Koristiti agencije kao posrednike, samostalno se spojiti na on line booking portale ili preuzeti kontrolu uz channel manager. Koga imati u svom kutu?

Donosimo Vam omjer cijene, usluge i kvalitete trenutno vodećih agencija, on line portala i channel managera dostupnih na tržištu.

Što ćete pročitati:

 1. Osnovne značajke agencija, online booking portala i agencija:
 • Kroz tablični prikaz usporedili smo osnovne značajke svakog pojedinog portala
 • Na jednom mjestu usporedite i odlučite koji alat najbolje odgovara Vašim željama i potrebama
 1. Agencije kao posrednici
 • Osnovni uvijeti suradnje
 • Prednosti i nedostaci
 • Intervju sa iznajmljivačem koji koristi agenciju kao alat za prodaju
 1. Samostalno oglašavanje na on line booking portalima
 • Osnovni uvjeti koje morate zadovoljiti kako biste krenuli sa oglašavanjem
 • Popis provizija najboljih on line booking portala
 1. Channel manager
 • Kako funkcionira i tko može koristiti Channel manager
 • Usporedba lokalno dostupnih i svjetski popularnih Channel managera
 1. Popis agencija
 • Osnovni uvjeti poslovanja svake pojedine agencije
 • Kako se prijaviti (linkovi)

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Uvod

Obradili smo vruća pitanja o tome kome u ruke prepustiti sudbinu svojih apartmana te na koji način donijeti ispravnu odluku o izboru posrednika u oglašavanju smještaja.

[responsive]prosječni iznajmljivač[/responsive]

Brige i dileme prosječnog iznajmljivača započinju sa prvim jesenskim danima. Čim nas kiša zatvori u kuću počinjemo razmišljati o novim partnerima za iduću sezonu.

Upravo kada smo počeli istraživati što se nudi na tržištu, kao naručeni uporno se redaju pozivi i mailovi raznih agencija, posrednika i  portala koji naravno govore sve ono što želite čuti.

Brojne agencije se kunu budućim  rezervacijama i gostima koji će nahrliti u Vaš smještaj kao stampedo. Najednom se pribojavate da li ćete imati dovoljno mjesta za sve te silne goste pa uključujete i susjeda Stipu da Vam proširi sobe za dodatne krevete.

Mnogi su se „opekli“ izabravši unaprijed obećanu  veću  zaradu i sigurne rezervacije.  Jeste li i se ikada našli u sličnoj situaciji?

Pravilan odabir agencije kao posrednika ili preuzimanje kontrole i samostalnosti vođenja vlastitog poslovanja – pitanje je koje će definirati Vaš uspjeh već prve sezone.

 

1. Tablični prikaz osnovnih značajki alata dostupnih iznajmljivačima na tržištu

[responsive]channe manager ili agencija[/responsive]

2. Agencije kao posrednici: na kakve uvijete se trebate pripremiti?

Ograničavanje slobode iznajmljivača (minimalni boravak, prodajna cijena)

 • Nerijetko visoke provizije rezultiraju nekonkurentnom ponudom i lošom prodajom (mala zarada = nezadovoljstvo iznajmljivača)
 • Nesigurnost i neizvjesnost
 • Visoki rizik za overbooking (preklapanje rezervacija zbog manjka komunikacije ili nedovoljno jasnog početnog dogovora)
 • Obvezujući Ugovori (gubitak „starih“ gostiju, zabrana samostalnog punjenja)

Na našim je prostorima popularna praksa korištenja usluga turističkih agencija u vidu popunjavanja kapaciteta. Pitali smo iznajmljivče koji su razlozi zbog kojih pristaju na suradnju sa agencijama. Sve se svodi na 5 osnovnih točaka:

 • Osjećaj sigurnosti (sindrom “vodite me za ruku”)
 • Jednostavnost dogovaranja suradnje (lokalna agencija ili posjet agenta)
 • Izbjegavanje odgovornosti
 • Nedostatak želje za edukacijom i dodatnim usavršavanjem
 • Dodatne usluge (fotografiranje, prijevod)

Činjenica je da se agencije po svojoj vrsti razlikuju baš kao i iznajmljivači.  Agencija koja ostvaruje vrhunske rezultate u Splitu ne mora  kvalitetno i uspješno raditi primjerice i u Puli. Informirajte se za koje područje je agencija specijalizirana – bavi li se isključivo iznajmljivanjem privatnog smještaja, hotelskog smještaja ili pak prodaje samo luksuzne vile na otocima.

Važna stavka koju morate uzeti u obzir: Tip tržišta na koji je agencija fokusirana

Istražite na koje je tržište orjentirana agencija sa kojom želite surađivati.

Da li gosti sa tog tržišta uopće smatraju lokaciju Vašeg smještaja atraktivnom i popularnom?
Veliko i bogato tržište ne znači mnogo ako agencija i gosti neće biti usmjereni na Vas.

Agenciju možete provjeriti i kod svojih susjeda ili kolega iznajmljivača iz regije. Najtočnije informacije, kritike i pohvale najprije ćete dobiti iz prve ruke direktnog korisnika. Iskoristite moć komunikacije, a podijelite i svoja iskustva.

Donosimo intervju sa jednim od iznajmljivača koji njeguje ovakav način suradnje!

[box style=”1 or 2″]

[responsive][/responsive]
Ime:
Franco Delost

Lokacija: Lovran

Status: Iznajmljivač privatnog smještaja

Model suradnje: Lokalna agencija

Popunjenost: 35-50 dana

[/box]

MegaBooker: Koliko dugo surađujete se agencijama? Da li je to jedini način na koji popunjavate svoj smještaj?

Franco Delost: Sa agencijama surađujem više od 6 godina. Zapravo od kad sam se počeo baviti iznajmljivanjem. Nekoliko lokalnih agencija ponudilo je suradnju i ja sam prihvatio. Na moju nesreću (smijeh) koliko će dobra moja sezona biti ovisi samo o milosti agencija.

MegaBooker: Da li ste zadovoljni brojem rezervacija na kraju sezone?

Franco Delost: Nisam! I usred sezone dogodi mi se da imam slobodan termin ili se oslonim na agenciju i čuvam sobu, a na kraju se gosti ne pojave (nisam još nikad dobio konkretan razlog od agencije!). Srećom, nalazim se na dosta dobroj lokaciji pa mi gosti dolaze direktno na vrata. To me uistinu spašava!

MegaBooker: Zašto ne pokušate oglasiti Vaš smještaj direktno na on line booking portale?

Franco Delost: Bojim se da nisam dovoljno informatički pismen i da se neću snaći u moru informacija! Engleskim jezikom se služim ali nedovoljno dobro da samostalno postavim svoj smještaj on line. Strahujem naravno i od preklapanja rezervacija. Poznajem iznajmljivače kolege koji svaku sezonu vode borbu sa overbookingom, a znam da se prodaju online. Ne hvala!

MegaBooker: Kada bi Vam rekli da postoji način da budete oglašeni na 50 online booking portala, uz podršku na hrvatskom jeziku i samo jednim kalendarom za sve…što biste rekli?

Franco Delost: Gdje da potpišem? (smijeh!)

3. Samostalno oglašavanje na online booking portalima: koliko je znanja (hrabrosti) potrebno?

Oglašavanje i prodaja putem on line booking portala danas predstavlja jedan od najprofitabilnijih i efikasnijih načina prodaje privatnog smještaja. Vaš smještaj nikada nije bio tako dostupan i vidljiv ogromnoj brojci potencijalnih gostiju.

On line! Viralno. Paštete iz kojih Vaš smještaj iskače! Zvuči odlično.

Pridodajmo tome i brojke:
od 8 500 000 do 40 000 000 gostiju posjećuje on line booking portale u potrazi za idealnim smještajem (na mjesečnoj razini!)

Želite li samostalno krenuti sa oglašavanjem Vašeg smještaja na on line booking portalima, obratite pažnju na nekoliko osnovnih smjernica:

 • Poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
 • Razumjevanje načina suradnje sa online booking portalom (sistem naplate, otkazivanja, eventualnog depozita)
 • Formiranje cijena
 • Postavljanje osnovnih podataka o smještaju i fotografija (tehnički ispravne dimenzije) na svaki pojedini portal
 • Instant booking – ne postoji prethodni upit (uzalud silne bilježnice i excell tablice u kojima vodite rezervacije)
 • Pravilno vođenje svih kalendara kako ne bi došlo do preklapanja rezervacija sa različitih on line booking portala (osmisliti model sinkroniziranog kalendara)

Na koji način napraviti najbolji mogući oglas Vašeg smještaja, možete pročitati ovdje na primjeru AirBnb oglašavanja i boljeg pozicioniranja. Ovaj primjer možete lako primjeniti na bilo koji online portal.

Oduvijek su Vas zanimale provizije online booking portala? Uživajte!

B.Com Portal vam naplaćuje 12-18% provizije ovisno o gradu iz kojeg dolaze rezervacije kroz sustav.  Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Expedia Portal naplaćuje 18% – 22% (ovisno o gradu) od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

HomeAway network*- Portal vam naplaćuje 10% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Tourico Portal nadodaje na vašu cijenu 15% provizije na iznos vaših cijena koje dobije putem sustava. Nema potrebe za prethodnim uvećanjem cijena u sustavu.

Atraveo Portal vam naplaćuje 15% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

9flats Portal vam naplaćuje 12% od vaših cijena koje dobije putem sustava za rezervacije pridošle putem instant bookinga. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Roomorama Portal vam naplaćuje 15% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Flat4day Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

ApartmentsApart Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

StopSleepGo Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

ByDays Portal vam naplaćuje 5% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Hostelworld Portal vam naplaćuje 15% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Only-Apartments Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

Agoda Portal vam naplaćuje 15% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Tripadvisor/FlipKey/HolidayLettings – Portal vam naplaćuje 10%-15% od vaših cijena koje dobije putem sustava (iznos provizije ovisi o ugovoru koji ste potpisala s portalom).Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Ostrovok Portal naplaćuje 18% provizije za objekte van Rusije i 15% za objekte u Rusiji. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

BookApart – Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

Airbnb Portal vam naplaćuje 3% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

NextTrip Portal vam naplaćuje 10% od vaših cijena koje dobije putem sustava. Vaša je odgovornost uvećati iznos vaše cijene u sustavu  u visini provizije koju uzima portal kako bi pokrili trošak provizije koju kanal naplaćuje.

Hotelbeds Portal dodaje svoju proviziju povrh vaših cijena prije nego postavi vaše objekte on line.

Više informacija o uvijetima i načinu poslovanja online booking portala možete pročitati na MegaBookerovom blogu.

4.Channel manager:  sve češći odabir iznajmljivača!

Što je channel manager? Kako funkcionira? Mogu li ga i ja koristiti? Koliko košta? Što dobivam? Pitanja su koja se ovih dana postavaljaju u krugu iznajmljivača. Kako biti siguran da je to idealan alat baš za Vas?

Što mi donosi korištenje channel managera?

[box style=”1 or 2″]

Magičnih 10!

 1. Oglašavanje na 50+ kanala uz 100% kontrolu i samostalnost.
 2. Pouzdan način povećavanja prihoda od iznajmljivanja
 3. Značajno povećanje broja rezervacija
 4. Vidljivost i dostupnost smještaja u bilo kojem trenutku i svima
 5. Overbooking od 0%
 6. Samo jedan sinkronizirani kalendar za sve rezervacije i portale
 7. Mogućnost da kompletno poslovanje iznajmljivanja vodim iz jednog mjesta.
 8. Više slobodnog vremena da napokon radim ono što volim.
 9. Produženje sezone.
 10. Bez ograničenja – „stari“ gosti i dalje su dobrodošli

[/box]

Što moram imati kako bi kao mogao koristiti channel manager?

[box style=”1 or 2″]

Magičnih 5!

 1. Apartmane, sobe, kuće za odmor, vile… smještajne kapacitete.
 2. Nešto vremena koje želite uložiti u početne korake – nakon što postavite dobre temelje tehnologija automatizmom odrađuje posao za Vas.
 3. Želju za motivacijom za rastom i razvojem.
 4. Osnovno znanje engleskog jezika
 5. Pozitivan i pobjednički stav.

[/box]

Kako funkcionira channel manager?

Iznajmljivači sve više pokazuju potrebu za preuzimanjem kontrole nad svojim smještajnim kapacitetima.

Tendencija rasta broja iznajmljivača stvara potrebu za razvojem, za osmišljavanjem novih načina kako povećati prodaju i istaknuti se u moru privatnog smještaja.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Channel manager nudi mogućnost povećanja broja rezervacija (a s time i zarade), brzo i jednostavno plasiranje smještaja on line a zatim pregledno praćenje poslovanja uz minimalna ulaganja kako vremena tako i novaca.

Biti brži, biti bolji, biti uvijek u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Usporedba channel managera:
1. Rate Tiger

[responsive]erev max[/responsive]

Ukoliko ste zainteresirani za ovakav channel manager kliknite na: Želim saznati više!

Osnovan 2001., eRevMax posluje sa 9000+ hotela u više od 100 + zemalja  i 2000 + gradova diljem svijeta. eRevMax je ISO 27001: globalni je softver. Kombinira tehnologiju, znanje i stručnost pri povezivanju. Pospješuje i unapređuje prodaju vezanu uz ugostiteljske i turističke djelatnosti.  Tvrtka ima urede i baze za  istraživanje i razvoj u SAD-u, Velikoj Britaniji i Indiji, s predstavnicima u Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Singapuru, Brazilu, Meksiku, Kanadi, Italiji, Slovačkoj i Južnoj Africi. Nude svoj premium hotelski ali i prilagođeni menadžment kanal – RateTiger.

Tvrtka nudi svoj premium hotelski menadžment kanal proizvoda RateTiger, mogućnost povezivanja u realnom vremenu sa Gateway – RTConnect i OS, single sign-on rješenje za hotelijerstvo i turizam.

Brzo i učinkovito upravljanje cijenama smještajnih jedinica, dostupnosti  i ograničenjima na svim  povezanim kanalima prodaje. Sustav karakterizira ogromna mreža touroperatora, specijaliziranih online putničkih agencija, e-trgovina…

Nadzorna ploča upravitelja kanala omogućava povećanje prihoda kroz mogućnost izmjene cijena u svakom trenutku – shodno trenutnim potrebama na tržištu. Uz ovakav sustav preuzimate kompletnu kontrolu kako troškova tako i prihoda. Jasno možete pratiti promet po pojedinom kanalu prodaje, raditi na povećanju broja rezervacija statistički uspoređujući najbolji kanal prodaje…

[responsive]channel manager[/responsive]

Cijena: Nepoznata. Prilagođava se pojedinačno svakom potencijalnom korisniku. Obratite im se direktno i saznajte svoju cijenu.

 

2.Channelmanager.com.au

[responsive]agencije za iznajmljivanje[/responsive]
Ukoliko ste zainteresirani za ovakav channel manager: Želim saznati više!

Channelmanager’s Booking Site Updater (Australija) – opcija koja automatski sinkronizira sve pristigle rezervacije sa svih kanala. Povećava Vašu vidljivost na portalima i eliminira mogućnost za overbookingom. Lako možete upravljati svojim rezervacijama, vršiti izmjene cijena na pojedinim portalima kako bi odgovarale trenutnoj potražnji na određenom tržištu. Ovaj sustav dozvoljava vam spajanje na neograničeni broj portala kako biste unaprijedili svoju prodaju. Ulogirati se u svoj račun i upravljati smještajem možete sa bilo kojeg mjesta ili smartphone-a sa bilo kojeg mjesta na svijetu. Moguće je voditi više smještajnih jedinica kroz jedan sustav. Zanimljivo je i da korisnici imaju opciju korištenja virtualnog bankarstva – naplate putem kreditnih karica iako nemate fizički pos uređaj. Naplatu možete izvršiti direktno putem aplikacije (sustava) samo jednim klikom. Naknada za korištenje je 3.3% po naplaćenom iznosu.

Cjenik i modeli suradnje:

[responsive]cijene i modeli suradnje sa erevmax[/responsive]

 

3. MegaBooker

[responsive]agencije za iznajmljivanje[/responsive]
Ukoliko ste zainteresirani za ovakav channel manager kliknite na: Želim saznati više.

 

Sustav je namjenjen iznajmljivačima, property managerima i agencijama koje žele više rezervacija, veću zaradu i općenito bolju prodaju, potpunu kontrolu i više slobodnog vremena.

MegaBooker korisnici preuzimaju 100% kontrolu u svoje ruke – oglašavaju se na 50+ online booking portala a sve rezervacije vode iz jednog mjesta.

Na korištenje imaju kalendar koji se automatski sinkronizira u realnom vremenu te na taj način izbjegava mogućnost za overbooking.

Trošak godišnjeg korištenja MegaBooker tehnologije možete isplatiti već samo jednom rezervacijom tijekom godine.

TBESPLATAN TESTNI PERIOD: 14 dana

Cijene (*varira ovisno o broju soba):

do 10 soba:   39 Eur / mjesečno 
od 10 do 25: 59 Eur mjesečno
od 25 do 30: 79 Eur / mjesečno

*  Za veći broj soba je najbolje da pošaljete upit na info@megabooker.hr

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

5.Razum kupuje – logika opravdava.
Donesite pametnu odluku danas za Vaše odlično sutra.

Zaključno donosimo Vam popis agencija i channel managera te osnovne značajke njihovih modela suradnje.

 

NOVASOL

[responsive]novasol preuzeo wimdu[/responsive]

Novasol turistička je agencija specijalizirana za privatni smještaj u Europi. Od male lokalne agencije osnovane 1968.godine u Danskoj, izrasla je u vodeću turističku agenciju u Europi, te je danas dio multinacionalne tvrtke Wyndham Worldwide.

NOVASOL na svojim službenim web stranicama ističe kako: „svojim iznajmljivačima nudi transparentnost, sigurnost i povjerenje, a dokaz tome je i kompletna isplata rezervacija unaprijed svakog početka mjeseca prije dolaska gosta, kompletna isplata potvrđenih rezervacija u slučaju nedolaska gosta te jedinstveni sustav zaštite iznajmljivača…“

 

Svakako bi bilo dobro posavjetovati se sa iznajmljivačima koji su već imali iskustva u radu sa Novasola agencijom . Njihov način poslovanja dosta je specifičan i pomalo se razlikuje od standardnih načina suradnje koje ćete češće susretati u moru ponude. Podjednako su pozitivna i negativna iskustva korisnika usluga Novasol agencije. Vaša uspješna suradnja ovisi podosta o položaju Vašeg smještaja, opremljenosti (***/****), atrakcijama i uopće popularnosti mjesta u kojem se Vaš smještaj nalazi. Kod eventualnog potpisivanja Ugovora svakako isti pažljivo pročitajte, unaprijed i prije potpisivanja dogovorite uvijete suradnje.

Osnovne značajke:

 • prezentacija Vašeg objekta dostupna je u katalozima i web stranicama na 18 jezika sa preko 20 milijuna posjetitelja
 • direktno surađuju s 20.000 touroperatora, turističkih agencija i online portala.
 • Preko 120 zaposlenika Vam je na raspolaganju 365 dana u godini
 • poslovni model koji je u potpunosti besplatan za iznajmljivače (svakako dvaput provjerite što točno ovo znači za Vas)

ŽELITE POSTATI KORISNIK?

Kreni u suradnju.

Dovoljno je posjetiti službenu web stranicu agencije te ispuniti kontakt formu u koju unosite informacije svojeg smještajnog kapaciteta – nakon evaluacije kontaktirati će Vas asistent i uputiti u daljnje korake.

Prednosti vs nedostaci

[box style=”1 or 2″]

Prednosti:

 • Prezentacija Vašeg smještaja na web stranicama i u katalozima na 18 jezika sa bazom od 20 000 000 posjetitelja
 • Podrška od 120 zaposlenika tijekom cijele godine
 • Isplata prije dolaska gosta

[/box]

[box style=”1 or 2″]

Nedostaci:

 • Velike provizije koje utječu na mnogo višu prodajnu cijenu koja ide prema gostu
 • Obvezujući Ugovor na minimalno godinu dana (neovisno o ostvarenom prometu)
 • Mogućnost od samo 3 tjedna samostalnog punjenja (stari gosti…)
 • 30% niže cijene od standardnih u startu po kojima zakupljuju smještaj od iznajmljvača

[/box]

[responsive]Najbolji portali za oglašavanje privatnog smještaja[/responsive]

ADRIAGATE

Uspješno posluju od 2001. g. sa sjedištem u Splitu gdje je smješten i centralni rezervacijski sustav na kojem se vodi booking za više od 9.000 apartmana i kuća za odmor. Iako je glavni prodajni kanal agencije Internet, Adriagate.com ima i receptivne poslovnice na raznim lokacijama.

Adriagate posluje već 15-ak godina. Agencija na svojim službenim stranicama ističe kako joj je fokus na pronalasku što boljeg smještaja u skladu sa jasno definiranim željama i potrebama gosta. Specijalizirani su za prodaju privatnog smještaja; kuća za odmor, apartmana sa bazenom, luksuznih vila i apartmana uz more. Također unutar ponude ističu Autentični smještaj – apartmane ili sobe na selu, dalmatinske kamene kuće ili pak doživljaj robinzonskog turizma na otocima i kuće na osami diljem Hrvatske.

Iznajmljivači mogu odabrati opciju suradnje koja im najviše odgovara.

MODEL 30: 30% PROVIZIJA (24%+PDV)
MODEL 15: 15% PROVIZIJA (12%+PDV)

Ako želite znati više o mogućnostima suradnje informirajte se na stranici za iznajmljivače na web portalu Adriagate.

Želite postati korisnik? Kreni u suradnju.

Potrebno je registrirati se na web stranicama agencije Adriagate. Kreiranjem računa u sustavu stvarate vlastiti profil unutar kojeg postavljate osnovne informacije Vašeg smještaja. Nakon što su Vaše informacije pregledane i odobrene agencija postavlja Vaš smještaj na najpoznatije online booking portale (Booking.com, HomeAway, TripAdvisor, Casamundo, FewoDirekt..). Ono što je Vaša osnovna zadaća – ažurno i detaljno vođenje kalendara (naravno, ovdje mislimo na rezervacije koje nisu pristigle putem online booking portala).

Prednosti vs nedostaci

[box style=”1 or 2″]

Prednosti:

 • Kalendar s vašim rezervacijama se automatski ažurira na svim portalima – Nema preklapanja rezervacija! (overbooking)
 • Podrška za goste i iznajmljivače kroz naše poslovnice na Jadranu.
 • Nije potrebno otvarati PDV identifikacijski broj kao što je slučaj sa posredničkim agencijama van HR
 • Proviziju naplaćujemo pri realizaciji rezervacije.

[/box]

[box style=”1 or 2″]

Nedostaci:

 • Agencija preuzima kompletnu komunikaciju s gostom – ovdje iznajmljivač gubi kontrolu i samostalnost
 • Dosta visok iznos provizije (iako po ostvarenoj rezervaciji)

[/box]

 

TO ISLANDS TRAVEL

[responsive]agencije za iznajmljivanje apartmana[/responsive]

Agencija posluje već deset godina, sa sjedištem u Splitu. Agencija surađuje sa više od 3000 privatnih iznajmljivača na cijeloj jadranskoj obali i otocima. U ponudi trenutno imaju preko 8500 soba, apartmana i kuća za odmor. To ih čini jednom od najvećih agencija koja se bavi privatnim smještajem u Hrvatskoj.

 

Na svojim web stranicama ističu: „Agencija posluje preko svojih 55 internetskih stranica. Godišnje ulažemo na stotine tisuća kuna u marketing te radimo sa cijelim nizom partnera – najjačih stranih internetskih portala i agencija koje se bave privatnim smještajem (Booking.com, TripAdvisor, Agoda, Wimdu, Roomorama…) Naša firma stalno širi prodajnu mrežu tako da će uskoro biti povezana i s portalima Expedia, Hotels.com, te nadamo se uskoro ulasku u ostala dva velika GDS sustava: Amadeus i Travelport.“

Želite postati korisnik?

Dovoljno je poslati e-mail ili web stranicu, na kojoj agencija može pogledati Vaše kapacitete te cijene. Ako nemate web stranicu onda možete poslati opise te cijene. Jasno morate naglasiti da želite suradnju po instant booking modelu jer takav način suradnje ima prioritet. Nakon toga kontaktirati će Vas djelatnici agencije sa daljnim uputama.
Za prezentaciju Vaših kapaciteta potrebne su kvalitetne digitalne fotografije, kopija rješenja o kategorizaciji. Na kraju treba popuniti upitnike o Vašem objektu i smještajnim jedinicama.

Prednosti vs nedostaci

[box style=”1 or 2″]

Prednosti:

 • Prepoznata kvaliteta
 • Konstantno ulaganje u razvoj i marketing
 • Jaki online booking portali kao partneri

[/box]

[box style=”1 or 2″]

Nedostaci:

 • Nadograđivanje izlazne cijene prema gostu (pdv, trošak kartičnog poslovanja, provizije prodajnih kanala…) – visoka prodajna cijena
 • Agencija obavlja rezervacijski servis u ime iznajmljivača koji oglašavaju i prodaju svoje smještajne kapacitete – iznajmljivač gubi kontrolu i samostalnost.

[/box]

 

ADRIADAY

[responsive]agencije za iznajmljivanje apartmana[/responsive]

Turistička agencija Adriaday iz srca Opatije osnovana 2007.godine. Adriaday surađuje sa velikim brojem iznjmljivača diljem Hrvatske a može se pohvaliti ponudom od više tisuća apartmana, kuća i soba za iznajmljivanje. Fokus poslovanja usmjeren je na lokacije Opatija i Novalja. Agencija je receptivnog karaktera. U skladu sa potražnjom na tržištu profesionalno odrađuju izlete, team building programe ali i puno kompleksnije ture za grupe posebnih interesa.

Istaknuti se može veliki broj višegodišnjih iznajmljivača koji agenciji Adriaday opetovano poklanjaju povjerenje. Biti u mogućnosti zadržati iznajmljivača dugi niz godina znači prilagođavati se njegovim potrebama i konstantno ulagati u njegov razvoj i edukaciju. Agencija naravno napreduje i prati trendove te se u skladu sa njima prilagođava i tržištu a sve u najboljem interesu iznajmljivača.  Možemo slobodno reći da je Adriaday životinja, definitivno bila bi kameleon.

Prednosti vs nedostaci

[box style=”1 or 2″]

Prednosti:

 • 100% posvećenost iznajmljivaču – odlična podrška
 • Rast, razvoj i ulaganje u edukaciju iznajmljivača
 • Kvalitetna promocija smještajnih kapaciteta
 • Asistencija na terenu
 • Ažurno postavljanje akcija i promo ponuda u periodima „stagnacije“

[/box]

[box style=”1 or 2″]

Nedostaci:

 • Fokus poslovanja na Opatiju i Novalju (iako uspjeh bilježe i u radu sa iznajmljivačima diljem Hrvatske)
 • Agencijska provizije
 • Manjak samostalnosti iznajmljivača u poslovanju

[/box]

 

TRAVEL HORIZONT

[responsive]agencije za iznajmljivanje apartmana[/responsive]
Travel Horizont je putnička agencija iz smještena u Rovinju. Oni su prvenstveno tour opertaor agencija koja je umrežena sa više od 2000 tour operatrora diljem svijeta i preko njih oglašava Vaše apartmane turistima. Specijalizirani za Istru a naročito gradove: Rovinj, Pulu, Poreč, Medulin i Opatiju. Objekti registrirani na njihovoj stranici imaju globalnu zastupljenost, bez obzira da li se radi o hotelskom lancu ili malom obiteljski vođenom smještaju.
Registracija na samom portalu je besplatna a provizija se naplaćuje po ostvarenoj rezervaciji. Iznajmljivači plaćaju samo onda kada je oglašavanje uspješno i kada gosti rezerviraju smještaj. Travel Horizont je povezan s Extranetom što Vam omogućava da upravaljate svojim smještajnim jedinicama i rezervacijama s jednog mjesta.

Želite postati korisnik?

Proces registracije je zapravo vrlo jednostavan uz samo nekoliko osnovnih koraka. Potrebno je registrirati se na web stranicama agencije Travel Horizont. Kreiranjem računa u sustavu stvarate vlastiti porfil unutar kojeg postavljate osnovne informacije Vašeg smještaja. Svaki korisnik njihovog sistema dobija zasebnu stranicu unutar njihove domene gdje se postavljaju slike i opisi Vaših smještajnih kapaciteta.

Prednosti vs nedostaci

Prednosti:

 • Ponuda Vašeg smještaja na 8 različitih jezika,dostupnost turistima iz različitih zemalja
 • Konstantno ulaganje u marketing, plaćeno oglašvanje Vašeg smještaja online.
 • Internet stranice Vašeg objekta.
 • Dobra korisnička podrška.

Nedostaci:

 • Gubitak samostalnosti prilikom vođenja smještaja i komunkacije s gostima
 • Nedostupnost na vodećim svjetskim portalima. Ograničeno oglašavanje.
 • Kompliciran sistem registracije i unošenja podataka.

 

ADRIALIN

[responsive][/responsive]
Adrialin je jedna od najvećih agencija za oglašavanje smještaja u Hrvatskoj. Pored toga , oni se bave i smještajem u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Austriji i Turskoj. U svojoj bazi preko 100.000 smještajnih kapaciteta i oko 10.000 iznajmljivača.
Poput Travel Horizont-a, Adrialin je prvenstveno tour-operator a ne samo posrednik kao većina ostalih portala i agencija. Razlika za Vas kao iznajmljivača a i za goste je značajna. Kao tour-operator oni prodaju Vaš smještaj u svoje ime i za svoj račun, te kao takvi preuzimaju odgovornost za ponuđeni smještaj prema gostu. Oni svoju maržu nadograđuju na Vašu cijenu te im ne morate plaćati nikakvu proviziju.

Prednosti vs nedostaci

[box style=”1 or 2″]

Prednosti:

 • Bogato iskustvo u oglašavanju smejštaja online (14 godina),
 • Dijeljenje Vašeg smještaja diljem Evrope i na 19 različitih jezika.
 • Redovno i ažurno plaćanje.
 • Veliki broj turista i posjetilaca na stranici

[/box]

[box style=”1 or 2″]

Nedostaci:

 • Preuzimaju potpunu kontrolu nad Vašim smještajem, od postavljanja opisa i slika do finalne komunikacije s gostima. Vlasnici smještaja se kontaktiraju kada je već sve gotovo radi uplate.
 • Proizvoljno se nadovezuju na Vašu cijenu.

[/box]

 

Agencijskom poslovanju naginju mnogi iznajmljivači. Većinom zbog osjećaja sigurnosti i potrebe da ih netko vodi i pruža podršku. No, da li je ta zaštita i sigurnost dovoljno i u kojoj mjeri čvrsta a u konačnici i potrebna? Svijet napreduje. Svaki segment napreduje. Uspješni slijede napredak napuštajući „comfort zone“ u kojoj se nalaze. Odvažiti se? Riskirati? No, da li uopće postoji rizik u trenutku kada jednostavno poželim preuzeti samostalnost i „uzde“ u svoje ruke? Agencije i posrednici – da li im je odzvonilo?

 

Zaključak

Tržište ponude mnogo je veće i bogatije od tržišta potražnje. Budite svijesni na kojoj se strani nalazite. Rastite i razvijajte se u skladu sa željama i potrebama Vaših potencijalnih gostiju. Svijet se mijenja, ali ne samo svijet – mijenjamo se i mi, ljudi. Tako i gosti. Kao posljedica tih promjena od Vas se danas zahtjeva da napokon preuzmete kontrolu i donesete odluke koje će unaprijediti Vaš posao. Zašto se fokusirati na „špicu“ kad godina ima 365 dana? Mnogo koraka možete poduzeti kako biste poboljšali prodaju i napokon uživali u onome što i je Vaša glavna zadaća a to je: biti dobar, ne, biti izvrstan domaćin.

 

„Voditi posao bez odlične reklame je kao namigivati djevojci u mraku. Vi znate što radite, ali nitko drugi ne zna.“

 

 [responsive]cHANNEL MANAGER ZA IZNAJMLJIVAČE[/responsive]

Tko pobjeđuje u borbi za iznajmljivače? Saznajte koga je najbolje imati u svome kutu by