Danas se digitalni marketing u turizmu razvija nevjerojatnom brzinom. Iako je istina da je digitalni marketing u turizmu jako koristan, potrebno je osigurati njegovu isplativost. U tom smjeru, odlučiti koliki budžet odvojiti u ove svrhe je nešto što svaki hotel treba razmotriti.

Napretkom novih tehnologija većina rezervacija se ostvaruje kroz pametnu online distribuciju. Online distribucijom smještajnih kapaciteta moguće je upravljati na dva načina: preko web stranice ili online distribucijskih kanala.

TripAdvisor podaci pokazuju kako 50% putnika smještaj rezervira na online portalima.

Postoje različite strategije za digitalni marketing u turizmu koje se mogu upotrijebiti i pratiti u radu s online portalima i direktnim rezervacijama. Kako smo na početku nove godine dolazimo do novih ideja, strategija i ciljeva koje želimo ostvariti u našem radu. Prije svega tu mislimo na više rezervacija, poboljšanu uslugu i odnos s gostima te značajan porast prihoda.

Digitalni marketing u turizmu obuhvata mnoge oblike koji uključuju web stranice pa čak i prisutnost hotela i vila na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, Twittera i sl. Pronalazak pravog partnera koji je poznat po dobroj strategiji upravljanja digitalnim marketingom može vam pomoći u smanjenju troškova distribucije kao i boljoj učinkovitosti.

Zbog toga trebate pronaći načine za privlačenje gostiju korištenjem hotelskog digitalnog marketinga poput sadržaja, emailova, web stranica, plaćenog oglašavanja, društvenih mreža, kao i drugih, trenutno aktualnih, metoda i kanala.

Ključno je koristiti digitalni marketing u turizmu na način koji će vam donijeti najviše koristi.

 

Kako efikasno koristiti digitalni marketing u turizmu za ostvarivanje više rezervacija u 2018.godini?

 

Nabavite potpuno razvijenu web stranicu prilagođenu mobilnim uređajima

[responsive]posebne ponude za klijente na web stranici[/responsive]

Generalno je pravilo da što je jednostavnija web stranica i što se lakše korisnici snalaze na njoj, to je veći broj upita za smještaj kao i rezervacija.

U većini slučajeva, gosti će posjetiti stranicu online portala a odmah poslije toga provjeriti i vašu web stranicu prije nego potvrdi rezervaciju. Dobro dizajnirane stranice imaju prikazane sve relevantne podatke poput sadržaja hotela, detaljnih fotografija kao i zanimljiv sadržaj te su samim time već pripremljene za više potvrđenih rezervacija.

Hotelske web stranice stoga igraju najbitniju ulogu u digitalnom marketingu.

Pored toga, turisti danas preferiraju provjeru svega preko mobilnog uređaja. U tom slučaju, stranica prilagođena za mobilne uređaje će povećati vašu dostupnost i u isto vrijeme povećati broj rezervacija.

 

Proširite svoju prisutnost na društvenim mrežama

[responsive]facebook stranice za hotele[/responsive]Iako je digitalni marketing u turizmu značajno povećao ulogu društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i Instagrama, njima ipak treba pristupiti s oprezom.

Konstantno trebate pratiti vaša ulaganja u društvene mreže kao i dobiti koje u isto vrijeme ostvarujete preko njih. Prisutnost na Facebook-u je nužna a check-in gostiju će privući više prometa s te društvene mreže.

Možete zamoliti goste da lajkaju  ili podijele vašu Facebook stranicu na svome profile ili ih čak pitati da vam ostave recenziju. Što više follower-a imate veći je vaš promet s društvenih mreža. To je najbitniji faktor hotelskog digitalnog marketinga koja može poboljšati ili u potpunosti srozati vaš imidž i kredibilitet.

 

Kreiranje sadržaja je i dalje zakon. Iskoristite ga za privlačenje gostiju!

Content marketing se polako probija i u hotelsku industriju jer gosti traže sve više informacija prije nego rezerviraju sobu. Bitno je cijeniti vrijeme gostiju i pobrinuti se za njihove individualne potrebe. Dobro napravljen sadržaj na web stranici i/ili na online portalima sa svim potrebnim informacijama će sigurno povećati vaše šanse za povećanje direktnih rezervacija.

Redovno objavljujte sadržaj, blogove, medijske objave, recenzije zadovoljnih gostiju pa čak i video gostiju u vašem hotelu; tako ćete ostati ispred konkurencije s inovativnim pristupom i jedinstvenim uslugama.

 

Postavite booking engine na hotelsku web stranicu za direktne rezervacije

Ukoliko niste pokrenuli strategiju za direktne rezervacije, ova godina je idealna da počnete. Cijelo turističko tržište se kreće prema “pokretu direktnih rezervacija”, otvarajući novo doba booking engine sustava.

Uložite u booking engine sustav za neograničen broj direktnih rezervacija bez provizije na vašoj web stranici. Ili čak bolje, pokrenite booking engine prilagođen mobilnim uređajima povećavajući na taj način direktne rezervacije.

[responsive]booking engine[/responsive]

Pokrenite komunikaciju s gostima preko email kampanja

[responsive]praćenje emailova[/responsive]Email marketing je jako moćno oružje u hotelskom digitalnom marketingu još od kada je pokrenut. Šaljite redovne promotivne email-ove gostima koje imate u bazi kontakata kako bi povećali ponovljene posjete.

Dodatno, možete slati automatizirane emailove prije, tijekom i nakon boravka gostiju što će podignuti vaš odnos s gostima na sljedeći nivo te pospješiti programe lojalnosti.

 

Privucite goste preko specijalnih ponuda

[responsive]Promocije[/responsive]Vjerovali ili ne, postavljanje popusta je dio hotelskog digitalnog marketinga. Koristeći osnove psihologije kod formiranja popusta, možete nuditi popuste na rezervacije što će sigurno donijeti više rezervacija.

Pored toga, prikažite ponude na web stranici koristeći widget-e, letke, emailove ili preporuke; da što više ljudi sazna za vašu ponudu i posjeti vaš objekt.

U našem članku pisali smo koje su najčešće vrste promocija na web starnici i kako ih možete implementirati.

 

Počnite upravljati online reputacijom za povećanje rezervacija

Iznad smo pričali o ulozi društvenih mreža. Ali što s upravljanjem online reputacije? Kada ste u poslu koji zahtjeva stalni kontakt s ljudima, ono što ih privlači kod vas je vaša reputacija. Danas, turisti slučaju što su drugi rekli o vašem hotelu i smještaju.

Pozorno pratite vaše online recenzije na ključnim stranicama i odredite sebi jasan cilj o tome što želite postići! Postavite cilj o tome što želite da gosti kažu za vas i vaš hotel nakon boravka.

Preko MegaFeedback sustava možete pratiti sve recenzije i sprovoditi istraživanja i upitnike nad gostima.

[responsive][/responsive]

Isprobajte plaćeno oglašavanje

[responsive]iznajmljivanje smještaja na Google-u[/responsive]Instantan pristup i otkrivenost preko online oglašavanje svakako ima svoje prednosti, ali također ima i određene mane ukoliko vaše reklame nisu ispravno vođene i optimizirane.

Pokrenite ciljane kampanje na Google-u ili/i Facebook-u kako bi vaš smještaj bio vidljiv i kako bi informacije o vašoj usluzi došle do pravih ljudi.

Usput da kažemo, Facebook kampanje su najjeftiniji način za privlačenje više gostiju. Tako da poprilično jednostavno možete ostvariti više rezervacija kroz ovu platformu uz minimalna ulaganja.

 

Testirajte chat botove na vašoj web stranici

Chat botovi postaju sve više popularni u hotelskom digitalnom marketingu. Oni omogućavaju gostima da se dopisuju s vama jednom kada dođu na vašu stranicu. Chat botovi ne samo da pomažu kod stope konverzije nego oni također mogu pospješiti reputaciju vašeg objekta te tako povećati povjerenje i uključenost s budućim klijentima.

Chat botovi poboljšavaju komunikaciju, šalju ljude prema izvršenju rezervacije, omogućavaju podršku 0-24 i povezuju se s posjetiteljima koji nisu izvršili rezervaciju.

Iskušajte chat botove na vašoj web stranici i vidite kako će se rezervacije povećavati s povećanim zadovoljstvom gostiju.

 

Zaključak

 

  • Digitalni marketing u turizmu igra ključnu ulogu kod povećanja prihoda,

  • Sve veća je konkurencija na ovom tržištu i gosti zahtijevaju sve veću personalizaciju booking iskustva,

  • Gosti žele web stranicu prilagođenu korisnicima, sve se češće koriste naprednom tehnologijom i nisu spremni za kompromis kada su u pitanju usluge i lakoća pristupa,

  • Uz pomoć hotelskog digitalnog marketinga nužno je osigurati da se svi kanali maksimalno iskoriste te da niti jedan potencijalni izvor prihoda ne propadne.

 

Učinite 2018.godinu godinom za veći broj rezervacija, usmjerenih operacija, pozitivnih recenzija te godinom najvećeg poslovnog uspjeha za vas. Isprobajte navedene strategije za digitalni marketing u turizmu kako biste povećali broj rezervacija ove godine te napravili korak naprijed ispred vaše konkurencije.

Digitalni marketing u turizmu: Kako do više rezervacija u 2018.godini? by