Neki iznajmljivači rade po principu autopilota, na valu relativno novog tržišta za iznajmljivanje apartmana, pa gdje ih vjetar odnese. Drugi pak stisnu zube, skupe hrabrosti i sami određuju vlastita pravila prilikom vođenja apartmana.

U našem višegodišnjem radu s iznajmljivačima obiteljskog smještaja primjetna je skupina iznajmljivača koji su iznajmljivanje apartmana podigli na visok nivo te ostvaruju iznad prosječne rezultate. To su iznajmljivači koji su realna “prijetnja” hotelskoj industriji (pročitajte više o tome u našem članku).

 

Odlučili smo s Vama podijeliti „stvari koje oni vješto sakrivaju“ u nadi kako bi se novopečeni iznajmljivači apartmana, vila i kuća za odmor i oni koji traže načine za unapređenje poslovanja okoristiti s njima te osmisliti dugoročnu strategiju za iznajmljivanje apartmana.

Za one koji su tek započeli iznajmljivanje preporučujemo naš vodič za iznajmljivanje smještaja s kojim kroz 10 jednostavnih koraka možete krenuti s iznajmljivanjem.

 

  1. Lako je započeti iznajmljivanje apartmana ali je održivost jako zahtjevna

[responsive]iznajmljivanje apartmana[/responsive]

Postavljanje i iznajmljivanja apartmana na online portalima je iznenađujuće jednostavno. Ali kratkoročni uspjeh i dugoročna održivost su dvije sasvim različite stvari.

Nepovoljne okolnosti će kad-tad nastupiti i onda iznajmljivači dođu na prekretnicu u svom poslovanju gdje neki odustanu a neki se još više posvete i postanu još ozbiljniji…

Iznajmljivač koji kroz teške periode izdrži, dođe do točke kada shvati da je spreman/spremna za mnogo više. Na koncu dobije novu percepciju i mnogi mu priskoče u pomoć.

Teški trenutci u iznajmljivanju smještaja su neophodni za izgradnju dugoročnog uspjeha i samo su jedan dio putovanja. Činjenica je da pojedinac jednostavno ne može do održivog poslovanja dok ne prođe kroz ove turbulentne periode iz kojih će izaći još jači ili će u potpunosti odustati.

Dobra vijest je da ako ste u škripcu ili se osjećate da je vaše iznajmljivanje apartmana stvar prošlosti, to je ustvari znak da su dobre stvari odmah iza ugla.

 

  1. Nedostatak vremena je nedostatak fokusa

[responsive]nedostatak vremena[/responsive]

Jednostavno nemam dovoljno vremena“, je možda najčešći izgovor koji čujemo u našem radu s iznajmljivačima. „Imam djecu, stalni posao, planiram vjenčanje, ne mogu biti na stotinu mjesta“ itd…

Međutim, ono što oni ustvari govore jeste „unapređenje moga poslovanja nije visoko na mojoj listi prioriteta“. To je naravno uredu: nije svako spreman za napredak i rast. Ali oni koji jesu ozbiljni znaju kako iznajmljivanje apartmana zahtjeva požrtvovnost.

 

Iznajmljivači trebaju sami sebi priznati i nazvati ovakva opravdanja pravim imenom te preispitati što je bitno ili jednostavno mogu priznati da je iznajmljivanje nešto čemu se ne mogu u potpunosti posvetiti.

 

  1. Postavljanje ciljeva rješava veliki broj dilema

[responsive]postavljanje ciljeva u iznajmljivanju apartmana[/responsive]

Za razliku od toga kako većina drugih poslova započinje, veoma mali broj iznajmljivača uđe u ovaj posao namjerno i s određenim ciljevima. Čak i kada napredujemo, preskočimo proces određivanja ciljeva jer izgubimo pažnju, preokupirani smo ili čak prevareni (da mislimo da nas portali za oglašavanje čine uspješnima).

 

Neodređivanje ciljeva može biti veliki izvor stresa jer tada nemamo nikakve smjernice ili kontekst koji mogu opravdati naše odluke. Bez planiranja i rada ka određenim ciljevima, iznajmljivači upravljaju bez kompasa a da čak ni ne podignu glavu kako bi vidjeli u kojem smjeru plove.

 

Svaki korak bliže koji napravite ka određivanju točno onoga što želite postići u iznajmljivanju apartmana, učinit će putovanje ugodnijim i manje stresnim.

 

  1. Željeti neovisnost u poslovanju je super ali budite spremni raditi za nju

Iznajmljivanje apartmana sa sobom donosi ogroman pritisak za donošenje velikih odluka s ograničenim informacijama i u kratkom vremenskom periodu.

Zbog toga se većina iznajmljivača naljuti kada portali za oglašavanje iznenada promijene pravila igre.

 

Međutim, prihvaćanje savjeta ili da kažete da ćete uložiti u novu strategiju ne znači ništa ako to ne popratite konkretnim djelima.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

Ako nemate veliki budžet (a znamo da većina nema) za unajmljivanje marketinških agencija, morate zasukati rukave i boriti se za svoju neovisnost.

Znajte da postoji formula i da je 1 veće od 0 (tj.da je trud oko nečega bolje nego  ne raditi ništa). Izgradnja momentuma uz konkretna dijela pokreće iznajmljivanje apartmana s pukog preživljavanja na održivost i put uspjeha.

 

  1. Neovisni iznajmljivači postavljaju standarde

[responsive]neovisni iznajmljivači[/responsive]

Tržište iznajmljivanja smještaja je među jedinim tržištima gdje neovisni članovi (a ne korporacije) imaju zadnju riječ. Ali budući da je tržište relativno novo postoji malo pravila i smjernica koje neovisni iznajmljivači trebaju slijediti što zauzvrat prisiljava iznajmljivače da sami traže izlaz.

Pogledajte grafički prikaz kako možete smanjiti ovisnost o portalima za oglašavanje smještaja.

Odabir da vodite iznajmljivanje apartmana na drugačiji način, biti poduzetan, slijediti instinkte, ići mimo utabanog puta… Sve su ovo pohvalne osobine u tržištu za iznajmljivanje apartmana stoga ne dozvolite bilo kojoj korporaciji ili stručnjaku da vas uvjeri u drugačije.

 

  1. Nemojte podcjenjivati sami sebe

Tvrdnja da prosječan iznajmljivač smještaja jednostavno nema vještine i znanja da postane neovisan u svome poslovanju jednostavno nije točna. Prije nekoliko godina ovo je možda i bilo istinito ali je činjenica da danas među nama postoje iznajmljivači koji su neovisni i pune apartmane sve češće i bez portala za oglašavanje i putničkih agencija.

 

Era tehnologije kojoj svjedočimo naučila nas je da nikada ne podcjenjujemo potencijal i snalažljivost iznajmljivača. Posebno kada uzmemo u obzir da su ti ljudi uspješni u životu jer kako bi drugačije imali drugi dom koji mogu iznajmljivati ako nisu.

Zaključak

Iznajmljivanje apartmana postaje sve unosnije i sve popularnije što je odlično (sve više gostiju je super vijest za sviju). Ali to u isto vrijeme znači i sve veću konkurenciju koja tjera iznajmljivače ka ostvarivanju boljih rezultata i zacrtanih ciljeva.

Tema ovog članka možda jeste teška a možda i nije zabavno čitati članke poput ovih ali se nadamo da se niste pokajali što ste odvojili vrijeme.

Sada kada znate „nepisana pravila“ za iznajmljivanje apartmana, dajte si prigodu da dugoročno uspijete u ovom poslu. I naravno, ovo su nepisana pravila kojih smo se mi mogli dosjetiti. Koja su Vaša nepisana pravila za iznajmljivanje apartmana? Recite nam svoje mudrosti u komentarima…

6 “nepisanih pravila” za iznajmljivanje apartmana by