Načini na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone


Ugostiteljska industrija ima neizmjernu priliku za postizanje odličnih rezultata prilikom svog poslovanja. Međutim, veliki problem se javlja po pitanju popunjenosti u hotelu izvan sezone. Mi smo ovdje da Vam ukažemo na neke od načina na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone, te povećati svoje prihode.

Ako upravljate hotelom, kao vlasnik ili radite kao menadžer, onda sigurno znate da je sezonalnost glavni čimbenik u vašem poslu.

Bez sumnje, špica sezone je najbolja za hotelijere jer uživaju u velikoj potražnji i dolascima gostiju. Također, čak i nije teško postići punu popunjenost hotela u takvim vremenima. Međutim, oni također znaju da će se to uskoro promijeniti, kao i svake godine.

Borba s privlačenjem gostiju i postizanjem maksimalne popunjenosti hotela, oštra je stvarnost i najistaknutije obilježje globalne ugostiteljske industrije.

Dakle, hotelijeri poput vas trebaju dobro razumjeti sezonalnost kako bi povećali popunjenost hotela izvan sezone. Kao rezultat, možete izbjeći nepravilan novčani tok, nizak povrat kapitalnih ulaganja i nedovoljnu iskorištenost osoblja i objekata.

KAKO ODREDITI IZVAN-SEZONSKO DOBA? 

Prvi korak koji svaki hotelijer treba poduzeti u borbi protiv spore sezone je točno odrediti vrijeme početka pada svake godine.

Međutim, sezonalnost je glavni čimbenik turističkog priljeva tijekom određenih razdoblja u godini. To uključuje prirodne razloge, poput temperature i klime, kao i institucionalne razloge, poput praznika, događanja, socioekonomskog statusa i putničkih navika.

Bez obzira na razlog, činjenica ostaje da sezonalnost stvara fluktuacije potražnje koje utječu na sve financije i rad hotela.

KAKO POPUNITI SVOJ SMJEŠTAJ IZVAN SEZONE I POVEĆATI PRIHODE? 

Izvan sezonsko razdoblje može pokrenuti ili prekinuti rad hotela, posebno ako su proračuni već ograničeni. Također, ako vaš hotel već radi s nižim profitom, bilo koji značajan pad u rezervacijama i prihodu može biti katastrofalan.

Isto tako, svaki hotelijer, bez obzira na veličinu hotela, suočen je s izazovima izvan sezone. Ako ste u hotelijerstvu dovoljno dugo, trebali biste biti svjesni sezona niskih i vrhunskih razdoblja da biste se unaprijed pripremili i planirali za njih.

U takvim vremenima sve što trebate učiniti je POKRENITI VAŠE MARKETINŠKE PLANOVE. Obavezno napravite to s malo kreativnosti kako biste povećali popunjenost u hotelu izvan sezone. Također, pametni trikovi, pažljivo planiranje i malo psihologije mogu dovesti više gostiju u vaš hotel čak i izvan sezone.

Uz to, upravitelj hotela koji planira povećati popunjenost u hotelu izvan sezone može ostvariti dobit i stajati ispred konkurencije.

1. POVEĆAJTE BROJ STALNIH GOSTIJU: 

Vaši gosti (novi ili ponovljeni) jedno su od vaših najboljih marketinških sredstava. Mogu učiniti da vaš hotel potone ili opstane na tržištu, ovisno o iskustvu gostiju koje pružate.

Što je veća investicija (vaši odani gosti), to će više biti veća stopa povrata (poslovni ROI – Return of investment).

Bilo da se radi o hotelu, pansionu, restoranu ili bilo kojem ugostiteljskom poslu, oni se uvijek usredotočuju na to da postojeći gosti ostanu jednaki novima. Ti gosti imaju naviku prepoznati hotelsko osoblje koje predano obavlja svoj posao i služi im na najbolji mogući način.

Profesionalni hotel osigurava gostima najbolji doživljaj prije, za vrijeme i nakon boravka. Dakle, nema ništa bolje od odanih gostiju koji mogu promovirati i pružiti vam više novih rezervacija.

Najbolje je vrijeme za primjenu ove strategije tijekom špice sezone kada u vašem hotelu boravi maksimalan broj gostiju. Već tada imate priliku osigurati njihov ponovni dolazak. Što bi zauzvrat, bilo isplativo za vas i izvan sezone.

2. POKRENITE PROGRAME LOJALNOSTI 

Provedba programa vjernosti smatra se jednim od najboljih pristupa za povećanje broja ponovljenih gostiju u vašem hotelu. Takvi programi vjernosti pomoći će vam da povećate popunjenost u hotelu izvan sezone stvaranjem još jačeg odnosa s gostima. Na primjer, pošaljite osobne poruke e-pošte nudeći im posebne popuste, ponude, nagrade i još mnogo toga kako biste ih privukli.

Dakle, BUDITE SIGURNI da nikad ne zaboravite zabilježiti adresu e-pošte svojih gostiju prilikom prijave.

Za to su vam potrebne precizne baze podataka gosta, povijest transakcija, izvješća vašeg gosta i prikladan softver za upravljanje lojalnošću za vaš hotel. Takav softver programa lojalnosti pomoći će vam u izgradnji, pokretanju i održavanju svih operacija programa vjernosti gostiju hotela.

3. NEISKORIŠTENE PROSTORE ISKORISTITE U RAZLIČITE SVRHE

Pregledajte svaki kutak vašeg hotela da biste pronašli prostore koji se ne koriste često. Korištenje neiskorištenih prostora za povećanje prihoda hotela izvan sezone dobar je način za zarađivanje dodatnog prihoda.

Na primjer:

  • Možete koristiti svoj vrt za vjenčanja, zabave ili događaje. Gostima koji prisustvuju ovim događajima pružite sjajno iskustvo i oni bi se mogli pretvoriti u vaše buduće goste.
  • Ako imate dvoranu; koristite za jogu ili plesni tečaj, obiteljska okupljanja ili poslovne sastanke itd. Na ovaj način gosti će također potrošiti malo više novca u vašem hotelu nego što ste očekivali; na taj način također povećavaju vaš prihod.
  • Nadolazeći trend je da predvorje hotela koristite kao radni prostor, socijalnu žarišnu točku, kafić, malu knjižnicu ili bilo koji fleksibilan prostor koji se može koristiti za gotovo sve.

Ovo je samo nekoliko spomenutih, međutim, može biti i mnogo drugih načina da iskoristite prostore i promovirate svoj hotel i povećate popunjenost u hotelu izvan sezone.

4. ORGANIZIRAJTE DOGAĐAJE 

Događaji će uvijek biti dobar pokretač prihoda hotela izvan sezone. Uz to, svaki događaj ima priliku nadograditi dodatne usluge vašeg hotela, poput soba, usluga restorana, mogućnosti zabave ili opuštanja.

Obuhvatite područje za lokalna događanja i aktivnosti poput glazbenih svirki, koncerata, festivala, zabava, sajmova, komedija, maratona i mnogih drugih događanja u okolini. Ovo će uvijek privlačiti goste iz svih krajeva.

Također možete uspostaviti partnerstvo sa sponzorima događaja i odrediti posebne promocije koje podrazumijevaju popust za sve koji će biti prisutni ili sudjeluju u događaju. Ovo će vam pomoći u stjecanju sjajnih marketinških prilika za privlačenje više gostiju.

5. POVEŽITE SE S LOKALNIM TVRTKAMA 

Kada govorimo o partnerstvima, javite se lokalnim tvrtkama kako biste promovirali vaš hotel kao i njihovo poslovanje. Ovo pametno dvosmjerno partnerstvo donosi koristi kada je riječ o vremenima izvan sezone.

Dakle, povećajte protok gostiju hotela promovirajući ih lokalnoj tvrtki za svoje događaje, poput koncerata, poslovnih seminara, sastanaka itd. Takvi se događaji provode s mnogim gostima i, samim tim, oni su vrlo profitabilni jer su gosti spremni rezervirati više soba istovremeno.

[responsive][/responsive][responsive][/responsive]

Također, osigurajte da neki događaji postanu tradicija i da se ponavljaju svake godine. Na taj način si možete osigurati konzistentan prihod.

Uz to, možete ponuditi neke usluge svog hotela mještanima tog područja bez potrebe za rezervacijom sobe. Kao što je omogućavanje gostima 24-satno korištenje teretane, bazen ili sobu za igre ili ih pozvati da uživaju u baru i restoranu po niskim cijenama.

6. POKRENITE PROMOTIVNE PONUDE I POPUSTE 

Ljudi vole popuste i percepciju “dobre ponude”, te će zasigurno na taj način vašem hotelu povećati rezervacije.

Potaknite goste da ostanu duže putem popusta kojega ćete im istaknuti prilikom njihovog odabira datuma za odmor. Također, privucite obitelji, poslovne grupe ili druge putnike sa popustima koji se nude na grupnim rezervacijama.

Ili također možete ponuditi promocije s popustima poput:

[responsive]Načini na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone[/responsive]

Nuditi takve popuste vjerojatno je jedan od najboljih načina za privlačenje gostiju i povećati popunjenost u hotelu izvan sezone.

Nadalje, UVIJEK budite aktivni na platformama društvenih medija i od toga povećajte i svoje rezervacije!

7. UDOVOLJITE SEZONSKIM ZAHTJEVIMA 

Otkrijte zbog čega vaš hotel prosperira tijekom sezone i iskoristite to u svoju korist.

  • Na primjer, ako vaš hotel svake godine uživa u sezoni zbog monsuna, zašto ne biste ponovno stvorili osjećaj monsuna izvan sezone? Ponudite ples na kiši u paketu i stvorite monsunsku temu kako biste je učinili privlačnom.
  • Ili, ako je vaš objekt na plaži ali ne privlači goste za vrijeme monsuna, tada ponudite vesele sate i zabave na bazenu tijekom te sezone.

Ove opcije će učiniti da se putnici osjećaju privilegiranima što su dio njih.

Također, iskušajte goste razgovarajući o raznim drugim prilikama koje bi im bile dostupne poput niskih avionskih karata, posebnih popusta, drugih ponuda koje su vezane za izvansezonsko doba.

8. POKRENITE REMARKETING IZVAN SEZONE

Ako imate neki proračun, tada je prikazivanje učinkovitih REMARKETING OGLASA jedna od najpovoljnijih tehnika za promociju vašeg hotela. Vaša web lokacija može biti baza ovih oglasa jer želite da javnost sleti na vaše web mjesto nakon klika na oglase.

Prikažite atraktivne  oglase ljudima koji su nedavno posjetili vašu web lokaciju. Ovi oglasi prate posjetitelje vaše web stranice nakon što napuste vašu web lokaciju bez ikakvih radnji.

Pokušajte im pokazati što vas čini boljima od konkurencije i učinite postupak rezervacije što jednostavnijim.

Na ovaj način možete multiplicirati svoje rezervacije i povećati popunjenost u hotelu izvan sezone prikazivanjem atraktivnih popusta ili ponuda.

[responsive]Načini na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone[/responsive][responsive]Načini na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone[/responsive]

9. KORISTITE E-MAIL MARKETING 

Marketing putem e-pošte hotela učinkovit je alat za privlačenje više gostiju u vaš hotel izvan sezone. Kada se bliži kraj sezone , pošaljite e-poštu svojim prijašnjim gostima. Obavijestite ih o vašim posebnim ponudama i podsjetite ih na njihov popust.

Možete ponuditi i dodatni popust za prvih 5 gostiju koji rezerviraju, te im poručiti da je ova ponuda ekskluzivna za njih kao cjenjenog prošloga gosta. Obavezno naznačite dio popusta s kratkim naslovom koji privlači pažnju.

Također, ponudite svojim gostima nekoliko atraktivnih sadržaja u vašem objektu besplatno uz noćni boravak u vašem hotelu. Pogodnosti poput spa, joge, teretane itd. Usredotočite se također na različite lokalne događaje koji se odvijaju kako biste brzo popunili svoj hotel.

10. PROVEDITE STRATEGIJU ODREĐIVANJA CIJENA IZVAN SEZONE 

Dakle, izvan sezone, usredotočili biste se na punjenje soba; zato naplatite manje da potaknete goste da rezerviraju u vašem hotelu.

Prvi korak u primjeni izvansezonskih cijena je segmentiranje tržišta na poznate grupacije po lokaciji, demografiji, klimi i tako dalje. Osnovna cijena sobe samo je jedan aspekt cjenovne strategije.

Dakle, razmislite o tome da ga kombinirate s drugim čimbenicima kao što su postavke boravka gostiju, broj gostiju i prethodne cijene rezervacija itd. Kako biste stvorili učinkovitu strategiju za određivanje cijena.

Provjerite jesu li  cijene izvan sezone atraktivne i pristupačne.

Također možete pozvati svoje prijašnje goste da provedu drugi boravak u vašem hotelu po znatno nižoj cijeni koja im se nudi isključivo tada.

Također, pomoću alata pogledajte svoje izravne konkurente (uključujući hotele) i pogledajte kako oni postavljaju niske cijene. Izbjegavajte datume za kojima je velika potražnja npr. Božić, Nova godina, itd

11. POČNITE SE PRIPREMATI NA VRIJEME 

Pripremite se za izvansezonsko doba u vrijeme samog vrhunca sezone. Zapamtite, male stvari mogu napraviti ogromnu razliku i mogu uvelike povećati prihod vaših hotela.

Pripremite kontrolni popis kako i koje značajke možete promovirati u vašem hotelu izvan sezone kako biste poboljšali rezervacije.

PLANIRAJTE  efikasnu strategiju i budite dosljedni. PROVEDITE razne savjete spomenute u ovom članku.

ANALIZIRAJTE podatke svojih najnovijih gostiju izvan sezone i pogledajte tko je doista rezervirao sobu u vašem hotelu. Isprobajte neke nove marketinške i reklamne strategije kako biste otkrili kako možete privući drugačiju publiku za svoju nadolazeću godinu.

ZAKLJUČAK

Dok ciljate putnike izvan sezone, morate se jednako istaknuti i među konkurentima! Isto tako, svako hotelsko poslovanje ima svoje snage i slabosti, a sigurni smo da znate koje su vaše.

Dakle, počnite s tehnikama koje su bliže vašim potrebama, a zatim pređite na ostale. Ne treba žuriti sa primjenom savjeta koje smo ovdje naveli.

Iako smo sigurni da će to povećati popunjenost u hotelu izvan sezone, ali i dugoročno će koristiti vaše poslovanje ako se primjenjuje dosljedno.

NAPOMENA: Nemojte opsesivno forsirati povećanje rezervacija izvan sezone, ako to nema smisla financijski ili jednostavno nema dovoljno potražnje. Iskoristite ovo vrijeme za učinkovito osnovno poslovanje, kreiranje marketinške strategije sljedeće godine ili jednostavno uživajte u slobodnom vremenu.

 

https://www.ezeeabsolute.com/blog/increase-low-season-hotel-occupancy/

Načini na koje možete povećati popunjenost u hotelu izvan sezone by