Apartman sa uslugom sadrži sve što je potrebno za boravak turista. U ovom smo blogu pokrili sve aspekte koji se odnose na apartman sa uslugom s nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u poboljšanju tijeka rezervacija.

 

Što je apartman sa uslugom?

Apartman sa uslugom je stan, opremljen uslugama i sadržajima koji služe gostima za dugi i kraći boravak.

Potpuno su opremljeni svim sadržajima koji su potrebni u domu, poput kreveta, TV-a, potrepština za kuhanje, hladnjaka, klima-uređaja i tako dalje. Osim toga, postoje i druge usluge koje apartmanima sa uslugom daju luksuzni štih poput čišćenja na poziv, Wi-Fi veze i drugih dodatnih sadržaja dostupnih u društvu/kompleksu (bazen ili teretana).

Ovaj segment ugostiteljstva, koji se često naziva stanovima sa uslugama ili produženim boravkom, danas je jedan od profitabilnih poslova. Reći ćemo vam kako.

Zašto biste trebali ulagati u stanove sa uslugom?

Prvo, pogledajmo tržišnu statistiku. Prema Globalnom izvješću o industriji apartmana s uslugama (GSAIR), izdanje 2020.-21., koje je izdao The Apartment Service Worldwide ,

 • U posljednje dvije godine industrija stanova sa uslugom bilježi rast od 24% u smislu poslovanja i kapaciteta. 
 • Tijekom 2020.-21. bilo je 12.54.743 apartmana sa uslugom dostupnih gostima na 15.464 lokacije.
 • Prvih 15 marki, uključujući lance kao što su Marriott, Accor, IHG i Hilton, čine inventar od 6.85.303 apartmana sa uslugom na 7.817 lokacija.

Ove brojke dokazuju da industrija produženog boravka doživljava nagli procvat. Štoviše, trenutni scenarij rada od kuće otvorio je put vlasnicima stanova da ponovno prodaju svoj smještajni objekt s novim pristupom.

Zapravo, imam scenarij iz stvarnog života koji objašnjava zašto se isplati ulagati u posao sa stanovima sa uslugom. U mom rodnom gradu, jedan od mojih prijatelja imao je prazan stan, koji smo obično koristili za druženje.

Jednog lijepog dana došao mi je s poslovnim planom, a to je bio iznajmljivanje svog stana lokalnim stanarima. Ali, imao sam bolju ideju. Predložio sam mu zašto ne bi svoj stan preuredio u stan sa uslugom?

Nadalje, objasnio sam mu kako to funkcionira uz opipljivu dobit. Bio je prilično zaintrigiran i brzo je pokrenuo proces postavljanja.

Dok sam istraživao za ovaj blog, nazvao sam ga da dobijem neke uvide. A evo što je rekao:

“Došlo je do navale rezervacija za duge boravke, posebno tijekom kišne sezone. Zapravo, imam nekoliko klijenata iz obližnjih gradova koji su rezervirali mjesec dana zbog svoje politike rada od kuće. Čak je i ostvareni profit dosta veći u usporedbi s uobičajenim poslovima iznajmljivanja stanova.”

Dakle, vidite da stanovi s uslugom stoje dobro u smislu stvaranja prihoda i da su također traženi.

Kako zaraditi novac od svog poslovanja sa apartmanima?

Savjeti koje ovdje dijelim mogu djelovati ako imate samo jedan stan. Štoviše, ako planirate uložiti u stan i pretvoriti ga u stan s uslugom, ove će točke biti vrlo korisne.

1. Pravilno iskoristite prostor

Važno je razumjeti prostor. Općenito, produljeni boravci su ili studio apartmani, 1 BHK ili 2 BHK. Ovaj prostor određuje koliko gostiju možete primiti u svom stanu i prema tome radite na dijelu opremanja.

Pretpostavimo da imate nenamješten studio apartman koji je prostran za maksimalno 2 osobe. Nakon početnih proračuna, dolazi se do zaključka da se može opremiti određenim predmetima, poput kreveta, hladnjaka, TV-a, ormara i slično.

Nakon što završite, planirate staviti dodatni krevet za smještaj još jedne osobe kako biste povećali prihod. Rekao bih da je to težak zadatak s obzirom na malo prostora koji imate u ruci.

Čak i ako to nekako prilagodite, mjesto će izgledati zagušeno i neće biti dovoljno prostora za kretanje. Štoviše, u prostoriji će nedostajati cirkulacija zraka, zbog čega će se osjećati klaustrofobično.

Zato je važno da imate jasno razumijevanje o površini tepiha u vašem stanu. To bi vam pomoglo u procjeni korištenja prostora i daljnjim promjenama.

2. Investirajte u važne sadržaje

Podrazumijeva se da uslužni stanovi moraju biti potpuno opremljeni. No, to ne znači da morate pokriti svaki centimetar prostora sa svim sadržajima i namještajem dostupnim na tržištu. Dopustite mi da vam dam bolji uvid u to.

Postoje 2 kategorije pogodnosti koje biste trebali imati u svom stanu s uslugom:

 1. Potrebni sadržaji
 2. Luksuzni sadržaji

Govoreći o potrebnim sadržajima, to uključuje osnovni namještaj i neke vitalne usluge koje se nalaze u svakom domu. Evo nekih od obaveznih:

 1. Krevet (king/queen size)
 2. Stol i stolica/ležaljka/kauč
 3. Garderoba
 4. Hladnjak
 5. Čajna kuhinja (oprema za kuhanje, posuđe i perilica posuđa)
 6. Centralno/klima s prozorom
 7. Topla i hladna voda (24*7)
 8. Besplatan Wi-Fi pristup
 9. Usluge održavanja domaćinstva
 10. TV s priključkom za antenu
 11. Sigurnost 24*7

S druge strane, luksuzne usluge i pogodnosti nisu obvezne; jer ovisi o vašem proračunu i zahtjevima gostiju. Ovo su neki od njih koje nude vrhunske marke,

 1. Vreće za sjedenje umjesto obične stolice
 2. Praonica rublja
 3. Pametna rasvjeta
 4. Gadgeti za glasovno upravljanje (Alexa)
 5. Uređaji za zabavu (X-box, PlayStation, itd.)
 6. Pristup vrhunskim sadržajima (bazen, teretana, spa, itd.)
 7. Parket/tepih
 8. Parkiralište
 9. Rezidentna mobilna aplikacija

Odlukom za ove ili bilo koje druge vrhunske sadržaje, svojim gostima možete pružiti osjećaj luksuznog življenja i imati prednost nad svojim konkurentima.

3. Angažirajte osoblje za održavanje smještajnog objekta

Kao i ostali ugostiteljski objekti, apartmani sa uslugom također zahtijevaju redovito održavanje u smislu održavanja i popravka. Za to morate imati angažirano osoblje u svom smještajnom objektu.

Predlažem da zadržite najmanje dva člana kućnog osoblja koji bi bili odgovorni za održavanje smještajnog objekta. Također, osigurajte da su pravilno njegovani, obučeni i da se moraju pridržavati osmišljenih SOP-ova (standardnih operativnih postupaka).

Kada se gosti prijavljuju u vaš smještaj, ne zaboravite ih obavijestiti o rasporedu smjena osoblja za održavanje.

Ako u svom smještajnom objektu postavljate osoblje koje radi 24*7, podijelite njihove podatke za kontakt s gostima. Na taj način se mogu povezati s osobljem kad god žele koristiti usluge održavanja.

Riječ na pamet: Ako želite koristiti bilo kakvu uslugu dubinskog čišćenja od strane profesionalaca ili trebate popraviti nešto u stanovima, odlučite se za tvrtke za kućne usluge. Ali opet, nije preporučljivo ići s njim redovito s obzirom na njegovu cijenu.

4. Dovedite tehnologiju u svoju pomoć

Tehnologija je preoblikovala radnu strukturu ugostiteljske industrije. Zapravo, postoji nekoliko SaaS tvrtki koje nude različita rješenja za ugostiteljske objekte.

Započnite ulaganjem u PMS . Pomoći će u praćenju rezervacija, upravljanju zahtjevima s jedne nadzorne ploče, prikupljanju i pohranjivanju podataka o gostima i tako dalje.

Nadalje, možete ga integrirati s upraviteljem kanala. Pomoći će vam u ažuriranju inventara u stvarnom vremenu i podizanju stopa na svim internetskim portalima u jednom potezu.

5. Podijeli pa prodaj

Kad kažem podijeli i prodaj, to znači da umjesto da prodaješ svoj stan kao cjelinu, možeš ga prodati po spavaćoj sobi. Dopustite mi da objasnim na primjeru.

Na primjer, posjedujete stan s uslugom 50 Eura. Sada ste naveli smještajni objekt na raznim portalima za rezervacije po cijeni od 70 EURA dnevno. Ali na taj način, vaš objekt mogu iznajmiti samo grupe i obitelji. Ostali segmenti, poput individualnih profesionalaca, parova i solo putnika bili bi izostavljeni.

Kako biste i njima udovoljili, morate usvojiti politiku podijeli pa prodaj. Jednostavno je, samo kreirajte zasebnu kategoriju sobe pod nazivom jednokrevetna soba na svim portalima za online rezervacije.

Nakon što završite, možete ažurirati tarifu po sobi dnevno.

Na taj način možete maksimizirati svoje rezervacije kao i ukupni prihod. Međutim, imajte na umu da bi cijene koje ažurirate za pojedinačne sobe trebale biti kompetentne u usporedbi s cijenama za cijeli smještajni objekt.

6. Uvesti pakete i izvedive tarife

Još jedna strategija za unos profitabilnog poslovanja s servisiranim stanovima su fleksibilne tarife. To je jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju za produženi boravak.

Dakle, dok radite na svojim tarifama, imajte na umu koncept zapisivanja. Osim toga, možete kreirati pakete za duge boravke, poput tjedan ili mjesec dana.

Također, pokušajte uključiti obroke poput doručka u tarifu. Zapravo, izvješće Seven Rooms navodi da,

Oko 65% putnika odlučuje se za smještajni objekt koji nudi besplatan doručak. 

Stoga, kada kreirate paket, usredotočite se na komponentu obroka. A za to morate imati partnerstva s obližnjim restoranima. Štoviše, to će dobro doći ako gosti žele naručiti hranu izvana ili probati lokalne delicije.

7. Imajte fleksibilnu politiku otkazivanja

Često su gosti skloni promjenama u svojim planovima putovanja, što dovodi do otkazivanja postojećih rezervacija. Međutim, politika otkazivanja smještajnih kapaciteta obično je rigidna. Što znači ili oni ili gost.

Zato je preporučljivo imati fleksibilna pravila otkazivanja koja bi bila u korist gostiju kao i vašeg poslovanja s apartmanima. Na primjer, možete naplatiti kaznu od 25-50% ako gosti otkažu svoje rezervacije 3 dana prije datuma dolaska.

Fleksibilna pravila otkazivanja mogu pomoći u povećanju povjerenja gostiju da mogu rezervirati smještaj bez brige o promjenama planova i gubitku zbog otkazivanja rezervacije. To će rezultirati poboljšanjem tijeka rezervacija.

8. Imajte snažnu marketinšku strategiju

Marketing je jedan od važnih aspekata svake organizacije za podizanje svijesti o svojim proizvodima ili uslugama među svojom publikom. Zapravo, postoji mnoštvo marketinških strategija koje možete upotrijebiti za promicanje svoje tvrtke sa stanovima sa uslugom.

Ipak, potrebno je provjeriti koji će vam odgovarati. Uzmimo jedan primjer kako bismo ga bolje razumjeli.

Pretpostavimo da imate studio apartman s uslugom koji je prostran za jednog ili dva gosta. Stoga je promicanje obiteljima ili većim grupama uzaludan korak. Zato pri osmišljavanju marketinških strategija morate voditi računa o svojoj ciljanoj publici.

Stoga, ako tražite načine za poboljšanje poslovnog tijeka svog stana s uslugom, MORATE imati robustan marketinški plan koji bi trebao moći privući pozornost vaše ciljane publike.

9. Usredotočite se na zadovoljstvo gostiju

Zadovoljstvo gostiju bit je ugostiteljske industrije. Primarni cilj je gostima pružiti udobno i luksuzno iskustvo koje je vrijedno uloženog novca.

Dakle, kad god imate bilo kojeg gosta na svom imanju, osigurajte da mu pružite najvišu razinu usluga. Također, pokušajte dati osobni pečat njihovom boravku dajući im preporuke temeljene na lokalnom iskustvu.

10. Provjeravajte svoju online reputaciju

Varate se ako ste mislili da su kritike i ugled važni samo za hotele. Baš poput hotela, recenzije igraju ključnu ulogu u poslovanju s apartmanima.

Prema anketi koju je proveo TripAdvisor ,

87% putnika radije provjerava recenzije prije rezerviranja bilo koje vrste ugostiteljskog posla.

Dakle, ako još niste počeli prikupljati recenzije za svoj stan sa uslugom, razmislite o tome da to učinite na prvom mjestu. Također, ne zaboravite odgovoriti na sve povratne informacije, bile one pozitivne ili negativne.

 

Zaključak

Posao s apartmanima jedan je od profitabilnih segmenata u ugostiteljstvu. Zapravo, to je izvrstan način za graditelje i vlasnike stanova da bolje zarade od svojih praznih stanova.

Ako ste jedan od njih, ovaj blog je za vas. Sve što trebate učiniti je provesti korake koje sam spomenuo i sami promatrati rezultate.

Ako postoji neka druga tema koju želite da obradimo, javite nam u komentarima. Do tada sretno hotelijerstvo.

 

 

Priprema: by S.O.S. English

 

Apartman sa uslugom: 10 top savjeta za bolji profit by