O čemu ovisi pozicija hotela na OTA kanalima i kako ju poboljšati?


Putnici ovih dana uspoređuju hotele na različitim web mjestima prije nego što rezerviraju. O vama ovisi pozicija hotela na OTA kanalima kako biste ubrzali odluku gostiju, a time i sebi povećali rezervacije i prihod.

Za hotelijere se uvijek postavlja ono notorno pitanje: Trebate li se stvarno povezati s OTA kanalima ili se možete osloniti isključivo na izravne rezervacije?

Međutim, rastući trendovi u ugostiteljstvu zabilježili su revoluciju s nadolazećim internetskim stranicama za rezervaciju.

Uz to, ako uzmemo u obzir udio na tržištu na mreži, tada:

Expedia pokriva oko 28%, dok Priceline i Booking.com imaju udio do 16% odnosno 19%. – Qloapps

Stoga su OTA kanali postali jednostavan izvor marketinga za hotelijere. Budući da dopuštaju da se hotelske sobe prodaju široj publici i ostvaruju veće prihode. Međutim, to se može postići optimalnim poduzimanjem učinkovitih koraka za poboljšanje OTA ljestvice i, naravno, odabirom pravih OTA-ova za vaš hotel.

[responsive]O čemu ovisi pozicija hotela na OTA kanalima i kako ju poboljšati? [/responsive]

Što znači OTA rangiranje? 

OTA rangiranje način je rangiranja smještaja na temelju kvalitete i cjelovitosti njihovog tekstualnog i vizualnog sadržaja.

OTA koristi ove rezultate za ocjenjivanje svojstava poput:

 • Opisi fotografija i teksta
 • Recenzije
 • Funkcija
 • Konverzija
 • Kvaliteta njihovog sadržaja

Također, nekoliko OTA kanala čak dopušta hotelijerima da se prijave i provjere poziciju svoje imovine kako bi  sukladno tome mogli poboljšati svoje nedostatke.

Veća ocjena sadržaja hotela znači da imate veći potencijal bolje ocjene u rezultatima pretraživanja na OTA-ima. Dakle, važno je učiniti što možete kako biste osigurali što veću ocjenu i rezultate.

Savjet: Jedan od najjednostavnijih načina za bolje rangiranje je poboljšanje kvalitete sadržaja.

Primjerice, ukoliko radite isključivo s turističkom agencijom, primijetiti ćete njihov angažman vezan za kvalitetu fotografija, sadržaja u vašem smještaju, poboljšanje generalnog teksta smještaja, te recenzija kako biste tijekom sezone imali što veći broj rezervacija.

Zašto je važna pozicija hotela na OTA kanalima?

S vremenom i sve većom konkurencijom, OTA ljestvica postala je važnija nego ikad. OTA kanali se uvijek brinu da njihovi korisnici imaju sjajno iskustvo na njihovim stranicama i prisiljavaju ih da izvrše rezervacije što prije.

Štoviše, OTA kanali također uzimaju u obzir razne gore spomenute parametre kako bi promovirali bilo koju imovinu.

Kvaliteta – za OTA kanale sada ima veću važnost od količine.

Pri tome morate imati čvrsto prisustvo na OTA kanalima. To vam pomaže da postignete veću vidljivost globalno, a pritom si povećavate rezervacije i prihode.

Dakle, VRLO JE VAŽNO poboljšanje i pozicija hotela na OTA kanalima,  jer OTA “šalje” kupce u smještaje s boljom reputacijom.


Kako možete poboljšati svoju poziciju na OTA kanalima?

Svaka hotelska tvrtka uvijek je u potrazi za poboljšanjem svojih performansi. Jedno od potrebnih značajki za poboljšanjem je i pozicija na OTA kanalima.

Međutim, trebate se prije svega usredotočiti na pravilan raspored prostorija, po pravim cijenama kako biste pravu sobu prodali svojim gostima.


ODABERITE PRAVE OTA KANALE

Na tržištu je danas dostupno pregršt OTA kanala i svaki od njih radi na drugačijem modelu rezervacije. Stoga je od vitalne važnosti da se ne registrirate na neke nasumične OTA kanale, nego odaberete one koji su zapravo PRAVI za vaš hotel.

Nadalje, ograničavanjem  na manji broj OTA kanala pruža vam se fiksna mrežna vidljivost; na taj način izgubite nekoliko mogućnosti rezervacije. Dakle, uvijek razmislite o tome da svoj hotel uvrstite na VIŠE OD 8 OTA.

Što biste trebali učiniti kako biste odabrali pravi OTA?

Dok odabirete OTA, imajte na umu o ciljnoj publici, vrsti imovine, modelu provizije, demografskom dosegu OTA itd.  Obratite pažnju na naš vodič za hotelijere po pitanju odabira najboljeg OTA

Također, razmislite o tome da svoj smještaj ažurirate jednako na svim OTA kanalima – ukupne sobe, broj zvjezdica, vrste soba, pravilima otkazivanja, prijavi i odjavi kako biste izbjegli nejednakost.


1. Redovno ažurirajte svoj sadržaj

OTA neće prikazivati nepotpune smještaje svojim korisnicima. Također, ako se sadržaj nije ažurirao neko vrijeme ili su fotografije užasne kvalitete, OTA kažnjava takve hotelijere. To može stvoriti zbunjenost među vašim gostima i ometati njihovo iskustvo.

Dakle, što se bolje ažuriraju vaši smještaji, veća je vjerojatnost da ćete dobiti više rezervacija i poboljšati svoju OTA ljestvicu.

Što biste trebali učiniti:

 • Obavezno ažurirajte aktualni sadržaj na povezanim OTA.
 • Uvijek uzmite u obzir iskustvo krajnjeg korisnika prilikom ažuriranja bilo kojeg detaljnog sadržaja na svoje kanale.
 • Razmislite o tome kako možete prilagoditi i staviti svoju nekretninu maksimalno vidljivu kada netko traži vaš hotel.

2. Objavite HD slike i videa 

Fotografije i videozapisi djeluju kao “socijalni dokaz” za vaše goste !!

Visokokvalitetne slike na OTA kanalima će gostima pružiti virtualni obilazak vašeg hotela od 360 stupnjeva. I pružit će im jasni prilaz o lokaciji vašeg hotela kao i okolišu.

Također, objavljivanje videozapisa dobre kvalitete pomoći će vašim gostima da više istraže vaš hotel, što će rezultirati bržim rezervacijama.

Što biste trebali učiniti?
Poboljšajte svoje ocjene i kvalitetu fotografija i videozapisa vanjskog, interijera i lokacije hotela.

O čemu ovisi pozicija hotela na OTA kanalima i kako ju poboljšati?

Heritage Palace Varoš, Split

[responsive][/responsive]

3. Prikupite recenzije i komentare, te budite aktivni u odgovaranju

Bilo da se radi o pozitivnoj ili negativnog recenziji, obavezno odgovorite, po mogućnosti na vrijeme.

Lako možete prikupiti, pratiti, odgovarati i analizirati takve recenzije koje ste dobili sa svih web mjesta na jednom mjestu pomoću Megabooker-ovog sustava upravljanja ugledom u sklopu cijelog rješenja.

Što biste trebali učiniti?
BUDITE SIGURNI da aktivno odgovarate na sve primljene recenzije na bilo kojem OTA kako biste stekli više povjerenja od svojih gostiju.

4. Održavajte cjenovne stope 

Cjenovni paritet je još jedan vrlo važan faktor. OTA to određuje uspoređujući cijene hotela spomenute na njihovoj web stranici s ostalim OTA-ima kao i sa konkurentnim hotelima kako bi odredili vašu idealnu ocjenu.

No zadržavanje jednakih stopa na svim OTA-ima utječe na vašu OTA ljestvicu. Ako to ne učinite, možete dobiti upozorenja, zabranu ili zauvijek prekinuti uvrštavanje  na OTA.

Što biste trebali učiniti?
Nemojte riskirati disciplinske mjere sa svojih najvažnijih kanala distribucije. Uvijek slijedite dogovore i jasno razlikujte cijene koje nudite. I na kraju, održavajte efikasnu stopu pariteta kako biste poboljšali ocjenu i ostvarili više rezervacija.

5. Smanjite  omjer otkaza (%)

Osmislite pravilnu i nesmetanu politiku otkazivanja prije nego što predstavite svoju dostupnost na raznim kanalima. Budite oprezni tijekom oblikovanja pravila o otkazivanju.

Pokušajte smanjiti fleksibilnost ali i strogoću, te prakticirajte zlatnu sredinu. Ovo će vam pomoći da improvizirate svoja pravila, dobijete potvrđene rezervacije od OTA-a, kao i smanjite omjer otkaza.

Što biste trebali učiniti?
PRIKUPITE I ANALIZIRAJTE razloge otkaza od strane svojih gostiju. Je li to učinjeno prije njihova dolaska, ili nekoliko dana prije toga itd.

Primijenite taktike da smanjite last-minute otkazivanje kako biste održali dosljednost rezerviranja koje primate i povećali popunjenost soba.

6. Surađujte s tržišnim menadžerom

OTA obično dodjeljuju upravitelje tržišta kako bi dobili više rezervacija za vaš hotel. Menadžeri na tržištu imaju mnoštvo informacija i mogu vam zaista pomoći u planiranju vaših mrežnih strategija.

Oni će vam omogućiti slijedeće: 

 • Obavijestiti vas o najnovijim trendovima u vašoj regiji.
 • Osigurati da nudite putničke pakete koji ciljaju vašu preferiranu publiku.
 • Pomoći će vam s plaćenim reklamnim kampanjama između vašeg hotela i OTA.

Što biste trebali učiniti?
Studija kaže da rezervacije dobivaju hoteli koji se spominju na prve dvije stranice. Dakle, nastojite se redovno sastajati sa svojim tržišnim menadžerima kako biste uvidjeli najbolji način za ostvarenje ciljeva.

BUDITE SIGURNI da održavate otvorene linije komunikacije s menadžerima na tržištu; budući da su stalno svjesni obrazaca i trendova rezervacija na vašem tržištu.

7. Sudjelujte u OTA promocijama

OTA-i često pokreću ponude,  promocije, programe lojalnosti ili nagrade za promociju hotela. Sudjelovanje u njima pomoći će u povećanju vaših rezervacija, kao i vrhunska pozicija hotela na OTA kanalima.

Nudeći popusti i besplatne artikle na OTA uslugama će učiniti vaš objekt poželjnijim u odnosu na konkurente i pomoći vam da prodate svoje dodatne usluge kao i pogodnosti.

Što biste trebali učiniti?
Vodite učinkovite ponude i redovite promocije na OTA-ima kako biste povećali broj rezervacija. Provjerite je li vaša promotivna struktura dobro postavljena. Ponudite promocije po rezervaciji ili besplatnu noć ili grupnu rezervaciju itd. Što privlači pažnju gostiju.

8. Plaćeno oglašavanje

Kupci često radije odlaze izravno u OTA-e radi uspoređivanja hotela, čitaju recenzije gostiju i u skladu s tim obavljaju rezervaciju. Dakle, oglašavanje na takvim OTA web stranicama može vam pomoći da dobijete više rezervacija i na taj način povećate rangiranje.

Na primjer: Kada netko pretražuje XYZ Hotel na Googleu, rezultat se preusmjerava na OTA oglase koje kupuje od Googlea. OTA-i naplaćuju provizije tim hotelima ili ponekad prikazuju oglase samostalno s idejom da unaprijede ponude web stranica hotela.

Što biste trebali učiniti?
Razmislite o plaćenom oglašavanju svoje imovine kako biste vidjeli porast prihoda kao i svoju OTA ljestvicu. Također, poboljšajte svoj hotelski marketing s ovim plaćenim oglasima koji će doći do veće ciljne publike.

[responsive]O čemu ovisi pozicija hotela na OTA kanalima i kako ju poboljšati?[/responsive]

9. Analiza konkurencije

Važno je znati svoje konkurente na tržištu. Tako ćete biti informirani o mogućim cijenama koje vam mogu predstavljati prednost ili nedostatak sukladno konkurenciji.

Također, svjesnost njihove aktivnosti može vam pružiti priliku za dodavanje dodatnih rezervacija na OTA-i i poboljšanje ljestvice.

Što biste trebali učiniti?
Obratite se svojim lokalnim turističkim agentima, organizatorima putovanja  i drugim poslovnim partnerima s kojima se vaši konkurenti mogu baviti.

Nadalje, Google je najbolja opcija. Jednostavno potražite “hotele na vašoj lokaciji”. Dobiti ćete detalje o hotelima koji se prikazuju u rezultatima pretraživanja zajedno s vašim hotelom. Počnite uspoređivati ​​to i sa svojim OTA kanalima!

10. Razmotrite ulazak u preferirani partnerski ugovor

Kroz preferirani partnerski ugovor, OTA će vaš hotel ocijeniti boljim u zamjenu za veću proviziju. Sad ćete razmišljati o plaćanju više provizija, zar ne? Ali, shvatite da je ovo samo kratkoročna strategija.

Preferirani partneri imaju u prosjeku do 65% više pregleda  i 35% više rezervacija.
Pritom bi vaš cilj trebao biti na stranici 1 ili 2 OTA, tako da dugoročne koristi mogu daleko nadmašiti kratkoročne troškove. Nakon što povećate konverzije, možete povući iznos provizije i do tada će organski pozicija hotela na OTA kanalima biti na vrhuncu.

NAPOMENA: hoteli s prosječnom ocjenom od 7,0 ili višom kategoriziraju se kao “preferirana” i dobivaju dodatnu vidljivost u rezultatima pretraživanja, pored znaka “palac”. 

[responsive][/responsive]

Što biste trebali učiniti?
Dajte vašem hotelu jedinstveni korak prema boljoj vidljivosti i rezervacijama uz preferirani partnerski dogovor. Dopustite većem broju kupaca da preporuče vaš hotel i sami borave u njemu.

11. Strateški upravljajte zalihama

Dobro strukturirana strategija distribucije zaliha ključna je za prodaju većeg broja prostorija. I ne samo to, već i pomaže hotelu da poveća svoju internetsku vidljivost.

Akopozicija hotela na OTA kanalima bude u skladu s prethodnim značajkama, dobiti ćete unaprijed rezervacije i čak poboljšati vašu cjelokupnu ocjenu.

Dakle, strateško upravljanje zalihama pogoduje gostima koji radije rezerviraju unaprijed, kao i povećanju popunjenosti hotela.

Što biste trebali učiniti?

Držite zalihe hotela otvorene sljedećih 12-24 mjeseca. Ovo će vas rangirati bolje i dobiti više rezervacija dugoročno. Uz to, primanje dobre količine naprednih rezervacija također će vam pomoći da isplanirate bolje strategije cijena za naredne zalihe koje su dostupne.


PITANJA: 

Što su OTA kanali u ugostiteljstvu?
OTA – odnosno online putnička agencija je internetska tvrtka čije web stranice omogućuju potrošačima da izravno rezerviraju različite usluge vezane za putovanja. Oni su agenti treće strane koji prodaju izlete, hotele, pansione, vile, pakete za odmor itd.

Koliko OTA ima?
Trenutno postoji preko 400 OTA kanala, uključujući sve globalne OTA-e, meta-pretraživačke web stranice, OTA za hostele, kuće za odmor i nekretnine, grupne rezervacije, web stranice za poslovna putovanja i mnoge druge.

Kako mogu poboljšati ocjenu na TripAdvisoru?

Tri glavna čimbenika za poboljšanje ocjene TripAdvisora ​​su:
1. Kvaliteta
2. Količina (odnosi se na broj recenzija koje ste dobili) i
3. Učestalost (znači da se novijim recenzijama daje veća važnost  od starijih).

Kako mogu poboljšati svoje ocjene na Booking.com-u, Expediji itd.?
Postavite što više relevantnog sadržaja i pogledajte koji su sadržaji na top ljestvici. Primijenite ove gore navedene korake i dosljedno poboljšavajte svoje ocjene.

Kada se OTA mijenja ili ažurira ljestvici? Koliko često ovo trebate provjeravati?
Poredak ovisi o nekoliko čimbenika kao što su sezona, uspješnost hotela i još mnogo toga. Dakle, možete provjeriti rangiranje vašeg entiteta bilo tjedno, bilo mjesečno. Za održavanje dosljednosti u primjeni različitih gore spomenutih strategija, za postizanje boljeg ranga na OTA-ima.

Koliko OTA naplaćuju hotele?
Kad su OTA ušli na tržište, provizije su obično iznosile oko 5 posto. Međutim, sada su porasle na rasponu od 15-30 posto.

Koji su najbolji OTA-i?
Danas je na raspolaganju veliki broj mrežnih putničkih agencija. Od kojih su neki najbolji Booking.com, Expedia, TripAdvisor, Agoda, Skyscanner, Airbnb.com i još puno toga!


Zaključak

Internetski turistički agenti ili OTA-i vitalni su dio marketinga vaših hotela. Iako OTA-i naplaćuju proviziju za rezervacije izvršene putem svojih platformi; od presudne je važnosti da optimizirate svoje popise hotela i maksimizirate vrijednost koju ove usluge pružaju. Pozicija hotela na OTA kanalima je od velike važnosti.

Analizirajte i odvojite vrijeme za poboljšanje OTA ljestvice za vašu nekretninu. Dijeljenje izuzetnih hotelskih fotografija na OTA-ima kao visokokvalitetne slike donijele bi ogromnu razliku u poboljšanju vašeg ranga.

Zauzvrat, bolji plasman može donijeti ogromnu razliku u pronalaženju šireg kruga potencijalnih kupaca koji bi rezervirali vašu hotelsku sobu kao i povećali prihod.

How Can Hotels Improve OTA Rankings? [11 Sureshot Ways]

O čemu ovisi pozicija hotela na OTA kanalima i kako ju poboljšati? by