Upravljanje prihodima hotela može biti vaš čarobni štapić u svijetu ugostiteljstva koji je stalno konkurentan, jer ostati u prednosti može biti pravi izazov.

Započinje postavljanjem cijena, ali prerasta u pametnu kombinaciju podataka, tehnologije i razumijevanja onoga što vaši gosti žele.

Upravljanje prihodom je nešto više od prave cijene. Radi se o tome da znate što gosti trebaju, predviđate rezervacije i prilagođavate cijene kako biste ostvarili veći prihod.

Možda mislite da je komplicirano, ali vjerujte mi da nije. Radi se o poznavanju gostiju i postavljanju prave cijene za popunjavanje hotela.

I ne brinite, postoje napredni alati koji će vam pomoći da se ne utapate u brojevima.

U sljedećem ću dijelu govoriti o tim alatima i kako ih koristiti da zaradite više novca i da vaši gosti budu zadovoljni.

Ali prvo da vam kažem nešto o Klari iz hotela Veranda. Claire je transformirala tradicionalno određivanje cijena u dinamičan oblik umjetnosti. Koristeći analitiku podataka i personalizirane usluge, predvidjela je potražnju i preferencije gostiju, brzo se prilagođavajući kako bi povećala profitabilnost u stvarnom vremenu.

Rezultat? Cvjetajući hotel koji oduševljava goste i predstavlja primjer snage inovativnog upravljanja prihodima.

Zvuči čarobno zar ne? Pa, jest. Dakle, zaronimo.

Usvajanje tehnologije za učinkovitost i uvide

Sjećate se dana beskrajnih proračunskih tablica i instinkta za upravljanje prihodom? Srećom, ti dani su prošli! Tehnologija je promijenila pravila igre, nudeći skup alata koji će vam pomoći da brže donosite pametnije odluke.

Pogledajmo pobliže neka tehnološka dostignuća koja su revolucionarizirala upravljanje prihodima u ugostiteljskoj industriji.

Umjetna inteligencija i strojno učenje : Zamislite kako imate kristalnu kuglu koja pokazuje buduće trendove rezervacija. Pa, to je ono što umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) mogu učiniti. Ove vrhunske tehnologije omogućuju hotelijerima da analiziraju goleme količine podataka u stvarnom vremenu, identificiraju obrasce i daju točna predviđanja.

Iskorištavanjem mogućnosti predviđanja ovih tehnologija, hotelijeri mogu ostati korak ispred konkurencije i kapitalizirati prilike kako se pojave.

Sustav upravljanja prihodima: Sustavi upravljanja prihodima (RMS) dugo su bili kamen temeljac optimizacije prihoda u ugostiteljskoj industriji. Ova rješenja automatiziraju donošenje odluka o cijenama, pojednostavljuju upravljanje zalihama i pružaju korisne uvide za poticanje rasta prihoda.

Sa sveobuhvatnim RMS-om u vašem hotelu, možete iskoristiti napredne algoritme za dinamičku prilagodbu cijena soba na temelju čimbenika kao što su potražnja, sezona i cijene od konkurencije. Iskorištavanjem analitičke snage RMS-a, hotelijeri mogu donositi odluke temeljene na podacima koje maksimiziraju prihod i potencijal prinosa.

Rješenja temeljena na oblaku: Pojava tehnologije oblaka promijenila je način na koji hotelijeri upravljaju svojim prihodima. Rješenja temeljena na oblaku nude fleksibilnost, skalabilnost i pristupačnost kao nikada prije, omogućujući hotelijerima pristup kritičnim podacima i uvidima s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme.

Bilo da se radi o ažuriranju cijena soba u pokretu, analizi metrike izvedbe u stvarnom vremenu ili suradnji s članovima tima na različitim lokacijama, rješenja temeljena na oblaku omogućuju hotelijerima da ostanu agilni i osjetljivi na današnjem dinamičnom tržištu.

Analitika podataka: Podaci su novo zlato u ugostiteljskoj industriji. Alati za upravljanje prihodima prikupljaju i analiziraju ogromne količine podataka o ponašanju gostiju, obrascima rezervacija i tržišnim trendovima. Razumijevanjem ovih podataka možete personalizirati svoje ponude, ciljati određene segmente gostiju prilagođenim promocijama i na kraju povećati ukupni prihod vašeg hotela.

Personalizacija i poboljšanje iskustva gostiju

U prošlosti su hoteli nudili standardno iskustvo za svakog gosta. Bilo je to poput vađenja već pripremljenog kolačića iz staklenke – poznato, ali ništa posebno. Danas gosti žude za nečim više – personaliziranim iskustvom.

Evo kako vam tehnologija može pomoći da poboljšate svoje iskustvo gostiju i izgradite trajne odnose:

Razumijevanje vaših gostiju: Analitika podataka nadilazi samo cijene soba. Suvremeni alati za upravljanje prihodom mogu analizirati profile gostiju, prethodne navike rezerviranja, pa čak i preferencije društvenih medija. To vam omogućuje da shvatite kakvi putnici obično odsjedaju u vašem hotelu i koje pogodnosti najviše cijene.

Ciljane promocije i skuplja prodaja: Zamislite da ponudite paket za medeni mjesec paru koji slavi svoju godišnjicu ili predložite spa tretmane gostima koji su pokazali interes za wellness. Iskorištavanjem podataka o gostima možete personalizirati svoje promocije i prilike za povećanje prodaje, čineći ih relevantnijima i primamljivijima.

Dinamičko pakiranje: alati za upravljanje prihodima omogućuju vam stvaranje dinamičkih paketa koji spajaju vaše sobe s dodatnim iskustvima kao što su prijevozi do zračne luke, spa tretmani ili rezervacije za večeru. To omogućuje gostima da prilagode svoj boravak, a vama omogućuje povećanje prihoda osim cijene sobe.

Programi prepoznavanja gostiju i lojalnosti : Zapamtite ime gosta, željenu vrstu sobe ili sve posebne zahtjeve koje je postavio tijekom prethodnog boravka. Ova razina personalizacije uvelike doprinosi stvaranju nezaboravnog iskustva. Programi vjernosti s višestrukim pogodnostima mogu dodatno potaknuti goste da se vrate i postanu zagovornici brenda vašeg hotela.

Dinamičke strategije određivanja cijena za hotele

Zamislite da imate fleksibilnost prilagodbe cijena soba na temelju potražnje u stvarnom vremenu, baš kao što zrakoplovne tvrtke rade s avionskim kartama. To je snaga dinamičnog određivanja cijena!

Ne radi se više o određivanju jedinstvene cijene i nadi za najbolje. Evo kako vam dinamičko određivanje cijena može pomoći da optimizirate svoj prihod i održite svoje hotelske sobe popunjenima:

Odgovaranje na tržišne fluktuacije: dinamičko određivanje cijena omogućuje vam da prilagodite svoje cijene na temelju različitih čimbenika, uključujući nadolazeće događaje, cijene konkurenata, pa čak i lokalne vremenske uvjete.

Optimizacija u stvarnom vremenu : Ova inteligentna strategija određivanja cijena koristi tehnologiju za analizu podataka u stvarnom vremenu i prilagođavanje stopa prema potrebi. Osigurava da uvijek nudite najkonkurentniju cijenu dok maksimizirate svoj potencijal prihoda.

Last-minute ponude i promocije: dinamičko određivanje cijena omogućuje vam da ponudite ciljane promocije kako biste popunili sve preostale sobe prije određenog datuma. Zamislite da privučete putnike u posljednji trenutak posebnim ponudama, a da pritom ne žrtvujete svoju ukupnu profitabilnost.

Usklađivanje potražnje i dostupnosti : Ključ uspješnog dinamičkog određivanja cijena je postizanje ravnoteže između maksimiziranja prihoda i održavanja visoke stope popunjenosti. Analizirajući podatke o povijesnim obrascima rezervacija i cijenama konkurenata, možete odrediti optimalnu cjenovnu točku koja privlači goste bez ostavljanja soba praznima.

https://megabooker.hr/dinamicko-odredivanje-cijena-povecajte-profit-hotela/

Prihvaćanje višekanalnih podatkovnih strategija

U današnjem digitalnom svijetu gosti komuniciraju s vašim hotelom putem nekoliko kanala – vaše web stranice, društvenih medija, online putničkih agencija (OTA), pa čak i osobne interakcije s vašim osobljem. Ovo stvara obilje informacija, ali kako ih sve uhvatiti? Tu na scenu dolaze višekanalni podaci. To je umjetnost prikupljanja i analiziranja podataka sa svake dodirne točke koju vaši gosti imaju s vašim hotelom.

Evo kako višekanalni podaci mogu revolucionirati vaše upravljanje prihodom:

Razumijevanje putovanja gostiju: analizom podataka s više kanala možete mapirati cijelo putovanje gostiju , od početnog istraživanja do povratnih informacija nakon boravka. To vam pomaže identificirati bolne točke ili područja za poboljšanje, omogućujući vam da prilagodite svoje ponude za besprijekoran doživljaj.

Personalizirani marketing i promocije: Zamislite slanje ciljanih promocija gostima na temelju njihove povijesti pregledavanja ili prošlih boravaka. Višekanalni podaci omogućuju vam upravo to! Obratite se potencijalnim gostima koji su pokazali interes za određene sadržaje ili ponudite posebne ponude klijentima koji se vraćaju.

Dinamičko pakiranje i povećanje prodaje: razumijevanjem preferencija gostiju možete stvoriti dinamičke pakete koji spajaju sobe s dodatnim iskustvima relevantnim za svaki segment gostiju. To omogućuje više ciljanih prilika za povećanje prodaje i povećanje potencijala prihoda.

Upravljanje ukupnim prihodom: Holistički pristup

Tradicionalno, upravljanje prihodom bilo je usmjereno isključivo na maksimiziranje prihoda od soba. Ali vremena su se promijenila! Današnji uspješni hoteli prihvaćaju Total Revenue Management (TRM), holistički pristup koji uzima u obzir sve vaše izvore prihoda.

Evo zašto TRM mijenja pravila igre:

Više od cijene sobe: TRM ide dalje od cijene sobe. Integrira prihode od drugih odjela kao što su hrana i piće (F&B), spa usluge i prostori za događanja. To vam omogućuje da vidite širu sliku i identificirate skrivene mogućnosti zarade.

Otključavanje sinergija: Zamislite da nudite tretman u toplicama s popustom uz rezervaciju sobe ili kreirate posebne pakete za događaje s paketom obroka. TRM vam pomaže identificirati te sinergije između različitih tokova prihoda, stvarajući privlačniju cjelokupnu ponudu za goste i povećavajući vaš ukupni prihod.

Optimizacija temeljena na podacima : analizirajući podatke iz svih izvora prihoda, možete donositi informirane odluke o cijenama i promocijama u cijelom hotelu. Ovaj pristup koji se temelji na podacima osigurava maksimiziranje profitabilnosti bez zanemarivanja potencijalnih tokova prihoda.

Strategije za implementaciju: Provođenje trendova upravljanja prihodima hotela u djelo

Uzbuđeni ste zbog mogućnosti novih trendova upravljanja prihodima, ali kako ih provesti u praksi? Evo nekoliko ključnih strategija za početak:

Srušite odjelne silose  : Prošli su dani kada je upravljanje prihodima funkcioniralo u vakuumu. TRM zahtijeva suradnju! Olakšajte otvorenu komunikaciju i dijeljenje podataka između odjela za upravljanje prihodima, prodaje, marketinga i drugih. To osigurava da svi rade prema istom cilju – maksimiziranju ukupnog prihoda hotela.

Ulažite u prave ljude: tehnologija je moćna, ali nije magija. Učinkovita implementacija ovih novih trendova zahtijeva kvalificirano osoblje koje može interpretirati podatke, razumjeti ponašanje gostiju i donositi strateške odluke. Razmislite o ulaganju u programe obuke za svoj postojeći tim ili zapošljavanju talentiranih stručnjaka u tehnologijama upravljanja prihodom.

Počnite s malim, povećajte: Ne pokušavajte preko noći preurediti cijelu strategiju upravljanja prihodom. Započnite fokusiranjem na jedan ili dva ključna trenda, poput implementacije dinamičkog sustava određivanja cijena ili iskorištavanja podataka o gostima za prilagođene marketinške kampanje. Nakon što ih svladate, možete postupno povećavati i integrirati naprednije strategije.

Prihvatite kontinuirano učenje: svijet upravljanja prihodima neprestano se razvija. Budite u tijeku s najnovijim trendovima i inovacijama tako što ćete prisustvovati industrijskim konferencijama, pretplatiti se na relevantne publikacije i sudjelovati u online resursima za učenje.

Slijedeći ove strategije, možete transformirati pristup upravljanja prihodima svog hotela iz reaktivnog u proaktivni.

Zaključak

Upravljanje prihodima nije samo najnovija tehnologija ili složena analiza podataka. U svojoj srži radi se o razumijevanju vaših gostiju, predviđanju njihovih potreba i ponudi im najbolje moguće vrijednosti. Iskorištavanjem snage podataka i personalizacije možete otključati nove razine profitabilnosti i osigurati da vaš hotel napreduje na konkurentnom tržištu.

Dakle, nemojte se bojati izaći iz svoje zone udobnosti i prihvatiti ove inovativne strategije. Budućnost upravljanja prihodima je sada i uzbudljivo je vrijeme biti u ugostiteljskoj industriji!

 

Priprema: by S.O.S. English

Upravljanje prihodima hotela: Novi trendovi za hotelijere by