Zašto hotelijeri moraju preusmjeriti fokus na mobilne hotelske rezervacije?

Godine 2015., kada je Booking.com pokrenuo prvu mobilnu aplikaciju za olakšavanje rezervacija putem pametnih telefona, nastala je prekretnica u povijesti ugostiteljske industrije.

S vremenom su rezervacije putem pametnih telefona dobile na zamahu. I danas je to jedan od najpoželjnijih načina da putnici rezerviraju bilo koji smještajni objekt.

Krajnje je vrijeme da hoteli preusmjere svoj fokus na to kako mogu iskoristiti ovaj kanal na najbolji mogući način. Dakle, udobno se smjestite, uzmite šalicu kave i pročitajte ovaj blog kako biste saznali više o mobilnim rezervacijama uz savjete za njihovo povećanje.

Zašto bi se hoteli trebali usredotočiti na mobilne rezervacije?

Prije nego pogledamo savjete o povećanju mobilnih rezervacija, pogledajmo neke zanimljive Googleove statistike o hotelima i pametnim telefonima:

 • Rezervacije hotela i letova među 9 su najpretraživanijih upravo na mobilnim uređajima
 • Oko 79% putnika koristi mobilne telefone za rezervacije turističkih objekata (smještaj i prijevoz), u odnosu na 70% u 2016.
 • Pretraživanje putovanja za danas i sutra na mobilnom uređaju eksponencijalno se povećalo za 150% u posljednje 2 godine

Čak i ako zanemarimo činjenice, ne možemo poreći da je rezervacija hotela na mobilnom uređaju mnogo ugodnija nego na prijenosnom ili stolnom računalu :

 • Samo otključate telefon;
 • Tražite hotele u blizini;
 • Pregledate rezultate;
 • Odaberete hotel;
 • Preusmjerite web-mjesto ili stranicu za rezervaciju;
 • Ispunite tražene podatke
 • Izvršite uplatu;
 • Primite potvrdu.

To je bilo prilično jednostavno, zar ne? Maksimalno 5 minuta, toliko je potrebno. Stoga se kao hotelijer trebate usredotočiti na to kako lako možete navesti goste da rezerviraju vaš hotel putem mobitela.

Kako povećati mobilne rezervacije hotela?

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primijeniti kako biste povećali rezervacije putem mobilnih telefona.

 1. Učinite svoju web stranicu prilagođenom pregledu na mobilnim telefonima

Započnite s optimizacijom svoje web stranice za mobilne uređaje. Ako smatrate da to nije potrebno, razmislite ponovo.

U slučaju da nemate web stranicu optimiziranu za mobilne uređaje, to će znatno utjecati na iskustvo vaših gostiju.

Zapravo, to je upravo ono što je otkrila Googleova anketa korisnika iz cijelog svijeta:

Ako tijekom pokušaja rezervacije hotela postoje poteškoće na mobilnoj web stranici, korisnici se odmah odlučuju za druge hotele.

Stoga osigurajte da je vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima, brza i laka za navigaciju.

 1. Investirajte u aplikaciju

Mnogi hoteli i OTA kanali razvijaju aplikacije za rezervaciju hotela. Ako provjerite na Google Play Storeu ili App-Storeu, pronaći ćete ih zaista mnogo.

Aplikacije za rezervacije hotela zaintrigirale su hotelijere jer su im pomogle u povećanju prodaje. Iako su se troškovi po rezervaciji kretali između 5-20%, posao je itekako isplativ.

Ipak, mnogi hoteli misle da je izrada aplikacije posebno za njihov hotel skupa, komplicirana i uzaludna. No nije tako.

Postoje mnoge IT tvrtke koje vam mogu pomoći u razvoju mobilne aplikacije za vaš hotel. Alternativno se možete odlučiti za softver baziran na umjetnoj inteligenciji pomoću kojeg možete izraditi mobilnu aplikaciju za rezervaciju hotela za nekoliko minuta.

I uopće nije tako skupo. Možete se odlučiti za mjesečnu pretplatu ili raditi uz proviziju.

 1. Izradite ponude samo za aplikacije

Mnogi hotelijeri oglašavaju ponude za rezervaciju samo putem aplikacije. Razlog tome svojedobno su bili popusti ponuđeni tijekom app festa (ponekad i 90%) koji su eksponencijalno povećali rezervacije.

To je jedna od sigurnih strategija za povećanje hotelskih rezervacija putem aplikacija, a ovom koraku možete pristupiti na dva načina:

 1. Ako nemate svoju hotelsku aplikaciju, možete kreirati popuste za svoje OTA oglase. One koje korisnicima daju primamljiv popust u slučaju rezervacije, čime se povećavaju mobilne rezervacije vašeg hotela.
 2. U slučaju da imate svoju aplikaciju, možete jednostavno koristiti TAC koji se nudi trećim stranama kao izravan popust gostima ako rezerviraju putem aplikacije za Android ili iOS.

Ova strategija može se koristiti za povećanje lojalnosti vaših gostiju. Štoviše, možete privući i druge goste i potaknuti ih da koriste aplikaciju za buduće rezervacije.

 1. Ubrzajte proces plaćanja

Kad je riječ o online plaćanju rezervacije hotela, držimo palčeve. Što ako je iznos skinut, a rezervacija nije uspješno provedena? Koliko bi vremena bilo potrebno za obradu povrata? Trebamo li juriti hotelijere ili treće strane da bismo ostvarili povrat?

Gosti diljem svijeta susreću se s tim problemima kod rezerviranja hotela putem mobitela. Te probleme možete riješiti optimizacijom procesa plaćanja za svoj hotel.

Udružite se s pravim davateljem usluge za provedbu plaćanja kako biste olakšali i ubrzali plaćanja. Također, pokušajte zadržati različite opcije plaćanja za goste, kao što su kreditne i debitne kartice i UPI.

U slučaju da imate priljev međunarodnih putnika, osigurajte da aplikacija ili web stranica vašeg hotela imaju prilagođene opcije plaćanja, kao i PayPal.

 1. Neka rezervacijski obrazac bude kratak i jednostavan

Nitko ne voli ispunjavati dugačke obrasce za rezervacije. Iako automatsko popunjavanje obavlja ovaj zadatak jednostavno ažuriranjem spremljenih podataka o korisnicima, neke web lokacije i aplikacije traže ažuriranje podataka kao što su adresa, podaci o putovnici, dokaz o osobnoj iskaznici itd.

Ako imate tako dugačke obrasce, potencijalni gosti će to preskočiti i rezervirati smještaj putem OTA ili će naprosto odabrali neki drugi hotel koji nudi brzi postupak rezervacije. To znači da u tom slučaju imate izravan gubitak.

Zato je bitno da obrazac za rezervaciju bude kratak i jednostavan. Trebali bi biti dovoljni samo ime, kontakt broj i adresa e-pošte. Ostali podatci mogu se ažurirati kasnije kada gosti stignu u hotel.

Savjet: Uključite skener optičkog čitača znakova (OCR) u svoju aplikaciju ili ga ugradite u svoj PMS. Pomoći će u jednostavnom popunjavanju podataka o gostima.

 1. Ugradite CTA na svaku stranicu

Dok optimizirate web stranicu svog hotela kako biste povećali broj mobilnih rezervacija, osigurajte da svaka stranica ima dostupan CTA. Posebno na stranicama koje opisuju pojedinosti o kategorijama soba i sadržajima vašeg hotela.

Razlog za to je jednostavan, nemojte tjerati gosta da se ‘skrola’ da bi došao do gumba za rezervaciju. Primjerice, ako mu se sviđa soba u vašem hotelu, omogućavanje CTA na toj stranici omogućit će korisniku podnošenje rezervacije bez da se vraća na glavnu stranicu.

Ova funkionalnost će također u određenoj mjeri skratiti vrijeme procesa rezervacije.

 1. Omogućite push obavijesti

Kod pretraživanja letova sigurno ste naišli na ‘pop up’ s izlistanim cijenama.

Ova se funkcionalnost može koristiti i za web stranicu vašeg hotela. Ako je ispravno konfigurirana, gosti mogu primati upozorenja o svojim nadolazećim rezervacijama, pravilima i propisima ili bilo kojom drugom ažuriranom informacijom u vezi s hotelskim pravilima.

 1. Koristite aplikacije za društvene mreže

Posljednje, no ne i najmanje važno, vrijeme je da koristite platforme društvenih mreža za povećanje mobilnih rezervacija hotela. Sigurno ste naišli na opciju “rezerviraj sada” na raznim Instagram i Facebook stranicama.

To je ključ koji bi vam mogao pomoći u dobivanju maksimalnog broja rezervacija za vaš hotel direktno sa stranica društvenih mreža. Kad god provodite promocije putem ovih platformami, provjerite jeste li omogućili CTA “rezerviraj sada”.

Ovo je jedna od ponekad izostavljenih strategija koja vam može pomoći u povećanju mobilnih rezervacija za vaš hotel, posebno kod mlade publike – Millennialsa i GenZ-a.

Zaključak

Nije upitno da su nam pametni telefoni uvelike olakšali život. Bilo da se radi o naručivanju namirnica iz obližnjih trgovina ili rezervaciji bilo kojeg međunarodnog hotela, sve nam je na dohvat ruke.

Govoreći o hotelima, pametni telefoni su promijenili način na koji im gosti pristupaju. Samo guglajući “hotele u okolici”, gosti mogu pronaći stotine smještajnih objekata u svom okruženju i jednostavno ih rezervirati.

To znači da hotelijeri moraju uložiti napore kako bi osigurali maksimalno poslovanje. Na ovom blogu podijelili smo nekoliko jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći da povećate broj mobilnih rezervacija za svoj hotel.

Razmotrite informacije koje smo vam dali na ovom blogu, implementirajte navedene ideje i funkcionalnosti u vaše poslovanje čim prije i dodatno povećajte svoj prihod.

Zašto hotelijeri moraju preusmjeriti fokus na mobilne hotelske rezervacije? by