Yield management je strategija cijena koja se redovito koristi u ugostiteljstvu, zrakoplovnoj industriji i turizmu a sve s ciljem izvlačenja maksimalne zarade iz postojećeg inventara (tj.hotelskih soba, avio karti…). U ovom kratkom članku objašnjavamo što je to yield management, zašto je korisna strategija za hotele i druge koji se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Pojašnjenje yield management-a

Jednostavnim rječnikom, yield management je strategija koja se zasniva na prodaji proizvoda ili usluge pravom klijentu, u pravo vrijeme i po pravoj cijeni. Unutar hotelijerstva, ovo se uopćeno odnosi na prodaju soba, pravim gostima, u najbolje moguće vrijeme, po najvećoj mogućoj cijeni, za maksimalnu zaradu.

Yield management ima dosta sličnosti s revenue management strategijom, ali ova strategija je još starija. Međutim, bitno je napomenuti da je yield management fokusiraniji i bazira se samo na prodajnu cijenu i količinu, za ostvarivanje najboljih prihoda

Osnovni koncept yield management-a je to da se određeni, vremenski ograničeni resursi, kao što su hotelske sobe, mogu prodavati po različitim cijenama, ovisno o dijelu godine, nivou potražnje, broju već prodanih soba kao i brojnim drugim vanjskim uzročnicima.

Isti proizvod ili usluga (tj.hotelska soba) se može prodavati za dva različita klijenta po potpuno drugim cijenama, zbog raznih varijabli koje su uključene u proces. Yield management strategije koriste pristup zasnovan na analitičkim podacima kako bi se cijene namjestile i postavile na način koji će donijeti najveću zaradu.

 

Zašto je Yield Management bitan?

Usvajanje yield management strategije omogućava vlasnicima hotela maksimalnu zaradu koja se može ostvariti na osnovu ograničenog broja hotelskih soba, koje se trebaju prodati u određenom vremenskom razdoblju. Kroz korištenje povijesnih podataka iz objekta te generalnih trendova u ugostiteljstvu, upravitelji hotela mogu predvidjeti potražnju te pravovremeno odgovoriti zahtjevima tržišta.

Yield management također omogućava hotelima da se fokusiraju na prodaju njihovog najvrjednijeg dostupnog resursa, što su naravno prazne hotelske sobe. Ovo, na primjer, omogućava vlasnicima hotela iskorištavanje osnova svoga poslovanja tako što će povećavati prihode preko rasprodanih soba.

 

Yield Management vs Revenue Management

Unutar hotelske industrije, yield management i revenue management su dva najkorisnija alata za menadžere koji ih osposobljavaju za povećanje zarade koju ostvaruju preko gostiju hotela. Iako su ova dva prodajna koncepta usko vezana, postoje neke bitne razlike među njima. Yield management je nastao prije i potrebno je više taktiziranja kako bi se ispravno uspostavio. On se također detaljnije fokusira, pošto je unutar ove tehnike optimizacija cijene dio samog procesa. Suprotno tome, revenue management se više bazira na širu sliku i uključuje više predviđanja i dubinske analize. Da stavimo ovo sve u hotelsku perspektivu, yield management bi bio zadužen za prodaju jedne hotelske sobe, dok revenue management uzima u obzir sve implikacije uključujući i druge faktore poput sekundarne potrošnje i ukupne cijene kako bi se ta soba uopće prodavala.

 

Izvor: https://www.revfine.com/what-is-yield-management/

Što je Yield Management by