“Bill Gates će možda morati povući svoje riječi, s obzirom na njegovu strašnu prognozu za poslovna putovanja u 2020.”  –Sean O’Neil

Sabre, pružatelj putničke tehnologije s rijetkim pogledom na trendove korporativnih putovanja, rekao je u utorak da  primjećuje da se korporativne rezervacije stalno oporavljaju. Vijest je prkosila često citiranom predviđanju osnivača Microsofta Billa Gatesa da bi poslovna putovanja mogla ostati smanjena za dvoznamenkasti postotak godinama nakon početka pandemije.
“Ohrabreni smo”, rekao je izvršni direktor Sabre-a, Sean Menke, tijekom razgovora o zaradi. “Osnovni dio ovoga je da su korporacije sretne što se njihovi zaposlenici vraćaju na pravi put. Dakle, ako ne dođe do kašljucanja u više slučajeva covida,
idemo prema oporavku.”

Sabre-ovo izvješće odražavalo je druge znakove. Američki prijevoznik Southwest izvijestio je prošli tjedan da je njegov prihod od korporativnih putovanja u ožujku premašio razinu iz ožujka 2019., što je još jedan znak nadolazećeg oporavka.
Sabre iz Southlakea u Texasu zarađuje većinu svojih prihoda od softverske obrade pomažući zračnim prijevoznicima u prodaji zrakoplovnih karata putem agencija za putovanja i rekreaciju te pomažući zračnim prijevoznicima pri upravljanju svojim operacijama. Njegove usluge – koje također uključuju prodaju softvera hotelima – daju mu uvid u ponašanje poslovnih putnika.

Sabre je rekao da je u prvom tromjesečju vidio “snažna poboljšanja kako na međunarodnim tako i na korporativnim putovanjima”. Ovdje je formulacija zeznuta.

Između 1. travnja i 24. travnja, rezervacije za slobodno vrijeme činile su tek neznatnu većinu mješavine, a rezervacije koje su napravile korporativne tvrtke za upravljanje putovanjima su samo oko 7 postotnih bodova manje za nemeđunarodna putovanja diljem svijeta.
Korporacije rezerviraju domaća putovanja po cijenama gotovo jednakim potražnji turista putem turističkih agencija kao što je Expedia, najveći klijent Sabre-ove agencije za rekreativne aktivnosti. Sabre bi inače procijenio da korporativna putovanja čine 50 do 55 posto ukupnih rezervacija koje obrađuje.
“Također smo sretni zbog onoga što vidimo u smislu širine oporavka tvrtke”, rekao je Menke. “Iz perspektive sektora – iako je još uvijek ispod ukupnog oporavka većine drugih sektora – financijski, konzultantski i IT sektori, povijesno veliki putnici, završili su prvo tromjesečje ubrzavajući se brže nego u bilo kojem trenutku od početka pandemije.”

No, dani korporativne putničke slave na razini 2019. još uvijek su nedostižni. U prvom tromjesečju rezervacije korporativnih putničkih agencija bile su na dvije trećine po diagramu iz istog razdoblja prije pandemije, a ta brojka uključuje samo
nemeđunarodna putovanja. Međunarodna putovanja bila su na oko 58 posto na diagramu 2019., a korporativna putovanja dala su samo mali doprinos.
U prvom tromjesečju, Sabre-ova prosječna naknada za rezervaciju bila je 5,28 dolara, u usporedbi s 4,96 dolara. Povećanje dijelom odražava promjene u miksu poslovnih putovanja. Sabre-ova korporativna naknada za rezervaciju obično je oko 30 odsto viša od naknade za rekreacijski dio. Naravno, mora isplatiti odgovarajuće povećanje poticaja turističkim agencijama za korporativne rezervacije.

 

Sabre Swings do profita

U prvom tromjesečju, Sabre je ostvario 42 milijuna dolara neto prihoda – mjera dobiti – 585 milijuna dolara prihoda. Primio je 5 milijuna dolara prilagođene zarade prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije.
Međunarodna korporativna putovanja pokreću neke od Sabre-ovih poslova s najvišom maržom, a stalna ograničenja povezana s pandemijom, kao što su zahtjevi SAD-a za testiranjem na covid nakon povratka putnika te zatvaranje
kineske granice, i dalje ograničavaju povratak tih aktivnosti.
Uprava Sabre predviđa da će povratiti svoju profitabilnost prije pandemije, koja ovisi o visokim međunarodnim maržama putovanja, do otprilike 2025.
Jed Kelly iz investicijske istraživačke tvrtke Oppenheimer napisao je u nedavnom izvješću da su Sabre-ovi financijski ciljevi za 2025. oporavak u 2019. – i povezani financijski oporavak na ključnim poslovnim metrikama – treba promatrati s oprezom. Posljednja dva puta uprava je dala srednjoročne smjernice, u ožujku 2018. i svibnju 2016., “smjernice su ukinute zbog prekoračenja troškova”.

Loši potezi Gates-ovih timova?

U vrijeme sumorne prognoze Billa Gatesa za studeni 2020. o poslovnim putovanjima, Skift je čitateljima predložio da sa rezervom uzmu njegove stavove u obzir. Tada je optimističniji bio Sabre-ov Menke.
“Prošao sam kroz krizu 11. rujna i globalnu financijsku krizu, a ljudi su tada rekli da se poslovna putovanja neće oporaviti na punoj razini, ali stvarno jesu”, rekao je Menke. Danas, gledajući unatrag, vidimo da su drugi manje blagi prema Gatesu.
“Bill Gates je svojim predviđanjima bio tako poguban i štetan za našu industriju”, rekao je Charles De Gaspe Beaubien, osnivač i glavni službenik za korisničku podršku u Groupize-ovom, putem LinkedIna.

Prijevod: by S.O.S. English

Izvor: https://skift.com/2022/05/03/sabre-signals-corporate-travel-may-recover-quicker-than-some-expected/

 

Sabre signalizira da se korporativna putovanja mogu oporaviti brže nego što su neki očekivali by