Booking.com za iznajmljivače

Sve što bi iznajmljivači trebali znati vezano za oglašavanje na Booking.com, te iznajmljivanju svojih apartmana preko istog. Prednosti i nedostaci, oglašavanja na portalu, iskustva korisnika, cijena i postupak registracije… Također pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored Booking.coma!

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

1. Uvodno o portalu Booking.com

Mišljenja iznajmljivača o oglašavanju putem portala Booking.com su uglavnom podijeljena. Činjenica je da je on danas najjači on line prodavač smještajnih usluga na svijetu, ali i da suradnja s velikima može donijeti kako velike prednosti tako i smanjenu mogućnost pregovaranja oko uvjeta suradnje.
Ako se još ne oglašavate preko Booking.com-a, registraciju možete izvršiti na ovom linku.

2. Prednosti i nedostaci oglašavanja na portalu Booking.com za iznajmljivače

Thumbs up Booking.comPrednosti:

1.Doseg! Putem portala Booking.com imate priliku doseći svoju ciljnu publiku. Putnici iz cijelog svijeta istražuju ponudu smještaja u željenoj destinaciji upravo putem ovog kanala.
2. Relativno mala provizija! Provizija koju Booking.com za iznajmljivače uzima je 15%. Usporedite li iznos provizije na cijene rezervacija putem drugih kanala i putničkih agencija s onima na Booking.com-u primijetit ćete da je njegova provizija među onim nižima.
3. Prisutnost! Kompanija ulaže velika sredstva u oglašavanje. Booking.com kupuje prva mjesta na većini internet tražilica. Osim prisutnosti i oglašavanja na tražilicama i portalima, kompanija surađuje i s niskotarifnim zrakoplovnim kompanijama tako da se vaši smještaji (ako se prodaju preko Booking.coma) mogu pronaći na stranicama aviokompanije Ryan Air, EasyJet i brojnim drugima.booki

Iako je sličan deal imao i sa EasyJetom,od ove godine Booking.com počinje suradnju i s drugom popularnom niskotarifnom kompanijom Ryan Airom te German wingsom.

Što to uopće znači za vas iznajmljivače?

Oglašavanje putem portala koje se bave oglašavanjem smještaja jest važno, no važno je i pojavljivati se na pravom mjestu u pravo vrijeme. Pravo vrijeme je ono u kojem gost pretražuje jeftine letove za željenu destinaciju, pravo mjesto su portali nisko tarifnih kompanija. Naime, od sada će se i kroz ove portale niskotarifnih kompanija moći pretraživati smještaje Booking.coma. Svi vi čija popunjenost može ovisiti o letovima bi trebali uzeti ovu prednost Booking.coma u obzir.

4. Popunjenost! Bez obzira na podijeljena iskustva među iznajmljivačima, sa Booking.com-om danas radi i radit će glavnina iznajmljivača. Razlog je jasan, Booking.com je daleko od svoje konkurencije po ostvarenim rezervacijama.

iznajmljivačiNedostaci:

1. Samo za one iznajmljivače s većim brojem apartmana! Moglo bi se reći da oglašavanje na Booking.com-u i nije dobra solucija za one koji imaju 2-3 apartmana, već za iznajmljivače koji imaju više apartmana.
2. Gubitak akontacije! Jedan od glavnih problema na koje upozoravaju iskusni korisnici ovoga portala je definitivno mogućnost rezervacije smještaja bez uplate akontacije. Službeno, Booking.com daje tri mogućnosti potvrđivanja rezervacija (bez akontacija, s postotkom akontacije i plaćanje pune cijene pri rezervaciji), ali u stvarnosti Booking.com najčešće zahtjeva od iznajmljivača da ne traži akontaciju. Booking.com je zato vrlo popularan među gostima koji ju onda besplatno i u zadnji tren mogu i otkazati.Booki

Dobro proučite ugovor, i nikako ne ulazite u posao dok ne dogovorite uvjete poslovanja sa Booking.com-om. Zaštitite se, nemojte pristati na potvrđivanja rezervacije bez predujma!

Kako bi Vas zaštitili od ovih neugodnosti u nastavku Vam donosimo i par korisnih savjeta:

 • na Booking.com-u izaberite opciju: “non refundable”,
 • po rezervaciji obavezno kontaktirajte gosta i pokušajte stvoriti prijateljski odnos,
 • ako vjerujete da ćete u određenom terminu moći popuniti smještaj i sami na Booking.com-u stavite raspoloživost smještaja na nula,
 • pokušajte izbjeći rezervaciju na samo na jedan dan (petak/subota) kako bi imali priliku za dobivanjem rezervacije na veći broj dana.

3. Problem kartičnog poslovanja! Za iznajmljivače apartmana kartično poslovanje može predstavljati veliki trošak. No nekim iznajmljivačima je ovaj tip osiguranja od nepojavljivanja gostiju predstavljen od strane Booking.coma kao jedina mogućnost.

“Iako Booking.com daje mogućnost iznajmljivačima da kartično poslovanje ograniče samo na neke kreditne kartice (recimo one koje ima vaša poslovna banka), što vam smanjuje troškove i pojednostavljuje poslovanje, u praksi to ništa ne znači jer će vam Booking.com svejedno slati i goste s jamstvom drugih kartica, uz „obrazloženje“ da ih vi morate prihvatiti.”

Goran Jurić – Iznajmljivači20

Booking.com se očitovao na pritužbe korisnika vezane uz kartičnu naplatu te je objavio kako ih je uzeo u razmatranje te će poraditi na njihovom otklanjanju.

4. Booking.com traži oprez kod davanja podataka! Booking.com je uistinu najveća zvjerka među portalima koji se bave oglašavanjem smještaja na internetu. No kako to uvijek biva, najveći nerijetko postaju mete i raznih prevaranata. U posljednje vrijeme su zabilježeni slučajevi prijevare korisnika Booking.coma.
Spomenuti “Internet kriminalci” presreću mailove Booking.coma i nastavljaju dopisivanje s gostom. Gost dobiva mail s identičnim dizajnom i logotipom Booking.coma u kojem traži od gosta da svoj smještaj plati unaprijed na naznačeni bankovni račun. Ako uočite bilo što sumnjivo kod davanja podataka obavezno kontaktirajte službu za korisnike putem telefona. Booking.com je svima koji su uistinu doživjeli ovakvu neugodnost refundirao novac. No kako se slične stvari ne bi ponavljale izdao je i upozorenje.

“If you are asked to make a payment which differs to your policy via bank transfer or other means, please do not make a payment.”

Booking.com

 [responsive]megabooker channel manager[/responsive]

3. Troškovi oglašavanja na portalu Booking.com

Trošak registracije i postavljanja oglasa:

Sama registracija i postavljanje oglasa na portal Booking.com iznajmljivača ne košta ništa – osim naravno, vremena koje mora uložiti. Vaš objekt Booking.com zatim prikazuje gostima iz čitavog svijeta na 41 jezične verzije, te će ga oglasiti i na raznim tražilicama kao što su Google, Bing i Yahoo. Za formiranje cijene smještaja pročitajte ovaj članak.

UKUPNO: 0,00 kn

Plaćanje provizije Booking.com-u

Provizija Booking.com-a iznosi 15%. Za razliku od platformi gdje gost plaća putem web stranice, ovdje gosti plaćaju direktno iznajmljivaču po dolasku, a servis onda šalje mjesečnu uplatnicu za plaćanje provizije.

UKUPNO: 15% NA IZNOS REZERVACIJE

Porez na proviziju Booking.com-a

Iznajmljivači koji rade sa Booking.com-om moraju plaćati porez na njihovu proviziju bez obzira nalaze li se u sustavu PDV-a ili ne, dakle ovo se odnosi i na manje smještajne objekte koji ne prelaze prag od 230.000 kuna godišnjeg prometa. U Booking.com-u objašnjavaju da je ovo zbog toga što se račun ispostavlja na uslugu oglašavanja na portalu – bez obzira što Booking.com ima djelatnost registriranu u Hrvatskoj.
PDV neće biti naveden na računu koji Vam Booking.com ispostavi. Isti navodi kako se „obveza plaćanja PDV-a prenosi“, što znači da ste dužni sami izračunati iznos PDV-a na njihove račune.U pravilu iznajmljivač ima mogućnost povrata tog PDV-a (taj PDV moći ćete odbiti u okviru iste porezne prijave u kojoj ga prijavljujete).
Međutim iznajmljivači čiji promet u godinu dana ne prelazi iznos od 230.000 kuna neće imati pravo na povrat tog PDV-a.

UKUPNO: 25% NA IZNOS PROVIZIJE

Pored ovoga, Booking.com je pokrenuo i Booking.com genius program koji, ukoliko se odlučite na njega, uzima 10% popusta na vašu cijenu. Saznajte više o tome ovdje.

4. Postupak registracije i postavljanja oglasa na portal Booking.com

 1. idite na stranicu https://join.booking.com
 2. u gornjem desnom kutu (klikom na zastavicu) izaberite svoj jezik
 3. kliknite na “Registrirajte svoj objekt” (upišite ime svog objekta, svoje ime i prezime i mail adresu)
 4. po unosu podataka otvorit će Vam se novo sučelje za unos detaljnijih informacija o Vašem apartmanu, upute su vrlo jednostavne i prevedene na hrvatski jezik tako da ne bi trebali imati nikakvih problema s unosom podataka.
 5. pri dnu svakog upitnika nalazi se link “Nastavi” ako ste preskočili bilo koje polje sustav će Vas o tome obavijestiti i podrobnije pojasniti što treba unijeti u pojedinu kućicu.
 6. na kraju sklapate ugovor i dobivate pristup ekstranetu koji je prilično jednostavan za korištenje.

5. Rezervacije na Booking.comu

Potvrđivanje rezervacije na Booking.com-u

Rezervacije zbog sigurnosti stižu putem faksa (ako nemate faks uređaj uvijek možete imati e-faks koji dolazi elektroničkom poštom).

Booking.com za iznajmljivače daje tri mogućnosti potvrđivanja rezervacija:

 1. Bez predujma,
 2. S predujmom u određenom postotku od cijene ili
 3. S plaćanjem kompletnog iznosa pri rezervaciji.

Čuvajte se overbookinga!

Kada primite rezervaciju obvezani ste imati upravo onaj tip smještaja koji je gost rezervirao, ako imate overbooking morate obavijestiti gosta kako bi mu ili otkazali rezervaciju ili mu se mora pronaći drugi smještaj iste kategorije. Također, za slučaj overbookinga, dužni ste platiti proviziju Booking.com-u bez obzira na to što gost nije boravio kod Vas.

Ako je alternativni smještaj skuplji od Vašeg, Vaš je smještajni objekt dužan snositi nastale dodatne troškove (Booking.com će Vam proslijediti račun). Ako je do alternativnog smještaja potrebno osigurati uslugu prijevoza, Vi, odnosno Vaš smještajni objekt snosi troškove prijevoza za gosta.

O tome kako iskoristiti overbooking u svoju korist posjetite ovaj članak.

6. Za poslovanje sa Booking.com-om morate imati “PDV ID”

Booking.com od iznajmljivača traži PDV identifikacijski broj. Manji iznajmljivači (pa i oni koji nisu u sustavu PDV-a) dužni su imati PDV identifikacijski broj jer primaju račune od tvrtke.
PDV identifikacijski broj ima sljedeći oblik: „HRosobni identifikacijski broj“ Više o postupku dobivanja PDV ID broja možete saznati na sljedećem linku.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

7. Recenzije gostiju na portalu Booking.com

Ideja Booking.com-a se u teoriji bazira na tome da se vlasnik mora truditi oko gosta kako bi imao dobre ocjene i prema tome imao i više rezervacija u budućnosti. Zadovoljan gost će napisati dobar osvrt na svoj boravak i onda inspirirati druge posjetitelje stranice da svoj boravak provedu upravo kod Vas.
No, recenzija na ovoj platformi ne ovisi isključivo o samom vlasniku (on ne mora biti niti prisutan), ona može obuhvatiti dojmove sveukupnog iskustva boravka gosta u određenom smještajnom objektu.

Objekt dobiva ocjenu koja se bazira na ukupnoj prosječnoj ocijeni sljedećih parametara:

1. Čistoćazvijezde Booking.com

2. Udobnost

3. Položaj

4. Sadržaji

5. Osoblje (kod apartmana je to najčešće sam vlasnik koji dobiva ocjenu, kod hotela to može biti ocjena bilo kojeg člana osoblja)

6. Vrijednost za novac (gost ocjenjuje da li je usluga koju je primio vrijedila uplaćenog iznosa)

8. Kako do bolje pozicije na portalu?booki

Korisnici Booking.coma mogu uočiti kako se oglašeni smještaji na portalu rangiraju. Neki dobivaju mjesto na prvoj stranici i vidimo ih pri samom vrhu, dok druge nalazimo na dalekoj sedmoj ili (još daljoj osmoj, devetoj ili desetoj) stranici. Također može se primijetiti kako hoteli s lošijim ocjenama ponekad zauzimaju bolja mjesta od onih s visokim ocjenama.

Zašto se to događa i kako utjecati na bolju poziciju, kao i odgovor na pitanje znači li bolja recenzija ujedno i bolju poziciju i više rezervacija donosimo u nastavku.

1. Iako dobra recenzija može biti ključni dio u posljednjoj fazi donošenja odluke gosta, sama kvaliteta recenzije i ukupna ocjena gosta ne mora utjecati na poziciju vašeg smještaja na portalu Booking.com.

2. Zašto se ovo događa?
Informaciju o tome na koji način Booking.com rangira smještajne kapacitete na svom portalu smo pokušali dobiti direktno iz njihovog ureda no očekivano, Booking.com ne dijeli ove informacije olako.

U samim uvjetima koje možete pronaći na portalu pod “Uvjeti i odredbe” stoji sljedeće:

“Molimo, imajte na umu da se “Dodijeljen rang” dodjeljuje putem potpuno automatiziranoga sustava (algoritama) te se temelji na višestrukim kriterijima. “

Booking.com

3. Parametri za rangiranje objekata
Kako bismo iz prve ruke saznali koji su zapravo parametri koji mogu utjecati na poziciju Vašeg smještaja na portalu Booking.com, anketirali smo neke od dugogodišnjih korisnika usluga ovoga portala te saznali koje i kakve iznajmljivače Booking više voli :

 1. Booking.com voli iznajmljivače koji svoje apartmane/sobe prodaju isključivo kroz njihove kanale.
 2. Booking.com prati kako se smanjuje Vaša raspoloživost i koliko se Vaša popunjenost ostvaruje kroz druge kanale.
 3. Ako se oglašeni smještaj jako dobro puni i redovito prima rezervacije Booking.com ga može baciti na niže mjesto ili na drugu stranicu.
 4. Booking.com voli jeftino! Kao i njegovi korisnici (gosti), Booking.com voli povoljan smještaj.
 5. prioritetni partneri imaju bolje pozicije. Kako bi dobili status “prioritetni” objekti moraju tijekom cijele godine jamčiti ugovorenu raspoloživost soba.
 6. veća provizija – bolja pozicija. Neki objekti (uglavnom hoteli) plaćaju dodatnih 3 % provizije kako bi postigli bolju poziciju na Booking.com-u.

8. Villas.com: Specijaliziranija verzija Booking.com za iznajmljivače

Booking.com-ovi jedini konkurenti su specijaliziraniji portali poput Airbnba (koji se uopće ne bavi hotelima). Kako bi doskočio ovom problemu i Booking.com se odlučio specijalizirati pa je kreirao poseban specijaliziraniji portal namijenjen isključivo iznajmljivačima apartmana, villa i kuća za odmor. Villas.com Booking.com-ova je platforma pa se sam listing na portal villas.com radi kroz jednako, već spominjano sučelje Booking.com-a. Provizija i ostali uvjeti su za sve korisnike jednaki.
Danas je na portalu villas.com više od 15 300 apartmana iz cijele Hrvatske.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

9. Zaključno o Booking.com-u

Booking.com je idealan alat za sve one iznajmljivače koji nemaju vlastitu web stranicu ili naprosto nemaju vremena za ulagati u samostalno oglašavanje svojih smještaja.
Postavljanje smještaja na portal je besplatno a provizija jedna od manjih (kod portala ovakvog tipa) stoga ako ste početnik definitivno isprobajte ovaj alat.

Ukoliko Vam sve ovo izgleda komplicirano, kontaktirajte Megabooker ekipu i provjerite kako Vam naš rezervacijski sistem može pomoći. Ostavite nam svoj email kako biste dobili više informacija iz svijeta iznajmljivanja.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored Booking.coma!

Za sva pitanja koja eventualno nismo pokrili u našem članku ostavljamo Vam kontakte Booking.com-ovog ureda:

Email: balkan@booking.com

Tel:016439200

Fax: 016439299

Lidija N., MegaBooker content team

Savjeti za oglašavanje apartmana na portalu Booking.com by