Najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji: Zimsko izdanje, 2020.


Već smo nekoliko puta obradili temu najvećih inovacija u turističkoj industriji, ovisno o dijelu godine. Međutim, kao što smo navodili u prethodnim člancima, Nova godina nam je donijela mnoge promjene vezane za novine u turizmu. Razvoj tehnologije, strateško planiranje i uspjeh investicija pokazali su na  tko su najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji, 2020.

U 2020. godini treba sagledati neke zanimljive trenutke: stalni uspon generalnih menadžera, pametniji i kreativniji pristup održivosti i uklanjanje trenja u korisničkom iskustvu na inovativne načine.

NAJBOLJA ZRAČNA LUKA

Vjerujemo da ste svi čuli za Changi – zračnu luku u Singapuru. Changi pruža zaista jedinstveno iskustvo za putnike svojom florom i fascinantnim centralnim “portalom” iz kojeg istječe voda. Time se putnike odmiče od svakodnevice i dozvoljava se bijeg od stresa i realnosti putovanja u kojem se nalaze. No, ne pomaže baš ukoliko se toliko unesete u ovu oazu pa zakasnite na svoj idući let..

Uvjerite se sami…

[responsive][/responsive]

 

Što se tiče zračnih luka koje djeluju nevjerojatno dobro, Hong Kong, Zurich i Helsinki su ove godine također na vrhu popisa.


NAJBOLJI SVJETSKI LIFESTYLE BRAND 

Za primjer možemo uzeti mjesto čudnovatog naziva: Potato Head – kreativno selo Indonezijskog otoka Bali.  Odlikuje ga dizajnerski senzibilitet, dobar ukus, neke od najboljih glazbenih i kulturnih programa i vibracija koju je teško ponoviti. Kada osjetite svojstva, u zraku se osjeća energija.

Također je pozitivno što indonezijski brendovi imaju veću prisutnost na svjetskoj pozornici turizma i ugostiteljstva: njihov restoran u Hong Kongu je također posebno dobro izveden.

[responsive][/responsive][responsive][/responsive]


NAJBOLJI HOTEL

Pogledajte Ett Hem iz Stockholma. Ovaj hotel se izdvojio iz nekoliko razloga. Prvenstveno, boutique hotel ispunjen drvetom, kožom i baršunom bio je ideja Ilse Crawford. Naime, Ett Hem je bio 100-godišnja kuća koja se naprosto morala realizirati u turistički prihod s obzirom na svoju povijest.

Sekundarno, stražnja strana kuće ne postoji: osoblje radi s potpuno otvorenim pogledom. Kuhari kuhaju u otvorenoj kuhinji, prijava se događa u dnevnoj sobi: osjećate se kao da ste dio predstave u lijepo dizajniranom boravku. Helena Lundqvist, koja vodi imanje kao voditeljica poslovanja, u kombinaciji s vlasnicom, Jeanette Mix, elegantni su upravitelji modernog švedskog ugostiteljstva.

Također, hotel Baccarat u New Yorku. Ako lokacija, preko puta MOMA-e, nije bila dovoljna, savoir-sajam ikone francuske marke prikazan je u gotovo svakom elementu iskustva. Od savršene čaše za espresso, pa sve do lustera u Baru i prostorije pod nazivom Veliki salon. Pored toga, generalni direktor, Hermann Elger, jedan je od najboljih rukovoditelja ugostiteljstva u poslu i zna proučiti sobu kao nitko drugi. Sve će oči biti uprte u njihovo otvaranje u Dohi, što će značiti širenje branda na luksuznom tržištu.


NAJKREATIVNIJI U ODRŽIVOSTI 

[responsive]Najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji: Zimsko izdanje, 2020.[/responsive][responsive][/responsive]

Primjerice, avio-kompanija koja nije pretjerano vokalna što se tiče održivosti je Cathay Pacific. Ova tvrtka je zaista kreativna po pitanju održivog razvoja.  Njihovi postupci su ispričali prekrasnu priču.

Prema njihovom godišnjem izvješću o održivosti: tepisi u njihovim zrakoplovima izrađeni su od “regeneriranih najlonskih otpadnih materijala kao što su odbačene ribarske mreže, tkanina i tepisi.”

Certificirana održiva morska hrana koristi se za namirnicu od 2018. godine: „Cathay je koristio preko 38 tona hidroponski uzgojenog povrća iz Hong Konga.“

Hidroponski uzgoj povrća je uzgoj u toplom, zaštićenom prostoru pomoću kojeg je omogućen cjelogodišnji uzgoj i održivost svježine proizvoda.

Cathay Pacific nastavlja s kreativnošću čak i u teškim uvjetima.

Drugi sjajan primjer je Air New Zealand sa svojim jestivim šalicama na biljnoj osnovi za uklanjanje otpada.


OTVORENJE NAJBOLJEG HOTELA 

Najimpozantnije otvaranje hotela u smislu zanatske strategije nesumnjivo ide u Hong Kong Rosewood. Vjerujemo da nije postojao budžet prilikom stvaranju imanja od  kojeg padaju čeljusti. Također, Rosewood je oplemenjem s odabranim osobljem koje je najbolje od najboljih u Hong Kongu i na drugim tržištima.

NAJINSPIRATIVNIJI UGOSTITELJSKI PODUZETNIK 

Beks Ndlovu gostoljubivi je poduzetnik koji stvara i zaštitu i mobilnost za vodiče i ugostiteljske radnike u Africi. Rođen u malom seoskom selu Lupane na periferiji nacionalnog parka Hwange Zimbabvea. On je izgradio poduzetničku karijeru koja je narasla iz ekologije i vođenja s Afričkim Bushovim kampovima – tvrtkama s više domova sa sjedištem u Bocvani, Zambiji i Zimbabveu.

Tvrtka, ukorijenjena u ugostiteljstvu i održivom turizmu, donira dobit od svojih safarija lokalnim zajednicama. Kroz osnivanje također podržava zdravstvo i lokalnu osnovnu i srednju školu te stvara radna mjesta za vodiče i ostale zaposlenike. Dok se Zimbabve suočava s opasnim gospodarstvom, ljudi poput Ndlova su stupovi koji pokreću čudesne turističke mogućnosti zemlje.

NAJZANIMLJIVIJA AVANTURISTIČKA PUTOVANJA 

Primjer je foto turneja u Bamiyanu, Afganistanu, s profesionalnim fotografom, glazbena turneja u Maliju, kao i iračkom Kurdistanu. Inače, Prior, kojeg je osnovao putnički novinar David Prior, ima izvanredan ukus i zanat prilikom sastavljanja putovanja, osobito vikenda s jelima kuhanih na vatri s argentinskim kuharom Francisom Mallmannom.

[responsive][/responsive][responsive][/responsive]


NAJBOLJE DRUŠTVENO PODUZEĆE

Ovdje je važno istaknuti zakladu Sumba u Indoneziji. Pored osposobljavanja i stvaranja radnih mjesta za susjedni Nihi (koji je više puta proglašen najboljim u svijetu), misija zaklade razvijala se i prilagođavala tijekom vremena od svog osnivanja 2001. godine. boljeg zdravlja i osnovnog obrazovanja za zajednicu.

Ono što je potrebno sljedeće: podržati još bolje obrazovanje, osposobljavanje novih vještina i stvaranje zaposlenosti i prihvaćanje malih poslovnih prilika … ”

NAJBOLJI HOTEL ZRAČNE LUKE 

Da, dobro ste pročitali. Prečesto su hoteli u zračnoj luci neuredni. No Grand Hyatt u SFO-u je hotel povezan direktno sa zračnom lukom. Potpuno je nov i lijepo uređen. Uz to, ona služi kao točka na pola puta između San Francisca i Silikonske doline za ljude koji moraju biti na oba mjesta tijekom tjedna. Počasni spomen spominje novootvoreni hotel TWA u JFK zbog njegovog dizajna (ali ne zbog njegove usluge ili dobrodošlice).

NAJBOLJA TRGOVINA 

Maloprodajna trgovina Bvlgari u Dubaiju. Umjesto predvidljivih luksuznih marki koje bi čovjek mogao očekivati u ovom emiratu, to je bio butik koji se drastično razlikovao od ostalih Bvlgari dućana diljem svijeta. Sadrži ručno izrađene tenisice branda Feit, zanimljive male elektroničke uređaje i ostala umjetnička djela. Zaista se isticao kao pozitivna značajka koja se dobro odražavala na cjelokupno hotelsko iskustvo.

NAJBOLJI WELLNESS 

Direktori konferencija i strategi koji žele preispitati svoje wellness ponude trebali bi se ugledati na Harryja Jamesona i Annu Bjurstam kao vrhunskim misliocima u wellnessu. Bjurstam je vodila disciplinu za Six Senses, dok je Harry počeo kao kolumnist za Esquire UK i od tada je evoluirao u konzultanta po potrebi, nedavno dizajnirajući sobe za spavanje u Ellerman House u Južnoj Africi.

[responsive][/responsive][responsive][/responsive]

NAJBOLJE MJESTO ZA OBLIKOVANJE TURISTIČKE KARIJERE 

Four Seasons je primjerice stvorio neke od najboljih ugostiteljskih osoba. Uz ljude poput Maxa Mustoa i Lizah Bywater koji svakodnevno rade s markom, ogromna je i grupa onih koji su se ovdje školovali i doprinijeli poboljšanju ugostiteljstva. Posebno treba napomenuti,  kako marka kreće ljude širom svijeta, stvarajući kadar iskusnih, svjetskih hotelijera.

NAJBOLJI GORSKI HOTEL

Možda nije tako blistavo kao u nekim palačama St. Moritz, ali o Lorunzeru u Zurs am Albergu, u Austriji, govore svi putnici i skijaši s poštovanjem. Lorunzer je obiteljski je hotel od 1927. s dugim popisom ljubitelja iz cijelog svijeta.

NAJBOLJI PRISTUP NA SVIJETU 

Singitin inicijativa  pristupa javno / privatnom partnerstvu i očuvanju u njihovom rezervatu Grumeti. Njihova stogodišnja misija i vođenje afričkih divljih životinja i ekologije pod voditeljem Lukom Bailesom jedna je od najinspirativnijih priča ugostiteljstva.

Ako niste proveli vrijeme na njihovoj web stranici ili čitali o njihovom radu, učinite to. Osim toga, nedavno su angažirali Inge Kotze kao generalnu upraviteljicu zaštite, nadgledajući Singitin novi ženski tim za zaštitu, koji je odgovoran za Singitine inicijative za biološku raznolikost i održivost, kao i za programe partnerstva u zajednici.

NAJDULJE OČEKIVANO OTVORENJE

Ove godine možete pogledati Xigera, novi safari kamp u Bocvani od marke Red Carnation i Airelles u Versaillesu, postavljen na temeljima kultnog Château de Versailles s pogledom na Orangerie; Pièce d’Eau des Suisses i Palaču.

[responsive]Najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji: Zimsko izdanje, 2020.[/responsive][responsive]Najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji: Zimsko izdanje, 2020.[/responsive]

Can Ferrereta otvorit će se na Mallorci, otvarajući manje poznato područje otoka putnicima.

Six Senses otvara se u pustinji Negev u Izraelu, pored očekivanog otvaranja imanja u New Yorku.

Park Hyatt Niseko se otvara u Hokkaidu, nakon otvaranja savršenog parka Hyatt Kyoto kojeg je Mark De Leeuwerk ove godine potpomogao.


Za kraj… 

Sve su ovo iskustva Colina Nagya – voditelja strategije u FFNY-u, globalnoj reklamnoj agenciji. Nagy je napisao ovu kolumnu za Skift o mišljenju o gostoprimstvu, inovacijama i poslovnim putovanjima. A mi smo odlučili za Hrvatsku javnost i ugostiteljske djelatnike u originalnom obliku podijeliti Nagyjevo iskustvo, s obzirom da smo i mi iz Megabookera bili fascinirani njegovom pričom. inovatori u putničkoj i turističkoj industriji su zaista važna stavka o kojoj je potrebno duplo više razgovarati s obzirom da su neki od najoštrijih umova iz kulisa ovih inovacija.

https://skift.com/2020/01/21/the-2020-innovators-in-travel-and-hospitality-winter-edition/https://skift.com/2020/01/21/the-2020-innovators-in-travel-and-hospitality-winter-edition/

 

Najveći inovatori u putničkoj i turističkoj industriji: Zimsko izdanje, 2020. by