zaključak

 

Konstantna promjena u tehnologiji održava hotele u pripravnosti s konstantnim adaptacijama i promjenama. Različit spektar online marketing strategija za uvećavanje direktnog prometa uključuje i metasearch platforme.

Ako se ispravno sprovedu, taktike online marketinga na metasearch portale, vaš hotel može od 30-50% rezervacija ostvarivati preko metasearch portala.

To je definitivno vrijedno truda i pažnje.

Metasearch platforme, a pogotovo Google Hotel Ads, su snažni saveznici malih hotela. Oni pružaju hotelima visoku prisutnost na tržištu i veliku stopu konverzije u usporedbi s OTA portalima za oglašavanje poput Booking.com-a, Hotels.com-a i sl.

Sada ostaje pitanje „kako se povezati s metasearch portalima?“

MegaBooker omogućava hotelima konekciju s glavnim metasearch portalima kao i preko 100 drugih OTA i GDS portala za oglašavanje.

[responsive]Hotel channel manager[/responsive]

Ono što je sigurno da se distribucija hotela na razne kanale prodaje neće pojednostaviti; već će zahtijevati stalnu promjenu strategija.

Ali to u isto vrijeme pruža i nove prigode za bolji učinak hotelijera koji nove trendove i tehnologije okrenu u svoju korist.

Usporedba najboljih i najpoznatijih metasearch stranica by