Airbnb je potrošio 2 milijarde $ u marketinškom oglašavanju[responsive]Airbnb je potrošio 2 milijarde $ u marketinškom oglašavanju[/responsive]

Airbnb je na putu da potroši čak 2 milijarde dolara na prodaju i marketing u 2019. Kad uzmete u obzir da će Airbnb vjerojatno morati početi trošiti više s Googleom s obzirom na uključivanje većeg broja hotela na svoju platformu. Tada se konkurentska prednost Airbnb-a pred Booking Holdingom i Expedia Group-om počinje činiti manje atraktivna.

S obzirom da je Airbnb na putu ka javnosti u 2020. godini, tvrtka se pozicionirala kao znatno drugačija od Ubera koji stvara gubitak i onih velikih turističkih tvrtki na Google-u – Booking Holdings i Expedia Group. Novi izvještaj o Airbnbovim performansama u prvom tromjesečju 2019. godine znači da će Airbnb morati definirati korake na putu da postane javno poduzeće.

Po novom izvještaju, gubici Airbnb-a su udvostručeni na 306 milijuna dolara u sporoj sezoni u prvom tromjesečju. Troškovi prodaje i marketinga tvrtke porasli su za 58%, na 367 milijuna dolara.

Airbnb je izjavio: “Ne možemo komentirati brojke, ali 2019. je velika investicijska godina u prilog našim domaćinima i gostima.”

Hoće li Airbnb opravdati troškove marketinškog oglašavanja?

Airbnb je u privatnom vlasništvu tako da nemamo u potpunosti pregled financijskih rezultata tvrtke. Međutim, Airbnb je u 2018. godini bio profitabilan. Airbnb je pobijedio Expediu u prodaji soba u prva tri mjeseca 2019. godine. To znači da je na putu ka izravnom uvrštavanju na javna tržišta sljedeće godine. Airbnb je otkrio da je ostvario više od milijardu dolara prihoda u drugom tromjesečju 2019. Međutim, otkrio je oskudne druge financijske informacije.

Dakle, novo izvještavanje pokazuje da je Airbnb uspio izvući dobit u 2018. godini. Unatoč tome što je u prvom tromjesečju te godine zabilježio gubitak od oko 150 milijuna dolara. Može se pretpostaviti da bi Airbnb mogao biti profitabilan u 2019. godini, iako je u prvom tromjesečju ostvario gubitak veći od 300 milijuna dolara.

Marketinški troškovi

Airbnb se predstavlja kao konkurentska prednost u odnosu na rivale internetskih putničkih agencija Booking Holdings i Expedia Group, koji zajednički troše oko 10 milijardi dolara godišnje u marketing, velik dio toga s Googleom.

I doista, Airbnb na svoju web stranicu privlači znatno veću količinu izravnog prometa od rezervacija Holdings. No činjenica da su Airbnbovi prodajni i marketinški troškovi porasli za 58 posto. To je  367 milijuna dolara u prvom tromjesečju. Podaci pokazuju da Airbnb nije imun na velike marketinške troškove.

Naravno, Airbnb je priznao da je 2019. investicijska godina za domaćine i goste, a nije poznato koliko je tih troškova otišlo u internetski marketing s Googleom i drugima.

Iz 367 milijuna dolara potrošnje na prodaju i marketing u prvom tromjesečju može se pretpostaviti da je Airbnb na putu ka trošku od najmanje 2 milijarde dolara prodaje i marketinga u 2019. To još uvijek nije ekvivalentno s onim što će Expedia i Booking Holdings trošiti – ali to je ipak posljedično.

Did Airbnb’s Contrarian Narrative Just Get Messed Up?

 

Airbnb je potrošio 2 milijarde $ u marketinškom oglašavanju by