Tehnologija je promijenila način na koji hoteli prikupljaju rezervacije. Putnici sada mogu rezervirati boravak u hotelu uz nekoliko pritisaka na tipku.

Međutim, stopa napuštanja rezervacija samo u sektoru putovanja iznosi 81%. To su putnici koji bi rezervirali avionsku kartu, ali neće tražiti plaćanje. Stoga se na kraju otkazuje.

Isti se scenarij događa na web stranicama hotela. Naravno, neki čimbenici su izvan vaše kontrole. No, postoje stvari koje hotelijeri mogu učiniti kako bi smanjili napuštanje rezervacija (u određenoj mjeri, ako ne i potpuno eliminirali).

Dakle, ako ste se pitali kako popraviti napuštanje rezervacije hotela, onda je ovaj članak za Vas. Pokušala sam pokriti sve aspekte i pomoći Vam nositi se s problemima poput gubitka rezervacija.

Kratki sadržaj:

 • Napuštanje hotelskih rezervacija i kako to utječe na prihod
 • Savjeti za smanjenje napuštanja hotelskih rezervacija na Vašoj web-stranici
 1. Pojednostavite proces rezervacije
 2. Poboljšajte UX web stranice
 3. Optimizirajte mobilno iskustvo
 4. Napravite posebne ponude za izravne rezervacije
 5. Navedite jasne cijene
 6. Ponudite razne opcije plaćanja
 7. Poboljšajte vrijeme učitavanja stranice
 8. Uključite chat uživo
 9. Podijelite jedinstvene i autentične lokalne priče

Napuštanje hotelskih rezervacija i kako to utječe na prihod

Poput odustajanja od rezervacije u zrakoplovnoj industriji, odustajanje od rezervacije hotela je kada gosti rezerviraju sobu i ne traže plaćanje.

Često hoteli čekaju 24 – 48 sati da gosti plate svoju rezerviranu sobu. To znači da njihova soba tijekom tog razdoblja neće moći primiti nove goste.

Ako gosti plaćaju, dobro za njih i Vaš posao. Ali što će se dogoditi ako to ne učine?

To znači da ste izgubili najmanje jedan dan držeći tu rezervaciju na čekanju i čekajući da gost dovrši rezervaciju. Ovo je dan izgubljenog prihoda kada ste tu rezervaciju mogli dati nekome tko je spreman platiti odmah.

Prema podacima, nepotpune rezervacije predstavljaju 1,8 milijardi dolara budućih prihoda. Evo pet uobičajenih razloga zašto ljudi napuštaju hotelsku rezervaciju:

 1. Putnici su provjeravali koliko može koštati rezervacija na određene datume
 2. Gosti su bili šokirani dodatnim naknadama
 3. Proces rezervacije je dug i naporan
 4. Došlo je do tehničkog problema na web stranici Vašeg hotela
 5. Ne nudite njihov preferirani način plaćanja

Dakle, možete li se nositi s ovim? Postoje li praktični načini? Pa, odgovor je apsolutno DA. A to je upravo ono što je objašnjeno u slijedećoj točki.

10 savjeta za smanjenje napuštanja hotelskih rezervacija na Vašoj web stranici

Kao što je ranije spomenuto, odustajanje od rezervacije hotela može naštetiti Vašem prihodu. Srećom, postoje načini da se to ublaži.

 1. Pojednostavite postupak rezervacije

Gosti ne vole kada je teško rezervirati pristupačnu sobu u željenim terminima. To uključuje navođenje posjetitelja Vaše stranice da nagađaju hoće li soba biti slobodna na navedene datume i ispunjavanje podužeg obrasca.

Uz to, morate osigurati da će Vašim gostima biti lako tražiti sobu i vidjeti hoće li biti dostupna na željene datume. Također može pomoći ako naznačite koliko je soba ostalo.

Još jedna stvar koju možete učiniti je smanjiti duljinu obrasca. Ako ništa drugo, smanjite svoj proces rezervacije na dvije stranice. Prva stranica može biti za navođenje željenih datuma, broja gostiju i odabira soba koje žele rezervirati. Druga stranica može biti ta na kojoj mogu ispuniti svoje podatke o plaćanju.

Ovdje sustav upravljanja hotelom kao što je eZee može dobro doći. To je sveobuhvatan sustav upravljanja u kojem možete upravljati rezervacijama online i offline. Također Vam omogućuje kreiranje hotelskih paketa i upravljanje cijenama rezervacija s lakoćom.

Provjerite jeste li isprobali online rezervacijsko iskustvo i da je jednostavno, kratko i učinkovito. Online rezervacije na mobilnim uređajima također su u porastu, stoga se pobrinite da i proces rezervacije na ovim uređajima prođe bez problema.

 1. Poboljšajte UX web stranice

Osim pojednostavljenja procesa rezervacije, još jedan način za smanjenje odustajanja od rezervacije hotela je poboljšanje korisničkog doživljaja web stranice Vašeg hotela.

Prva stvar koju biste možda željeli poboljšati je upotrebljivost Vašeg kalendara. Koliko god je moguće, ispunite datume prijave i odjave s trenutnim datumom, plus jedan. Uvjerite se da će se datum odjave u skladu s tim promijeniti (plus jedan) kada god gost odabere novi datum.

Recimo, netko je odlučio rezervirati sobu za 12. veljače 2022. Odjava bi se automatski trebala promijeniti na 13. veljače 2022. Na taj će način Vašim gostima biti lakše rezervirati svoju sobu. Također može pomoći blokiranje prethodnih datuma. Ovo se radi kako bi se spriječile pogreške u unosu i nevažeći odabir datuma.

Ostala poboljšanja web UX-a koja možete dodati su vođenje napretka na vrhu Vaše stranice za rezervacije, detaljne informacije o sobama i fotografije, točne i razumljive cijene soba.

Prema Sytian Productions, filipinskoj tvrtki za dizajn web stranica, “Kada poboljšavate korisničko iskustvo (UX) svoje hotelske web stranice, ključ je da rezervacije budu što intuitivnije. U najmanju ruku, nemojte učiniti da Vaš mehanizam za rezervaciju izgleda dosadno tako što ćete prekomjerno komplicirati tijek rezervacije”.

 1. Optimizirajte mobilno iskustvo

Jedan od razloga za odustajanje od rezervacije hotela je loše iskustvo na mobilnom uređaju. Pod tim mislim da mnoge hotelske web stranice nisu optimizirane za mobilne uređaje. I tu gube utrku.

Od vitalnog je značaja imati web stranicu hotela prilagođenu mobilnim uređajima. Uostalom, to je tok prihoda koji si ne možete priuštiti zaobići.

No, dok mobilni uređaji sada čine 41% ukupnog prometa na web-lokacijama za putovanja, oni su odgovorni samo za 18% rezervacija. Korisnici bi i dalje mogli pronaći greške i druge probleme dok pregledavaju svoje telefone. Kao takvi, neće oklijevati tražiti drugi hotel koji im može pružiti puno bolje iskustvo.

Izvrstan način kako osigurati da je Vaša web-stranica kompatibilna s bilo kojim uređajem je ulaganje u alat za izradu web-stranica prilagođen mobilnim uređajima. Ista stvar vrijedi i za Vaš online sustav rezervacije hotela. Trebali bi izgledati intuitivno i jednostavno za korištenje bilo da je gost na stolnom računalu ili pametnom telefonu.

Na primjer, gosti bi trebali brzo pronaći različite vrste soba koje su dostupne na web stranici Vašeg hotela. To uključuje razgledanje fotogalerije svake sobe. Osim toga, Vaš gumb “Rezerviraj ovu sobu” trebao bi se isticati i biti dovoljno velik da ga dodirnete.

Na kraju, trebate imati na umu da Google nastoji učiniti pregledavanje praktičnim za korisnike pametnih telefona. Stoga morate osigurati da web-stranica Vašeg hotela ispravno funkcionira, bilo da gost rezervira putem stolnog računala ili mobilnog uređaja.

 1. Napravite posebne ponude za izravne rezervacije

Mnoge web stranice to ne spominju ili aktivno promoviraju. Ali kako će Vaša ciljana publika znati želite li da rezerviraju izravno kod Vas ako to ne izgovorite?

Zato morate smisliti posebnu ponudu za izravne rezervacije. Ovo ne mora biti fokusirano samo na cijenu. To može uključivati ​​davanje besplatnih pića po dolasku, pružanje Wi-Fi-ja u svakoj sobi ili ranu prijavu.

Također možete razmisliti o dodatnoj prodaji drugih usluga kao što je organiziranje jednodnevnog obilaska ili usluga prijevoza i odlaska u zračnu luku.

 1. Navedite jasne cijene

Kada objavite cijenu svake sobe, provjerite uključuje li poreze i naknade za usluge. Na taj će način Vaši gosti znati što mogu očekivati.

Uvid u cijenu sobe po noćenju može im pomoći odlučiti hoće li rezervirati sobu u Vašem hotelu ili ne. Međutim, predstavljanje pristupačne cijene koja bi se povećala nakon što počnu rezervirati mogu Vašim gostima izazvati šok.

Ono što možete učiniti je naznačiti da je uključena cijena poreza i naknade za usluge. Još bolje, objavite ukupne troškove rezervacije sobe.

Evo u čemu je stvar: neki gosti ne bi imali ništa protiv da plate za premium iskustvo, sve dok ga maksimalno iskoriste. To bi moglo značiti rezervaciju hotelske sobe s privatnim jacuzzijem, besplatnim Wi-Fi-jem i besplatnim doručkom.

Stoga bi bilo bolje znati unaprijed o troškovima. Možete navesti iznos koji gost treba dodati u slučaju želi li uživati ​​u drugim uslugama poput pranja rublja ili usluge masaže cijelog tijela.

 1. Ponudite različite opcije plaćanja

Prema studijama, 10% kupaca se izgubi u fazi naplate. Stoga, što putnik ima više izbora u plaćanju svoje rezervacije, sretniji će proći kroz rezervaciju.

Međutim, ako ne uspiju pronaći željeni način plaćanja, na kraju će biti isfrustrirani. Iako su kreditne i debitne kartice neki od najpopularnijih načina za kupnju nečega na internetu, to nije uvijek slučaj za sve.

Danas su PayPal i drugi digitalni novčanici poput Amazon Wallet i Apple Pay neke od najčešće prihvaćenih opcija plaćanja.

Riječ mudrima: Infrastruktura plaćanja može učiniti korist ili štetu hotelu. Dakle, osigurajte izuzetno besprijekoran proces plaćanja.

Možete pročitati ovaj blog kako biste saznali više o tome u detalje. Inače, ovaj blog je’ suho zlato’.

 1. Poboljšajte vrijeme učitavanja stranice

Slično tome, mnoge rezervacije putovanja se otkazuju zbog sporog vremena učitavanja web stranice.

Dakle, provjerite je li Vaša hotelska web stranica dovoljno optimizirana za brzo učitavanje. Nadalje, vrijeme učitavanja stranice ne samo što smanjuje napuštanje rezervacije, već i pomaže boljem rangiranju Vaše web stranice na Google-u.

Google prikazuje ljudima web-stranice u rezultatima pretraživanja za koje je potrebno manje vremena za učitavanje.

Dakle, kako možete poboljšati vrijeme učitavanja stranice?

Jedna od stvari koje možete učiniti jeste smanjiti veličinu slike. Budući da značajno utječe na vrijeme učitavanja web stranice. Osim toga, također odaberite najbolje usluge web hostinga koje pomažu poboljšati brzinu učitavanja Vaše stranice.

Web stranicu hotela treba izraditi strateški, a kako bismo Vam pomogli u istom, evo nevjerojatnog bloga o tome.

Kako izgledaju i što sadržavaju najbolje web stranice za hotele?

Pročitajte: Kontrolni popis značajki web-stranice hotela

 1. Uključite chat uživo

Kad god gosti naiđu na probleme tijekom rezervacije na Vašoj web stranici, treba im netko tko im može pomoći odmah u rješavanju. Stoga bi bilo od pomoći kada biste mogli uključiti chat uživo na svoju hotelsku stranicu.

To može pomoći Vašim gostima uspješno rezervirati sobu. Također sprječava još jednu napuštenu rezervaciju hotela.

Značajka chata uživo također može biti od pomoći kada gosti imaju pitanja prije rezervacije sobe u Vašem hotelu.

Govoreći o live chatu, hotelski chatbot bi isto mogao biti od velike koristi. Ne samo da može riješiti upite, već može i povećati broj rezervacija.

Evo detaljnog bloga koji će Vam pomoći shvatiti više o tome.

Poboljšajte svoju uslugu angažiranjem conciergea i dobar hotel učinite još boljim

 

 1. Podijelite jedinstvene i autentične lokalne priče

Stvar je u tome što vrlo malo možete učiniti s nečijim proračunom. Unatoč tome, možete poboljšati percipiranu vrijednost svog hotela kroz dobru priču.

Upotrijebite svoju stranicu i pokažite po čemu je Vaš hotel jedinstven od svih Vaših konkurenata u tom području.

Možda imate lojalno osoblje koje je godinama radilo s Vama. Drugo, to može biti brend restorana koji je povezan s Vašim hotelom. Također možete predstaviti posebne događaje koje organizirate za svoje goste.

Ljudi vole čuti priče jer nam je lakše povezati se tako i zapamtiti te priče. Dakle, nemojte se bojati istaknuti se.

Zaključak

Nema sumnje da odustajanje od rezervacije hotela može biti problematično u ugostiteljskom sektoru. A ako ga hoteli zanemaruju, postoje šanse da bi mogli doživjeti pad.

Međutim, i na sreću, postoje učinkoviti načini za rješavanje ovog problematičnog scenarija. A ovaj blog je govorio o svim mogućim načinima smanjenja napuštenih rezervacija u Vašem hotelu. Sve točke spomenute u ovom članku su legitimne. Dakle, nadam se da sada imate odgovor kako smanjiti napuštanje hotelskih rezervacija.

Ako imate još nešto na umu, javite nam u komentarima i sigurno ćemo im se pozabaviti.

Prijevod: by S.O.S. English

10 učinkovitih načina za smanjenje napuštanja online rezervacije hotela by