Povećanje prihoda hotela uz 5 jednostavnih načina pomoću baza podataka

Turistička industrija se  pravodobno pripremila za prepreke koje su je zahvatile u narednim godinama. U centru pozornosti su ostale promjene kod Airbnb-a, OTA kanala, start-up kompanija, kompanija s velikom bazom podataka, kao i programa vrijednosti.

Upravitelji prihoda u hotelu imaju tendenciju pasivnog trenda čekanja na poteze ostalih igrača u tržišnom natjecanju. Ova situacija rezultira procjenom nastale situacije koja može trajati i do 18 mjeseci.U nastavku je sastavljen koristan popis kojeg hoteli mogu iskoristiti u svrhu poboljšavanja iskustva gostiju u hotelu, stvaranja novih razina personalizacije, te ostvarivanje novih prihoda u tom procesu.

Evo nekoliko koraka koje vaš hotel trenutno može poduzeti kako bi počeo povećavati prihode pomoću podataka i analitičkog uvida:

[responsive]5 strategija u povećanju prihoda hotela[/responsive]1.) Poboljšajte digitalnu komunikaciju: pretpostavka je da regularno šaljete e-poštu svojim prethodnim potrošačima, međutim zapitajte se: Kakva inteligencija se prikuplja oko ovakve vrste komunikacije?
Naime, pored mjerenja i pohranjivanja standardnih podataka, potrebno je prikupiti i slijedeće podatke: Gdje se potrošač nalazi i koji uređaj koristi? Je li kod kuće ili u zraku? Koristi li mobilni uređaj ili tablet? Ovi podatci predstavljaju ključne stavke u razumijevanju gostiju, te načinu na koje reagiraju na vašu komunikaciju.
Svakako u svoje poslovanje uključite Building Linkkoristan alat koji će Vam pružiti učinkovito upravljanje, besprijekornu komunikaciju, te poboljšati iskustvo gostiju u vašem hotelu.

Primjerice: ako je gost prethodno rezervirao sobu u vašem hotelu po punoj cijeni, zašto onda šaljete e-poštu sa naglaskom na rezervaciju sobe po najboljoj cijeni? Također, je li gost dio vašeg programa vjernosti? Bi li se kvalificirao za taj status ukoliko je član? Ovi podatci omogućuju stvaranje strukturirane mreže u kojoj gosti poznaju ostale goste, te komuniciraju putem e-pošte.

2.) Najniža cijena nije preferencija svakog gosta: štoviše, ukoliko vaš hotel ima 4 zvjezdice, mnogi gosti će umjesto popusta na cijenu, rezervirati sobu po punoj cijeni. Za vas je najveći izazov naučiti prepoznati koji gost je spreman platiti više, a koji ne. U tom slučaju postoje posebne baze podataka pomoću kojih hoteli mogu u stvarnom vremenu doznati platne preferencije gostiju. Nadalje, cijene koje ste odredili za svoje smještajne jedinice imaju malo značenje za gosta i zasigurno ne uzimaju u obzir njihove životne okolnosti. Zapitajte se, biste li milijarderu prodali sobu od 200kn ili 2000kn? Vrlo je vjerojatno da Vaš hotel nema stručnjake za analizu gostiju sa financijskog stajališta, no sada je idealno vrijeme za pametno ulaganje u alate za prikupljanje i analizu baze podataka.

3.)[responsive]5 strategija u povećanju prihoda hotela[/responsive]Uključite se u last-minute informacije o aplikacijama za rezervacije: Zasigurno često čujete ili ste sami jedni od onih sa uzrečicama poput: „ali naš brand to ne dopušta“ ili „to pojeftinjuje našu marku / proizvod“ ili „nije u našoj strategiji upravljanja prihodima“. To nije u potpunosti točno. Možda je baš Vaša marka dio problema. Tvrtke koje se bave izradom aplikacija za last-minute rezervacije vrše glatke poslove. To svakako nisu multi-milijarderske kompanije sa tisuće zaposlenih koji su sebi osigurali lagodnu poziciju u tvrtki koja posljednja dva desetljeća nije zabilježila nikakve inovativne pomake. To je tim agilnih stručnjaka koji pomoću konstantnih inovacija pomažu hotelijerima u ostvarenju veće profitabilnosti. Nadalje, te tvrtke pohranjuju veći broj podataka o potencijalnim gostima, tržišnu sposobnosti konkurenata, te imaju veći uvid u identitet gostiju kao i razloge rezervacije baš vašeg smještaja.
Sada kada ste dobili sliku o aplikacijama za last-minute rezervacije, vjerojatno se pitate se na koji način one pomažu u generiranju prihoda hotela. Naime, onih nekoliko soba koje žarko pokušavate svakodnevno prodati, što ako ih imate mogućnost prodati samo onim gostima koji nikada ne bi izravno rezervirali? Što ako se radi o gostu koji godišnje potroši 10.000kn na smještajni objekt vaše konkurencije? Biste li i Vi htjeli iskusiti djelić tog kapitala? Upravo za to se brinu aplikacije za last-minute rezervacije – u posljednjim trenutcima Vam pruža značajnu strategiju upravljanja prihodom u hotelu. Međutim, veliki lanci ne dozvoljavaju pojedinačnim hotelima da djeluju u sklopu ovih kanala za rezervacije. Zašto? Većina velikih lanaca se ne zna služiti velikim podatcima u svrhu pokretanja promjene u ponašanju ili pružanje bilo kakvih smislenih radnji koje biste mogli poduzeti na hotelskoj razini. U osnovi, uskraćuju vam nove prihode i nove goste kako bi opravdali naknade za svoj brand.

4.) Identificirajte kontinuitet aktivnosti gostiju: jedan od najjednostavnijih, a često zanemarenih pristupa 101 analitikama. Vaša primarna zadaća je u ovom slučaju identifikacija kvalitetne ciljane skupine ljudi koji nisu vezani korporativnim ugovorima, zatim izvezite popis s kompletnom povijesti rezervacija. Sukladno tome unajmite analitičara podataka ili pokušajte samostalno nekim od besplatnih alata za poslovnu inteligenciju poput Microsoft Power BI koji osigurava brze i informirane odluke. Proučite podatke metodom komparacije za jasan uvid u odnose i sličnosti među informacijama; Rezerviraju li svi gosti putem Expedie? Putuju li svi familijarno? Imaju li svi kasni check-in? Kada su rezervirali? Koriste li debitne ili kreditne kartice? Budite kreativni i pratite trendove kako biste pridobili goste u području koje analizirate. Naravno, možda se podatci neće podudarati sa vašim instinktom, no s razlogom se ova vrsta naziva marketingom temeljenim na bazama podataka.

5.)[responsive]5 strategija u povećanju prihoda hotela[/responsive] Pitajte gosta frequent-flyer karticu kako bi zaradili dodatne bodove: Frequent-flyer program(FFP) je program vjernosti kojeg nude aviokompanije kako bi potaknule kupce na skupljanje bodova koji se mogu unovčiti u obliku aviokarte ili neke druge nagrade. Naime, nije rijedak slučaj nagrađivanja gostiju na temelju punih cijena, no to se pokazalo pogrešnim s obzirom da je taj slučaj puno skuplji od očekivane potencijalne zarade. Zatražite fizičku karticu gosta prilikom njegove prijave uz napomenu o programu vjernosti aviokompanije, imenu i članskom broju (također imajte na umu klasu leta i datum isteka). Ove informacije su zlatna karta za vaš hotel jer pokazuju kupovnu moć gosta, odnosno visoku sklonost za zaradu bodova od strane aviokompanija. Zamislite da se radi o gostu koji je član elitne klase – primjerice American Airlines Platinum, svakako imajte na umu da je suludo u e-pošti koju pošaljete ovakvom tipu gosta napisati: “Besplatan doručak tijekom idućeg dolaska.“ Ako je već riječ o povećanju prihoda, potencijalna profitabilnost bi se manifestirala rečenicom poput: „Dodatne pogodnosti za članove American Airlines Platinum pri vašem sljedećem boravku“. Na taj način će Vas bodovi koštati manje, a imate opciju prodati ih pod doručak.

Iako su ove strategije samo mali djelić nauke o upravljanju prihodima, svakako su korisne i mogu omogućiti svježe ideje i načine na koji vaš hotel može početi upotrebljavati podatkovnu inteligenciju za poboljšanje cjelokupnog iskustva gosta i postizanje pozitivnih ekonomskih rezultata za vaš objekt u tom procesu.

Čak i ako vaš hotel bilježi maksimalnu popunjenost kapaciteta tijekom cijele godine, ove ključne točke donijet će novi prihod koji inače nikada ne bi postojao. Zamislite to kao pomoćni prihod na steroidima.

MegaBooker program sa svojih preko 500 integracija omogućuje Vam da se povežete između ostalog i sa raznim BI alatima, koji će Vam na ovakav način pomoći u povećanju prodaje.

Za više informacija kontaktirajte nas.

 

Izvor: https://hoteltechreport.com/

Povećanje prihoda hotela uz 5 jednostavnih načina pomoću baza podataka by