Ugostiteljska industrija neprestano se mijenja. A s toliko trendova ugostiteljstva koji se razvijaju za 2024., to može biti vrlo zbunjujuće. Od ugostiteljske tehnologije do održivosti— izbori oko njih nikad ne prestaju.

Hotelijeri se danas suočavaju s izazovom prilagodbe ovom krajoliku koji se razvija dok ostaju vjerni srži ugostiteljstva – pružanju iznimnih iskustava gostima.

A kako se godina bliži kraju, potrebno je napraviti uži izbor vrhunskih trendova u ugostiteljskoj industriji na koje treba obratiti pažnju u 2024. Pogledajmo ih jednog po jednog.

 

Održive prakse

Prema anketi koju je proveo Trip.com, 69% putnika aktivno traži održive mogućnosti putovanja.

Održivost više nije popularna riječ 2024.; to je načelo vodilja koje oblikuje izbore modernih putnika. Kao čuvari ugostiteljstva, prihvaćanje održivih praksi nije samo ugostiteljski trend za 2024.; to je imperativ koji usklađuje našu industriju s vrijednostima naših gostiju i globalne zajednice.

Evo kako možete ugraditi održive prakse u svoj smještajni  objekt—

Prihvaćanje održivosti u smještaju

Moderni putnici traže više od samog udobnog kreveta i osmijeha dobrodošlice; žele iskustvo koje ostavlja pozitivan trag. Podržavanje održivosti u smještaju uključuje holistički pristup, od energetski učinkovite rasvjete do inicijativa za očuvanje vode.

Hoteli sve više prelaze na ekološki prihvatljive materijale i prakse u gradnji, opremljenosti soba i svakodnevnom radu.

Evo održivih hotelskih praksi koje možete usvojiti u svom objektu!

Rat protiv plastike: smanjenje otpada

Bitka protiv plastike za jednokratnu upotrebu se zahuktala, a hoteli prednjače. Od eliminacije plastičnih slamki do ponude spremnika za vodu koji se mogu ponovno puniti, fokus je na smanjenju utjecaja na okoliš. Preduzeća koja razmišljaju o budućnosti ponovno osmišljavaju ambalažu, kreću se prema biorazgradivim alternativama i pokreću sveobuhvatne programe smanjenja otpada.

Neki objekti čak nude poticaje za goste koji aktivno sudjeluju u inicijativama za smanjenje otpada i potiču ih na ekološki osviještene odluke tijekom svog boravka.

Zeleni certifikati i oznake u hotelijerstvu

Stjecanje zelenih certifikata i oznaka nije samo znak časti; to je predanost transparentnosti i odgovornosti. Priznati certifikati, kao što su LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ili EarthCheck, signaliziraju gostima da je vašem objektu prioritet ekološka odgovornost.

Ovi certifikati ne samo da poboljšavaju ekološki prihvatljiv imidž vašeg hotela, već i privlače sve veći segment svjesnih potrošača.

Ali morate zapamtiti da je ekomanipulacija u hotelima zao čin. Evo kako to možete izbjeći. 

Integracija tehnologije

Dok koračamo u 2024., tehnološka integracija u hotelima nastavlja biti transformativna sila, preoblikujući način na koji gosti doživljavaju svoj boravak.

U ovoj eri povećanih očekivanja i digitalne povezanosti, učinkovita integracija tehnologije nije samo luksuz; to je strateška potreba za hotele koji žele pružiti besprijekorna, personalizirana i nezaboravna iskustva.

Beskontaktna tehnologija

Evolucija beskontaktne tehnologije postala je više od pukog odgovora na globalne događaje; to je promjena paradigme u interakcijama s gostima. Od procesa beskontaktne prijave i odjave do digitalnih ključeva sobe kojima se pristupa putem pametnih telefona, hoteli daju prednost sigurnosti i udobnosti svojih gostiju.

Integracija mobilnih aplikacija i pametnih uređaja omogućuje jednostavno i jednostavno iskustvo, smanjujući fizičke dodirne točke i povećavajući opće zadovoljstvo gostiju.

AI i analitika podataka

Era jedinstvenog ugostiteljstva blijedi, a zamijenio ju je val personalizacije koju pokreću umjetna inteligencija (AI) i napredna analitika podataka. Hoteli iskorištavaju podatke o gostima za stvaranje prilagođenih iskustava, od personaliziranih preferencija soba do odabranih preporuka za restorane i aktivnosti.

Chatbotovi i virtualni pomoćnici, vođeni umjetnom inteligencijom, postaju sastavni dio pružanja pomoći u stvarnom vremenu i poboljšanja komunikacije između gostiju i hotelskog osoblja.

Evo nekoliko blogova koji će vam reći više—

Virtualna stvarnost & Metaverzum

Imerzivne tehnologije kao što su virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR) mijenjaju igre u angažmanu gostiju. Hoteli koriste VR za virtualne obilaske, omogućujući potencijalnim gostima istraživanje smještaja i sadržaja na daljinu.

Hoteli istražuju iskustva metaverzuma, od virtualnih obilazaka do virtualnih usluga conciergea. Ovaj krajolik koji se razvija nagovještava budućnost u kojoj gosti mogu neprimjetno prelaziti između fizičkih i virtualnih područja, nudeći uzbudljive mogućnosti za inovativna ugostiteljska iskustva koja pomiču granice.

Evo još za istražiti—

Rješenja za ugostiteljstvo

Ugostiteljska rješenja više su od alata; to su strateška ulaganja koja povećavaju učinkovitost, podižu kvalitetu usluge i pridonose ukupnom zadovoljstvu gostiju.

Pametne kontrole sobe, hotelski PMS i Integracija interneta stvari omogućuju gostima da prilagode svoje okruženje, dok aplikacije za mobilne chatbotove nude personalizirane preporuke i besprijekornu komunikaciju.

Osim toga, napredni sustavi upravljanja prihodima omogućuju dinamičke strategije određivanja cijena, optimizirajući prihode u stvarnom vremenu.

Ove tehnologije ne samo da povećavaju operativnu učinkovitost, već također doprinose pristupu usmjerenom na gosta, osiguravajući da hoteli ostanu na čelu industrije usmjerene na tehnologiju i usluge.

Evo nekoliko blogova koji će vam pomoći da saznate više—

Ne možemo zaključiti odjeljak bez razgovora o 5G tehnologiji i tome koliko je ona ključna u podizanju zadovoljstva gostiju. Iskorištavanjem snage 5G, možete gostima pružiti brža, impresivnija iskustva, istovremeno pojednostavljujući poslovanje vašeg hotela. Članak na ovu temu slijedi uskoro.

Zdravlje i sigurnost

U svijetu nakon pandemije, pozornost na zdravlje i sigurnost unutar ugostiteljske industrije nikad nije bila izraženija. Hoteli proaktivno redefiniraju standarde kako bi osigurali dobrobit svojih gostiju, implementirajući sveobuhvatne zdravstvene i sigurnosne mjere koje nadilaze očekivanja.

Uspon pogodnosti bez dodira

Kako bi se fizičke kontaktne točke svele na najmanju moguću mjeru, beskontaktne pogodnosti postale su sastavni dio iskustva gostiju. Od prijava bez dodira i digitalnih ključeva soba do kontrola koje se aktiviraju glasom, hoteli prihvaćaju tehnologiju kako bi stvorili besprijekorno i sigurno okruženje za goste, smanjujući potrebu za izravnim fizičkim kontaktom.

Telemedicinske i zdravstvene usluge za goste

Jedna od najvažnijih usluga za goste uključuje pristup telemedicini i zdravstvenim uslugama unutar hotelskih prostorija. To ne samo da pruža pogodnost putnicima, već također osigurava brz odgovor na zdravstvene probleme.

Suradnja s lokalnim pružateljima zdravstvenih usluga i telemedicinskim platformama omogućuje hotelima da ponude niz medicinskih usluga, stvarajući sveobuhvatan pristup dobrobiti gostiju.

Usvajanjem holističkog pristupa zdravstvenim i sigurnosnim mjerama, hoteli mogu ponovno potvrditi svoju predanost pružanju sigurnog i ugodnog okruženja za putnike u krajoliku koji se razvija.

Trendovi hrane i pića

Prema Booking.com Travel Predictions, 46% putnika preferira odredišta koja nude ekscentričnu hranu. Što znači—kulinarska iskustva zauzimaju središnje mjesto, osvajajući nepca modernih putnika.

Trendovi ugostiteljstva 2024. donose novu eru trendova hrane i pića, gdje se inovacija, održivost i kulturna raznolikost stapaju kako bi stvorili nezaboravna iskustva objedovanja.

Obroci od farme do stola i lokalni izvori

Pokret od farme do stola nastavlja dobivati ​​na zamahu jer hoteli prihvaćaju koncept lokalnog dobavljanja sastojaka. Od biljnih vrtova na licu mjesta do partnerstva s lokalnim poljoprivrednicima, hoteli ne samo da pružaju svježije i održivije obroke, već također potiču vezu između gostiju i okolne zajednice.

Saznajte više o tome –

Zašto bi hoteli prihvatili lokalnu suradnju

Prelazak na veganstvo

Porast sklonosti biljnim jelima preoblikuje jelovnike u cijelom spektru ugostiteljstva.

Danas hoteli ne samo da odgovaraju na porast veganstva namjenskim jelovnicima na bazi biljaka, već i ulijevaju osjećaj empatije u te ponude. Razumijevanjem i prihvaćanjem etosa koji stoji iza veganskih izbora, hoteli mogu pokazati svoju kulinarsku kreativnost i svoju istinsku predanost prilagođavanju različitim prehrambenim preferencijama s razumijevanjem i pažnjom.

Globalna kulinarska fuzija: Okus svijeta

Kulinarski turizam ne poznaje granice jer hoteli goste upoznaju s mnoštvom okusa kroz globalne fusion jelovnike.

Od međukulturalne suradnje do jela nadahnutih fuzijom koja spajaju različite kulinarske tradicije, hoteli pretvaraju blagovanje u impresivno iskustvo, nudeći gostima putovnicu za svijet bez napuštanja stola.

Saznajte više-

Kako hoteli mogu kapitalizirati kulinarski turizam

Wellness i blagostanje

Koncept wellnessa i blagostanja nadišao je puke pogodnosti; postao je holistički pristup iskustvima gostiju. U 2024. hoteli nisu samo mjesto za boravak; oni su utočišta osmišljena za pomlađivanje uma, tijela i duha, dajući prioritet općoj dobrobiti svakog putnika.

Davanje prioriteta dobrobiti gostiju

Wellness više nije naknadna misao, već temeljni stup ugostiteljstva. Hoteli stavljaju veći naglasak na dobrobit gostiju, nudeći wellness sadržaje kao što su namjenski prostori za fitness, programi za svjesnost i područja za opuštanje.

Cilj je gostima pružiti okruženje koje njeguje fizičko i psihičko zdravlje tijekom cijelog boravka.

Evo kako to možete učiniti–

Glavni trendovi putovanja za zdravlje i wellness

Usluge svjesnosti i mentalnog zdravlja

Priznajući važnost mentalnog zdravlja, hoteli u svoju ponudu uključuju prakse svjesnosti. Od sesija meditacije do vođenih vježbi disanja, gostima su na raspolaganju alati za opuštanje i poticanje osjećaja mira. Ovaj proaktivni pristup prepoznaje stres modernog života i ima za cilj stvoriti prostore koji promiču mentalnu dobrobit.

Fitness i aktivnosti na otvorenom u hotelima

Fitness krajolik unutar hotela razvija se izvan tradicionalnih teretana. Objekti obuhvaćaju različite mogućnosti fitnesa/ pilatesa na licu mjesta do vanjskih prostora za vježbanje.

Osim toga, hoteli su strateški smješteni u blizini slikovitih prirodnih okruženja, potičući goste da se uključe u aktivnosti na otvorenom koje promiču fizičko blagostanje i povezanost s prirodom.

Primamljive aktivnosti kojima hoteli mogu privući goste

Marketing i brendiranje

U krajoliku ugostiteljstva koji se stalno mijenja, gdje iskustvo svakog gosta sadrži narativ koji čeka da se razvije, marketing i markiranje su nadišli tradicionalne promotivne alate do utjecajnih pripovjedača.

Na putu prema 2024. godini hoteli prepoznaju trendove u ugostiteljstvu i prihvaćaju da njihova uloga nadilazi prodaju soba; radi se o stvaranju istinskih narativa koji su duboko povezani sa željama i načelima suvremenih putnika.

Moć pripovijedanja u ugostiteljstvu

Pripovijedanje je postalo okosnica uspješnog hotelskog marketinga. Hoteli tkaju priče koje nadilaze opise soba, hvatajući bit iskustva gosta.

Od povijesti objekta do osobnih priča osoblja i gostiju, pričanje priča stvara emocionalnu vezu, čineći hotel više od samo odredišta – on postaje dio putnikova putovanja.

 

Iskorištavanje društvenih medija i utjecajnih osoba

Društveni mediji i dalje su dinamična sila u oblikovanju odluka o putovanju. Hoteli koriste platforme za izlaganje ne samo svojih pogodnosti, već i iskustava koja nude.

Suradnje s utjecajnim osobama koje su u skladu s vrijednostima brenda donose autentičnost i domet marketinškim naporima, pružajući potencijalnim gostima stvarne, relativne uvide u hotelsko iskustvo.

Saznajte više o marketingu na društvenim mrežama –

Strategije prihoda

Prihod je, da budemo precizni, najvažniji aspekt hotelijerstva. Pa, to je ono zbog čega poslujete, zar ne?

Dok zaranjamo u trendove ugostiteljstva 2024., hoteli prepoznaju imperativ ne samo prilagodbe, već i pionira u inovativnim pristupima stvaranju prihoda , nadilazeći konvencionalne modele kako bi osigurali održivi rast.

Dinamički modeli cijena za smještaj

Tradicionalni model fiksnih cijena ustupa mjesto dinamičkim strategijama koje odgovaraju na zahtjeve tržišta u stvarnom vremenu. Hoteli mogu iskoristiti sofisticirane algoritme i analitiku podataka kako bi prilagodili cijene soba na temelju čimbenika kao što su fluktuacije potražnje, sezonski trendovi i lokalni događaji. Pristup dinamičkog određivanja cijena osigurava usklađivanje cijena s tržišnom dinamikom, povećavajući potencijal prihoda.

Pomoćni tokovi prihoda u ugostiteljstvu

Osim rezervacija soba, hoteli diverzificiraju izvore prihoda putem pomoćnih usluga. Od odabranih iskustava i ekskluzivnih paketa do partnerstava s lokalnim tvrtkama, hoteli koriste dodatne ponude koje poboljšavaju cjelokupno iskustvo gostiju. To ne samo da povećava prihode, već pridonosi i stvaranju impresivnijeg i personaliziranijeg boravka.

Modeli pretplate i članstva za iskustva putovanja

U eri u kojoj putnici traže vrijednost i ekskluzivnost, modeli pretplate i članstva dobivaju na snazi. Hoteli uvode programe vjernosti i usluge temeljene na pretplati koje nude povlastice, popuste i ekskluzivan pristup odabranom nizu iskustava. Ovi modeli potiču lojalnost gostiju, a istovremeno osiguravaju predvidljiv tok prihoda za hotel.

Evo još nekoliko blogova o upravljanju prihodom–

Zaključak

Ugostiteljski poslovi, za razliku od drugih, ovise o više čimbenika — preferencijama gostiju, tehnologiji, osoblju, zajednici i brojnim drugima. Ali dobra vijest je da je moguće razbijanjem koda do uspjeha razbiti aktualne trendove i poznavati prave trikove.

Dok koračamo u 2024., ključevi uspjeha ne leže samo u prilagodbi trendovima, već i u njihovom iskorištavanju kako bi se gostima ponudilo osebujno i nezaboravno iskustvo – putovanje koje počinje boravkom i prelazi u trajno sjećanje.

Sretno hotelijerstvo🙂

 

 

Priprema: by S.O.S. English

 

Ugostiteljska industrija u 2024: Navigacija kroz vrhunske trendove by