Megatrendovi 2020: Pobjednici u kratkoročnom iznajmljivanju smještaja


Kratkoročni najam opisuje namještene samostalne stanove koji se iznajmljuju na kraće vremensko razdoblje. Obično po mjesecu, za razliku od godišnjeg najma na tržištu nenamještenih stanova. Na njih se gleda kao na alternativu hotelima. Zabilježeni su ovogodišnji pobjednici u kratkoročnom iznajmljivanju smještaja prilikom čega možemo očekivati profesionalizaciju usmjerenu marki, više vanjskih ulaganja i konsolidaciju dobavljača.

Airbnb je nagovijestio da će ovo biti godina koja će napokon izaći u javnost. Investitori i dobavljači zalažu se za veći položaj i svjetla reflektora usmjerena na alternativni smještaj. Sam Airbnb također nabavlja i investira u tvrtke kako bi osigurao pozitivan ishod.

Uz dodatni nadzor, 2020. godina obećava da ćemo vidjeti jasne pobjednike koji će se pojaviti iz te fragmentirane kategorije kratkoročnog iznajmljivanja.

RASTUĆI SEKTOR 

Istraživanje procjenjuje da su globalne bruto rezervacije kratkoročnih nekretnina za najam porasle 7% u 2019. godini na ukupno 115 milijardi dolara. Pet tvrtki – Airbnb, Booking Holdings. Sa svojim platformama Booking.com i Agoda, Expedia Group sa svojim Vrbo / HomeAway, TripAdvisor. Registrirali su 73% svih rezervacija, što pokazuje kako se krajolik rezervacija vrlo konsolidirao.

Međutim, u mnogim drugim aspektima, sektor kratkoročnog najma izuzetno je fragmentiran. Postoje milijuni neovisnih domaćina. Preko 100 000 upravitelja imovine i tisuće proizvođača koji podržavaju najam prve i druge kuće, vile, kućice i bilo koje druge vrste smještaja koje je moguće zamisliti.

JAČANJE IDENTITETA MARKE

Voditelji marki robnih kuća pronaći će bogatu berbu u 2020. godini i dalje. Prepoznavanje marke kreće se od internetskih platformi, koje će i dalje svoje brendove tjerati na privlačenje kupaca, do brenda na terenu. Upravitelji nekretnina poput Vacasa, Onefinestay i Altido profesionaliziraju sektor postavljanjem hotelskih standarda primjerom komunikacije s gostima.

Umjesto da se oslanjaju na pojedine domaćine, tvrtke poput Sonder, Lyric, Stay Alfred i Domio u međuvremenu koriste master leasinge. Gdje daju zakup i pretvaraju djelomičnu ili cijelu zgradu u kratkoročni najam.

[responsive]Megatrendovi 2020: Pobjednici u iznajmljivanju kratkoročnog smještaja[/responsive]

Timeshare: Aranžman prema kojem nekoliko zajedničkih vlasnika ima pravo koristiti nekretninu kao kuću za odmor na osnovu ugovora o podjeli vremena.

Tradicionalni smještaji i dalje stoje snažno

Usred gomile novca i rizičnog kapitala, lako je zaboraviti da su kratkoročne najamnine aktualne već desetljećima. A isto tako imaju i upravitelje imovine sukladno izazovima i potrebama takvih vrsta smještaja.

Posebno u tradicionalnim destinacijama za odmor diljem Sjeverne Amerike i Europe, menadžeri kuća za odmor i dalje imaju koristi od rasta sektora.

Zapravo, prema podacima iz lipnja 2018. do kolovoza 2019. iz AirDNA-a, tradicionalna odredišta za najam odmora nadmašila su svoje gradske kolege. Tvrtka je tvrdila da je to velikim dijelom potaknuto trendom koji se kreće ka većim luksuznim jedinicama većeg bruto omjera.

[responsive]Megatrendovi 2020: Pobjednici u iznajmljivanju kratkoročnog smještaja[/responsive]

Dakle, dok se regulatorna svjetla fokusiraju na urbano iznajmljivanje, kuće za odmor postaju sve atraktivnije, a vidljivi su i znatni pozitivni pomaci.

Hotelska tvrtka Oyo kupila je @Leisure Group 2019. godine za ulazak na tržište najma za odmor putem robnih marki za upravljanje cijelom uslugom poput Belvilla i DanCenter. Hotelska tvrtka Wyndham otišla je drugim putem i prodala svoj europski odjel Destination Network Platinum Equityu za 1,3 milijarde dolara. Prije nego što je prodala američku diviziju za iznajmljivanje za 162 milijuna USD Vacasi.

Startup Vacasa uspio je brzo dostići razmjere dovodeći načela upravljanja kućama, uz oslanjanje na podatke i identitet marke, u prostor za odmor. Kroz neke velike akvizicije, a iako se konkurencija pretežno fokusira na gradsku najamninu, tvrtka je postala jedan od najvećih menadžera nekretnina u svijetu.

Pokret protiv komercijalizacije

Iako je regulacija i dalje u velikoj neizvjesnosti, malo je sumnje da će kratkoročna prodaja najma nastaviti rasti. Očekujte više ulaganja, više financiranja i više akvizicija. Najveća promjena, međutim, mogla bi doći iz suprotnog ugla.

Možemo tvrditi da će se kratkoročni najam smještaja vratiti svojim korijenima. Naravno, ne cijeli sektor, ali sada smo u situaciji u kojoj će neki dionici profesionalizaciju i komercijalizaciju sektora gledati kao snažnu antitezu prema njegovom nastanku.

Međutim, imajte na umu,  da su za putnike linije između hotela, kratkoročnog najma, servisiranih apartmana i noćenja s doručkom već nejasne. Ne radi se o kategorizaciji. Radi se o ispunjavanju očekivanja. Bilo da se radi o kauču u njujorškom apartmanu, hotelskoj sobi  ili luksuznom penthouseu marke Sonder.

 

Travel Megatrends 2020: Short-Term Rental Winners Emerge

 

 

Megatrendovi 2020: Pobjednici u kratkoročnom iznajmljivanju smještaja by