Odnos između hotela i online putničkih agencija je uvijek bio kompleksan.

OTA ili Online Putničke Agencije, su u ovom slučaju, web stranice koje imaju sve bitne informacije koje turisti trebaju kako bi rezervirali hotel, apartman ili kuću za odmor. Online portali su potpuno posvećeni onome što rade a najpoznatiji među njima su Booking.com, Airbnb, TripAdvisor, Expedia, Trivago itd.

[responsive]Channel manager softver[/responsive]

 

Nitko ne može poreći utjecaj i moć online agencija na globalno turističko tržište u kojem se povezuje milijune putnika sa hotelskim sobama i apartmanima. Online agencije su postale moćne i efikasne tako što su omogućile turistima bezbrižan i jednostavan proces pronalaska i rezerviranja smještaja.

Putnici mogu provjeriti online recenzije, ali i pronaći zanimljive sadržaje i mjesta u blizini smještaja.  Omogućeno je pretraživanje i stvarnih “nephotoshopiranih” slika objekta koje su drugi gosti ostavili online. To sve je moguće odraditi i prije nego uopće odluče posjetiti neku destinaciju.

 

U ovom članku govorit ćemo o:

  1. Snazi i utjecaju online putničkih agencija,
  2. Što to predstavlja za hotele i apartmane
  3. Kako reagiraju najveći hotelski lanci na novom tržištu,
  4. Što mali i srednji hoteli mogu uraditi i kako trebaju reagirati

 

No, prije nego počnemo, nekoliko statističkih podataka iz sfere turizma i ugostiteljstva:

Svjetsko turističko tržište je najbrže rastući sektor u svijetu.

-Na Google-u se mjesečno izvrši 10 milijuna pretraga vezanih za putovanja i smještaj.

-Od 10 milijuna pretraga, oko 3 milijuna pretraga završi na top 10 online portala.

-Booking.com je vodeća online agencija i portal na tržištu kada govorimo o posjećenosti.
*2016.godine  je ovaj portal posjetila čak 1,1 milijarda posjetitelja!

-Expedia je potrošila 4,3 milijarde dolara samo na oglašavanje na Google-u prošle godine
*milijardu više nego prethodne godine.

-Priceline grupacija (Booking.com, Agoda, Kayak…) je izdvojila 3,5 milijarde dolara na oglašavanje.

-85% putnika tvrdi da je CIJENA najbitniji faktor kada donose odluku oko rezerviranja
*prema istraživanju Google-a.

 

Snaga i utjecaj online putničkih agencija

PRICELINE GRUPACIJA

[responsive]booking.com[/responsive]

-Najveća online agencija na svijetu.

-Osnovana 1997. godine,

-$88 milijardi udjela u tržištu,

– Portali pod kišobranom ove grupacije su: Booking.com, Agoda, Kayak, Momondo, Booking Suite.

-Dominanti su u Europi i Aziji, kontroliraju 62% europskog tržišta.

 

EXPEDIA GRUPACIJA

[responsive][/responsive]

-Osnovana 1996.godine kao dio Microsofta,

-$22 milijardi udjela u tržištu,

-20 portala u njihovom vlasništvu od kojih su: Hotel.com, Trivago, Travelocity, HomeAway, Expedia.com, Wotif i Orbitz,

-Kontroliraju oko 75% tržišta SAD-a.

–  CEO Expedije, Dara Khosrowshahi (trenutno CEO Ubera), ostvarila je u jednoj godini prihode od 94.6 milijuna dolara što je čini jednom od najplaćenijih direktora na svijetu.

DVIJE GUPACIJE KONTROLIRAJU SVIJET OGLAŠAVANJA SMJEŠTAJA

Većina ljudi je pod dojmom kako postoje desetci ako ne i tisuće online agencija koje nude usluge rezervacije smještaja. Ali, istina je da većina tih agencija ima istog vlasnika te da su dvije najdominantnije kompanije Priceline i Expedia. Oni su dvije najveće online agencije na svijetu a postoje nešto više od 20 godina.

KAKO JE SVE POČELO?

Online agencije su u početku promatrane kao prikladni distribucijski kanali gdje hoteli i avio kompanije mogu prodavati višak mjesta/soba.

U samim počecima, online distribucija smještaja nije bila prioritet. Tada su hoteli prodavali preprodavačima, oni putničkim agencijama a oni na kraju turistima. Problem u svemu ovome je bila transparentnost jer nitko ustvari nije znao koliko druga strana zarađuje. Kada su se online portali pojavili na tržištu, dali su hotelima kontrolu nad distribucijom a gosti su znali točno koliko hotel zarađuje od njihove rezervacije.

Ubrzamo li priču nekoliko godina naprijed gdje je tehnologija potpuno promijenila način kako turisti rezerviraju stvari, vidimo da su online agencije dobile pravi značaj i svrhu. Fokusirali su se na iskorištavanje tehnologije koja je tada bila previše sofisticirana i komplicirana za male i srednje hotele.

 

Dobre vijesti za hotelijere i iznajmljivače?
Ne baš u potpunosti

[responsive]dodatne usluge privlače goste[/responsive]

Prije nego počnete likovati jer već oglašavate svoj hotel ili apartman na online portalima pogledajmo zašto biste trebali biti oprezni: Stavljanje svih jaja u jednu košaru vas može staviti u situaciju da potpuno ovisite o online portalima.

 

1. Online portali ulažu novac u promociju vlastitog brenda

Online portali velike novce ulažu u digitalni marketing i oglašavanje kako bi posjetitelje na raznim web stranicama doveli do svog portala. To kreira “Billboard effect” (o kojem smo već pisali) koji pomaže online portalima. Mnogi turisti pretražuju opcije za smještaj preko velikih portala gdje se nalazi ogroman broj hotela i apartmana. To je navika koja je rezultat ogromnih marketinških ulaganja na kojima rade online portali posljednjih godina.

 

“Ukratko, brendirano ime vašeg hotela nije prepoznatljivo od strane turista.”

 

2. Online agencije mogu lako promijeniti pravila igre

Kako se broj klijenata povećavao i online portali postajali sve dominantniji, počeli su polako mijenjati svoj poslovni model. Prema Hotelogix istraživanju, velikim hotelima su se nudile manje provizije za rezervacije dok su manji hoteli morali plaćati više.

Razlog za to je da veći hoteli imaju veći broj soba koje mogu oglašavati na portalu tako da mogu pregovarati manju proviziju a zauzvrat oglašavati veći broj soba. Pored toga, provizija koja se plaća online portalima neće zauvijek ostati ista. Što veću proviziju plaćate to ćete bolje biti pozicionirani na portalu na kojem se oglašavate.

 

“Sve ovo rezultira manjom zaradom za vaš hotel ili apartman.”

 

3. Hoteli ne posjeduju podatke o svojim gostima

Ugovor s online agencijom jasno nalaže kako hoteli ne mogu kontaktirati direktno goste koji dolaze preko online portala. Prije dvije godine, Booking.com je jasno izjavio da više neće davati email kontakte gostiju hotelima.

Podaci o gostima su jako bitni za hotele jer samo tako mogu poboljšati i razviti svoj odnos s njima kako bi kasnije ponovno ostvarivali rezervacije od njih. Gubitak ovih podataka znači gubitak poveznice s gostima koja je jedinstvena za hotele i samo tu se može pronaći.

 

“Na kraju, online agencije će postati pobjednici u industriji rezerviranja smještaja.“

 “Hoteli previše ovise o online portalima. Svake godine, hoteli sve više novca prepuštaju Expediji, Booking.com-u i drugima.” – Forbes

 

Online agencije vs Hotelski brendovi
(direktne online rezervacije)

Ovaj odnos je pao na 51:49 u korist online agencija a bio je 46:54 u 2012.godini, prema istraživanju Phocus Wright-a

Oni su također dokazali kako je JEDINO sektor ugostiteljstva sektor gdje online portali preuzimaju tržište na račun neovisnih hotelskih brendova. Direktni prihodi online zrakoplovnih i rent-a-car agencija sve se više povećavaju u odnosu na online portale.

 

Glavni hotelski lanci širom svijeta uzimaju stvar u svoje ruke!

 

HILTON WORLDWIDE

Hilton Hoteli su osigurali da se njihova poruka jasno vidi kada su svoj video stavili pred 25 milijuna gledalaca tokom dodjele Grammyja 2016.godine. Ovaj hotelski lanac je jasno predstavio “Prestanite klikati” kampanju koja je najveća u stogodišnjoj povijesti ove grupacije.

Iz Hiltona kažu kako je 1,6 milijuna besplatnih noćenja propalo u 2015.godini zbog rezervacija preko online agencija. Oni žele ponuditi pogodnosti gostima po nižoj cijeni, besplatnim internetom, digitalnim ključem, doručkom, te poenima lojalnosti za sve koji odluče direktno rezervirati kod njih.

MARRIOT HOTELSKI LANAC

Marriott grupacija je pokrenula potpuno novu kampanju 2016. godine koju su nazvali “Isplati se rezervirati direktno”. Te godine su potrošili preko 1 milijun dolara za oglašavanje ove kampanje. Glavni cilj ovih hotela jeste utjecati na korisnike da direktno rezerviraju smještaj na njihovoj web stranici umjesto online portala kako bi gosti dobili bolje cijene i pogodnosti.

 

Sve je to super za velike, no što mali i srednji hoteli s ograničenim proračunom mogu uraditi?

1. Prihvatite tehnologiju: Napravite vlastitu web stranicu

 

76% online rezervacija ostvari se preko online portala. Međutim, 50% internet korisnika će posjetiti web stranicu smještaja nakon što ga pronađu na online portalu. To je prostor koji otvara prigode koje se mogu iskoristiti.

Trošak izrade stranice je danas zanemarljiv i jako njima je postalo prilično jednostavno upravljati. U MegaBooker-u pravimo stranice samo za hotele ili apartmane sa svim što jedna stranica treba imati. Također na svoju web stranicu možete integrirati i naš Booking engine tako da gosti kao na online portalu mogu odmah direktno rezervirati kod Vas bez slanja ikakvih upita.

Jer zadnja stvar koju želite uraditi je reći gostu- “izvinite mi nemamo web stranicu, molim vas rezervirajte na Booking.com-u!“

[responsive]oPTIMIZIRANA WEB STRANICA[/responsive]

2. Pružite posebne pogodnosti za direktne rezervacije

Ova metoda se koristi za stvaranje svijesti kod putnika kako bi oni stekli utisak da im rezervacija preko vaše web stranice donosi nešto drugačije i bolje nego rezervacija preko online portala. Pored toga, gosti koji su boravili u vašem hotelu i imali pozitivno iskustvo uz specijalne ostvarene pogodnosti će ostaviti pozitivne komentare na društvenim mrežama što će zauzvrat donijeti više direktnih rezervacija od drugih gostiju.

Pogledajte 4 vrste promocija koje možete staviti na svoju web stranicu kao bi privukli više direktnih rezervacija.

 

3. Planirajte i optimizirajte svoju distribucijsku strategiju

Promjenom načina distribucije soba i inventara na online portalima (npr. Agoda, Booking.com, Expedia, Airbnb…) u korist direktnih rezervacija će vam donijeti više profita. Iskusni upravitelji smještajnim objektima formuliraju strategiju i distribucijski plan kako bi smanjili dugoročni trošak distribucije.

 

4. Pokrenite online marketinšku promociju

Veliki hotelski lanci poput Marriott-a su pokrenuli marketinške kampanje kako bi obznanili turistima kako je direktno rezerviranje povoljnije i bolje za njih. Pošto mali i srednji hoteli s ograničenim proračunima ne mogu računati na kampanju ove veličine na TV-u i bilboardima, oglašavanje na Google-u je relativno jeftino.

Ulaganje nekoliko tisuća kuna na Google oglašavanje će smanjiti vašu ovisnost o online portalima na dugoročnom planu.

 

5. Pružite gostima razlog za rezervaciju

Specijalnim tretmanom za odane goste vašeg hotela razvijate vaš odnos sa zadovoljnim klijentima. Remarketing ili ponovno oglašavanje za istu osobu koja je već bila u vašem hotelu zahtjeva jako malo vremena i ulaganja.

Pošto veliki hoteli imaju programe lojalnosti za svoje stalne goste ono što mali hoteli mogu ponuditi jesu promo kodovi koje gosti mogu iskoristiti direktno na vašoj stranici i ostvariti popust za ponovljene posjete.

Ovim kampanjama možete ciljati samo određene goste koji su već bili kod vas.

 

6. Online portali su i dalje bitni

Da, dobro ste pročitali. Iako većina hotelijera i iznajmljivača želi smanjiti plaćanje provizije portalima kao posrednicima, oslanjanje na njih je prihvatljiva opcija. Utjecaj online portala je jači nego ikad a oglas na njima je i dalje način za manje popularne objekte za privlačenje turista.

No, to ne znači da ne biste trebali uraditi se što je u vašoj moći da ovisnost o online portalima svedete na minimum.

Krajnji je zadržati goste koji prvi put dođu u vaš objekt preko online portala te učiniti da vam oni postanu stalni i odani gosti.

Želite ostvarivati više direktnih rezervacija i manje ovisiti o online portalima, javite nam se za izradu web stranice ili isprobajte naš booking engine 14 dana besplatno:

[responsive][/responsive]

Direktne rezervacije ili Online portali. Tko to radi bolje? by