Whatsapp poslovna integracija za hotele i glavni razlozi zašto hotelijeri trebaju istu

 “WhatsApp je samo za naše ne-smiješne obiteljske grupe”, netko reče.

Prošli su ti dani kada ste WhatsApp koristili samo za povezivanje s prijateljima i obitelji. Whatsapp je na svačijem telefonu. Da, doslovno 9 od 10 ljudi svakodnevno koristi WhatsApp, osim ako nisu u Kini ili dijelovima jugoistočne Azije.

A s tako širokom publikom koju treba zadovoljiti, WhatsApp se razvio i sada nudi poslovni WhatsApp – WhatsApp Business. Danas, dok smještajni kapaciteti iz cijelog svijeta prate nove trendove, WhatsApp Business za hotele postaje ključan.

Ovo bi moglo zvučati pomalo zbunjujuće, ali kada počnete istraživati, putevi koje WhatsApp Business može otvoriti hotelima postaju očiti. Dakle, bez daljnjeg odlaganja, zaronimo u temu.

Poslovna Integracija Whatsapp-a u ugostiteljskoj industriji

WhatsApp koji poznajete iz svoje osobne upotrebe razlikuje se od onog koji pokrivam u ovom članku. Aplikacija WhatsApp Business i WhatsApp Business API dvije su glavne opcije za hotelske tvrtke koje imaju toliko mnogo značajki za ponuditi.

Oba mogu zvučati slično, ali u pogledu slučajeva upotrebe i značajki postoje značajne razlike.

Dopustite mi da objasnim.

WhatsApp Business za hotele u posljednje je vrijeme dobio dobru popularnost. Zašto ne? Uostalom, čini se da je to pristojan izbor za nekoliko vrsta industrije sa značajkama kao što su poslovni profil, brzi odgovori, automatske pozdravne poruke, automatske poruke o odsutnosti, oznake kontakata, statistika poruka, katalozi itd. A to je besplatna aplikacija, da ne spominjemo . Međutim, za hotelske tvrtke u kojima se komunikacija odvija na mnogo široj razini, samo WhatsApp Business ne radi cijelo vrijeme. Smještajne tvrtke trebaju neke od dodatnih mogućnosti kako bi poboljšale svoju operativnu učinkovitost i korisničko iskustvo.

To je točno mjesto gdje integracija WhatsApp Business API-ja dolazi u okvir i čini čaroliju.

Aplikacijsko programsko sučelje (API) za WhatsApp Business omogućuje vam da ga integrirate sa svojim hotelskim sustavom upravljanja i istražite potpuno novu dimenziju.

I ovo me dovodi do sljedeće točke,

Kako Whatsapp može koristiti hotelskim operaterima?

Kad govorimo o koristima, sve su one opipljive i ne mogu se zanemariti. A u ovom odjeljku pokrivam one koji imaju više smisla za hotelijera.

1. Što se tiče operacija

1.1 Primajte pravovremene obavijesti o rezervacijama

Jedna od glavnih prednosti integracije Whatsapp-a za hotele s vašim sustavom upravljanja smještajnim objektima je da dobivate pravovremene poruke i obavijesti u vezi sa svakom rezervacijom.

Na primjer, niste na stanici, ali ipak želite biti u tijeku rezervacija u svom hotelu. Možete jednostavno odabrati opciju obavijesti i primiti WhatsApp poruku kad god postoji potvrđena rezervacija.

Da ne spominjemo, također možete primati obavijesti i poruke za otkazane rezervacije, one koje su na čekanju i pomaknute rezervacije.

1.2 Budite u tijeku sa svim ključnim izvješćima

Izvještaji su ključni za vlasnike hotela. Omogućuje im dublji uvid u sva događanja u hotelu i donošenje informiranih odluka. Sada, što ako biste mogli dobiti ova izvješća izravno na svoj telefon čak i bez instaliranja bilo koje aplikacije?

Zvuči intrigantno, zar ne?

Uz WhatsApp Business integriran s vašim hotelskim PMS-om, možete dobiti izvješća o - visokom saldu, dnevnom dolasku i odlasku, izvješću osoblja, dnevnoj prognozi, dnevnoj rekapitulaciji prodaje, POS terminalu i ostalom.

Praćenje svih ovih izvješća pomaže vam da saznate kakav je vaš smještaj i što možete učiniti da stvari budu sjajne.

Osim toga, možete odabrati i primanje vama važnih izvješća. A ako niste sigurni, evo članka o izvješćima koje svaki hotelijer mora analizirati .

1.3 Bolje komunicirajte

Jedina svrha WhatsApp-a je pomoći pojedincima i tvrtkama da bolje komuniciraju. Međutim, ovdje se postavlja pitanje “Kako WhatsApp može pomoći hotelskim tvrtkama u smislu komunikacije” .

Evo kako to funkcionira:

1.3.1 S gostima

Osim svih sretnih marketinških poruka, također je važno da svoje goste obavještavate o detaljima u vezi s njihovim boravkom.

Sada, na trenutak, uđite u kožu putnika i prijavite se u hotel. Čim uđete u svoju sobu, na WhatsApp-u dobivate lozinku za wi-fi. Zvuči kao nešto točno, zar ne?

Kasnije odlazite u restoran u kući na ručak i odlučujete platiti zajedno s konačnim računom. Čim izađete iz restorana, račun ćete dobiti na WhatsApp-u za referencu. Da ne spominjemo, ovo također smanjuje šanse za bilo kakvo odstupanje.

I na kraju, kada se odjavite iz hotela, dobit ćete svoju fakturu ravno na svoju WhatsApp fakturu.

Komunikacija se svodi samo na “Bok” i “Zdravo”, obavještavanje gostiju o svemu također se računa. A u ovom scenariju WhatsApp je učinio upravo to.

1.3.2 S osobljem

Što se tiče osoblja, komunikacija se uglavnom odnosi na informiranje vaših zaposlenika o zadacima, smjenama itd.

Evo objašnjenja slučaja upotrebe sa scenarijem.

Na primjer, svi vaši zaposlenici imaju instaliran WhatsApp na svojim telefonima. Svaki put kad im se dodijeli zadatak, dobiju obavijest putem WhatsApp poruke. Nakon što je zadatak dovršen, on/ona ga može označiti kao dovršen izravno u prozoru za chat i on se ažurira na PMS-u.

Sada, ako to nije definicija pogodnosti, onda ne znam što je.

Nadalje, također možete koristiti WhatsApp kako biste svoje hotelsko osoblje informirali o njihovim zadacima i drugim informacijama uz pomoć chatbota. Sve što trebaju učiniti je komunicirati s chatbotom kako bi dohvatili potrebne informacije.

1.4 Podijelite kataloge, veze za plaćanje i još mnogo toga

Opet je vrijeme za primjer.

Mateo se danas prijavljuje u tvoj hotel. I nakon dugog leta, nije mogao otići u restoran jesti.

Osjeća se loše?

Pomozimo Mateu.

Mateo stiže u vaš hotel i dok se prijavljivao, rekao je da je jako umoran. Sada, poput dobrog hotelijera, šaljete Mateu jelovnik svog restorana na WhatsApp. Joe naručuje hranu, dostavlja mu je u sobu, a također dobiva vezu na svom WhatsApp-u za plaćanje.

Nije li ovo nevjerojatno zgodno?  

Bilo da se radi o katalogu, jelovniku, poveznicama za plaćanje ili folijama, integracija WhatsApp-a s vašim hotelskim PMS-om omogućuje vam dijeljenje i primanje svega što je važno.

2. O prodaji i marketingu

2.1 Steknite više potencijalnih klijenata

WhatsApp za prikupljanje potencijalnih klijenata može zvučati malo čudno, zar ne? Ali, zapravo, djeluje magično.

Ovo je prednost WhatsApp-a. Kada imate WhatsApp poslovni račun, možete ga integrirati u web stranicu svog hotela. Svaki put kad netko posjeti vašu web stranicu, vidi opciju za razgovor izravno s vašim hotelom.

Sada vam, na primjer, “taj netko” pošalje poruku, raspita se za sobe i cijene i onda ode.

Što ćeš učiniti u vezi s tim? Ispustiti to tamo?

Ne!

Sačuvajte kontakt za buduća predstavljanja, ali ne zaboravite označiti.  Naravno, pripazite i na GDPR 😉  I ovo me dovodi do sljedeće točke…

2.2 Označite potencijalne klijente/goste prema oznakama

WhatsApp Business ima značajku označavanja.

Na primjer, možete označiti ljude/kontakte koji su vam poslali poruku kao nove potencijalne klijente i kasnije možete pripremiti personalizirane marketinške poruke i poslati ih njemu/joj.

Na isti način možete označiti i druge kontakte — bilo da se radi o gostu, postojećem gostu, potencijalnom gostu ili samo potencijalnom klijentu.

2.3 Popis kontakata segmenta

Još jedna značajka koja se čini pomalo novom? Ovdje je prava stvar.

Nakon što završite s označavanjem potencijalnih klijenata ili gostiju, možete izraditi namjenske popise emitiranja za svaku oznaku. Zamislite to kao segmentaciju publike.

Sada kada imate različite popise emitiranja za svaku vrstu etikete, sve što trebate učiniti je poslati pravu poruku u pravo vrijeme.
I pogodi što? Ako imate publiku iz raznih dijelova svijeta, bit će vam isplativo povezati se s njima jer WhatsApp ne naplaćuje naknadu za međunarodnu komunikaciju.

2.4 Raspored poruka

Ali čekaj.

Postoje trenuci kada možda ne želite ostati budni samo da biste poslali marketinšku poruku publici u drugoj vremenskoj zoni. Ovdje dolazi do značajke zakazivanja.

Možete rasporediti svoje poruke prema popisu emitiranja i vremenskoj zoni u kojoj se nalaze, ne ostavljajući kamen ne prevrnut za vaše WhatsApp marketinške napore.

2.5 Razumjeti angažman korisnika sa statistikom

Jedna od mojih omiljenih značajki je analitički dio. Integrirani WhatsApp Business račun za hotele omogućuje vam da vidite analitička izvješća o aktivnostima vašeg računa. Možete pokrenuti praćenje slanja poruka i analitiku potrošnje u stvarnom vremenu za svoj WhatsApp Business račun, pregledati metriku svih razgovora i provjeriti grafikone kako biste saznali kakva je izvedba svake metrike kroz vrijeme.

Zaključak

WhatsApp za hotele sada je prava stvar. Aplikacija za izravnu razmjenu poruka postala je ključni element za hotelske tvrtke svih oblika i veličina. Brojni pružatelji usluga smještaja iz cijeloga svijeta već se uvelike klade na ovu traženu aplikaciju za izravnu razmjenu poruka.

.

Nadam se da su vam bodovi dali jasnu sliku o tome kako WhatsApp može biti izuzetno koristan za hotelske operatere. Obavijestite nas u komentarima ako postoji još nešto što želite da pokrijemo.

MegaBooker nudi mogućnost integracije WhatsApp-a sa programskim riješenjima koji nudi. A ako se želite pridružiti grupi i ostati konkurentni u ovoj industriji, pravo je vrijeme da se javite.

Do tada, sretno hotelijerstvo, prijatelji!!

Prijevod: by S.O.S. English

Whatsapp poslovna integracija za hotele by