U svijetu u kojem putnici sve više traže autentična iskustva, kulinarski turizam postaje glavna pokretačka snaga u ugostiteljskoj industriji.

Putnici ovih dana ne traže samo mjesta za boravak i jelo. Žele istražiti više i biti dio lokalne kulture kamo god krenuli.

Dakle, kako je svrha putovanja evoluirala dalje od dosezanja mjesta, utjecaj gastronomskog turizma postao je značajan faktor u oblikovanju načina na koji hoteli opskrbljuju svoje goste.

 

Uspon gastronomskog turizma

Turizam hrane ili kulinarski turizam je kada ljudi putuju kako bi istražili i uživali u hrani različitih mjesta. To je kada putnici idu dalje od uobičajenog razgledavanja i uključuju doživljaj lokalnih okusa, jela i kulinarskih tradicija nekog mjesta.

Ovaj trend odražava da mnogi putnici sada žele biti dio kulture nekog mjesta uživajući u lokalnoj hrani. To ima veliki utjecaj na hotele jer oni igraju ključnu ulogu u stvaranju tih doživljaja hrane.

Sigurno se pitate kakva je fora s gastroturizmom? Kako to uopće može utjecati na nešto tako golemo kao što je hotelska industrija?

Pa, da vam kažemo — to je putovanje koje mijenja način na koji doživljavamo putovanja i gostoprimstvo.

U 2022. talijansko tržište kulinarskog turizma dosegnulo je oko 34 milijarde dolara , pokazujući značajan gospodarski potencijal. 

Slično tome, očekuje se da će indijsko tržište kulinarskog turizma 2023. iznositi oko 23 milijarde dolara , što pokazuje da se ovaj trend događa u cijelom svijetu.

Ove brojke naglašavaju gospodarski značaj i sve veći utjecaj kulinarskog turizma na odluke o putovanju i prihode hotela.

Istražimo sada kako prehrambeni turizam utječe na rast hotelske industrije i shvatimo kako hotelijeri mogu iskoristiti ovaj trend da privuku ljubitelje hrane i unaprijede svoje cjelokupno poslovanje.

Uloga kulinarskog turizma u promociji hotela

Diferencijacija odredišta:

U moru hotelskih opcija, ponuda jedinstvenog kulinarskog iskustva može izdvojiti hotel. Dobro osmišljen jelovnik s lokalnim namirnicama i tradicionalnim jelima može poslužiti kao glavna prodajna točka, mameći putnike da odaberu vaš hotel umjesto drugih.

Poboljšano iskustvo gostiju:

Kulinarski turizam poboljšava cjelokupno iskustvo gostiju. Hotel koji aktivno promovira i integrira lokalne okuse u svoju ponudu gostima pruža priliku za stvaranje trajnih uspomena. Zadire u emocionalni aspekt putovanja, gdje okus i miris jela mogu postati draga uspomena.

Pozitivne recenzije i marketing usmeno:

Kulinarski putnici vjerojatno će podijeliti svoja iskustva putem društvenih medija, internetskih recenzija i osobnih preporuka. Pozitivan marketing od usta do usta može značajno povećati ugled i vidljivost hotela, privlačeći širu publiku i nadahnjujući ponovne posjete.

Suradnje i partnerstva:

Kulinarski svijet cvjeta na suradnji. Hoteli mogu surađivati ​​s lokalnim kuharima , zanatlijama hrane, vinarijama i poljoprivrednicima kako bi stvorili mrežu koja koristi lokalnoj zajednici, a istovremeno obogaćuje kulinarsku ponudu hotela. Ova partnerstva ne samo da podižu ponudu hotela, već također pridonose ukupnom razvoju lokalne zajednice.

Kako gastronomski turizam privlači kulinarske putnike u hotele?

Zamislite ovo: Vi ste ljubitelj hrane na putovanju u Tajland. Nije nepoznato da je Tajland žarište zbog svojih živih i bogatih okusa. Dakle, kako biste uopće mogli propustiti probati autentičnu tajlandsku hranu?

Čuli ste za hotel poznat po nevjerojatnim tradicionalnim tajlandskim jelima. Uzbuđeni dolazite i dočekuje vas jelovnik prepun lokalnih delicija – od mirisnih curryja do začinjene ulične hrane.

Hotel čak nudi zabavne tečajeve kuhanja na kojima možete naučiti sami pripremati ova jela. Oni dijele priče o povijesti svakog jela, dajući vam okus tajlandske kulture. Zbog vaših ukusnih jela i novootkrivenih kuharskih vještina oduševljeno pričate o hotelu svojim prijateljima i na društvenim mrežama.

Pa, upravo tako funkcionira prehrambeni turizam koji znatiželjne putnike dovodi u hotele, nudeći im pravi okus destinacije.

Jednostavno rečeno, prehrambeni turizam postao je most koji povezuje kulinarske putnike s hotelima koji nude jedinstvena i autentična gastronomska iskustva.

Prepoznavanjem želja ovih putnika i usklađivanjem njihove ponude s tim u skladu, hoteli se mogu uspješno pozicionirati kao tražena odredišta za one koji vole hranu.

Strategije hotelijera za prihvaćanje kulinarskog turizma

Za hotelijere, prihvaćanje i promicanje kulinarskog turizma nije samo trend; to je strateški potez koji može unaprijediti njihov brend, privući namjensku nišu gostiju koji putuju hranom i zaraditi lojalnost gostiju.

Evo nekoliko učinkovitih strategija koje možete usvojiti za promicanje kulinarskog turizma i privlačenje putnika hranom u svoj hotel:

Dizajniranje kulinarskih doživljaja

  • Stvorite poseban kulinarski identitet : Razvijte jedinstveni kulinarski identitet koji odražava i lokalnu kulturu i osobnost hotela. Pokažite raznoliku ponudu jela koja obuhvaćaju tradicionalne okuse, kao i inovativne interpretacije, stvarajući nezaboravno iskustvo objedovanja koje odjekuje različitim nepcima.
  • Istaknite lokalne sastojke: surađujte s lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima kako biste nabavili svježe, sezonske sastojke. Isticanje proizvoda lokalnog podrijetla ne samo da podržava zajednicu, već i dodaje autentičan dodir vašim jelovnicima, privlačeći putnike koji putuju hranom i traže lokalne okuse.
  • Spoj tradicije i modernosti: Osmislite jelovnike koji uravnotežuju tradicionalna jela s modernim interpretacijama, služeći i putnicima koji traže autentičnost i onima otvorenima za kulinarske inovacije.

Povećanje angažmana gostiju

  • Pripremite kulinarske pakete: Osmislite primamljive kulinarske pakete koji uključuju smještaj, gastronomska iskustva, a možda čak i obilaske hrane u okolici s vodičem. Prilagodite ove pakete za različite ukuse.
  • Integriranje kulturnih narativa : Educirajte svoje osoblje da prenesu kulturni kontekst povezan s predstavljenim jelima. Poboljšanje iskustva objedovanja s intrigantnim pričama i anegdotama dodaje sloj uključenosti gostiju.

Marketing i promocija

  • Koristite društvene mreže: koristite platforme poput Instagrama i YouTubea kako biste vizualno istaknuli svoju kulinarsku ponudu. Vizualni sadržaj ukusnih jela ima potencijal postati viralan i doseći širu publiku.
  • Povežite se s utjecajnim osobama: surađujte s utjecajnim osobama u domeni hrane i putovanja, poput vlogera čije vrijednosti odgovaraju vašem brendu. Zahvaljujući širokom dosegu publike, oni mogu predstaviti vašu kulinarsku ponudu široj online zajednici.
  • Istaknite lokalne festivale i događaje: Iskoristite lokalne festivale hrane, sajmove i događaje i uskladite svoje promotivne aktivnosti s tim prilikama.

Na primjer; u obalnom gradu u kojem se održava festival morske hrane, hotel srednje veličine može se istaknuti ponudom paketa „Bijeg s festivala morskih plodova”. To može uključivati ​​smještaj i festivalske ulaznice. Kroz angažman na društvenim mrežama i lokalnim partnerstvima, hotel može privući ljubitelje hrane povećavajući popunjenost i vidljivost.

Zaključak

Hoteli bi svim srcem trebali prihvatiti gastroturizam kao strateški potez kako bi ne samo preživjeli nego i napredovali u današnjem dinamičnom ugostiteljskom krajoliku. Gastroturizam nije samo utjecao na način na koji putnici istražuju odredišta, već je redefinirao i ugostiteljsku industriju.

Hoteli su sada više od mjesta za odmor; oni su sastavni dio putnikove kulinarske avanture. Mješavina lokalnih ukusa, kulturnog uživljavanja i izvrsnog gostoprimstva mogu boravak u hotelu pretvoriti u nezaboravno iskustvo.

Za hotelijere, prihvaćanje ovog trenda uključuje više od pukog posluživanja ukusnih jela; radi se o osmišljavanju impresivnih putovanja koja spajaju lokalne okuse, kulturno istraživanje i iznimnu gostoljubivost.

Dok putnici ustrajavaju u traženju sveobuhvatnih iskustava i autentičnosti, hoteli koji prihvaćaju kulinarski turizam ističu se, ulaze u rastuće tržište i osiguravaju svoj dugoročni uspjeh.

 

Priprema: by S.O.S. English

Kako hoteli mogu kapitalizirati kulinarski turizam by