U našem radu s hotelijerima i upraviteljima objekata često se susrećemo s pitanjima distribucijskih kanala i online portala na kojima se mogu ostvariti rezervacije. Zbog toga smo odlučili napraviti vodič za najbolje portale na kojima se hoteli, hosteli, pansioni i vile mogu oglašavati.

 

Nije neka tajna da se više od polovine svih rezervacija ostvaruje preko Booking.com-a i Expedije i da hoteli često ostavljaju pola svog inventara za rezervaciju s ovih portala. Međutim, postoje i drugi portali na kojima se kroz malo truda i uloženog vremena mogu ostvariti impresivni rezultati.

brdovi

Iako MegaBooker hotel channel manager nudi mogućnost oglašavanja na preko 100 različitih portala, u ovom vodiču smo odabrali 40 najboljih portala na kojima sigurno možete ostvariti više rezervacija te tako smanjiti ovisnost o Booking.com-u i Expediji.

Preuzmite ovaj vodič u PDF formatu

Za razumijevanje potencijala portala navedenih u ovom članku uzeli smo podatke od protekla tri mjeseca. Podaci uključuju broj ukupnih posjeta na portalu u tom vremenskom okviru kao broj unique posjetitelja i posjećenih stranica. Također, možete pronaći i iz kojih zemalja gosti dolaze na određeni portal kako biste lakše mogli odlučiti da li je to pravi portal za vaš hotel. Tako na primjer, ako turisti na određeni portal dolaze iz Kine sami možete odlučiti da li na vašoj lokaciji postoji interes gostiju iz tog dijela svijeta.

Iz vodiča smo isključili portale specijalizirane samo za privatne iznajmljivače budući da smo o tome pisali u našem članku 10 najboljih portala za oglašavanje smještaja.

Prije nego krenemo s listom najboljih portala za hotele bitno je razjasniti stvari oko portala koji imaju istog vlasnika. Na primjer, oglašavanjem na Booking.com vaši smještajni kapaciteti će odmah biti dostupni i na Agodi. Međutim, naša preporuka je kreiranje zasebnog računa na svakom portalu. Razlog tome su veće mogućnosti i bolja podrška. Ako ne kreirate zaseban račun, u ovom slučaju na Agodi, onda će za vaš račun na Agodi biti nadležan Booking.com i nećete imati podršku tima s Agode. Također, nećete moći pristupiti promotivnim mogućnostima i popustima prema gostima na Agodi jer oni neće imati razlog da vas promoviraju na svojoj stranici budući da ne surađujete direktno s njima. Dakle, pojedinačna prijava za svaki portal donosi više mogućnosti jer je tada u interesu portala na koji ste se prijavili promocija i ulaganje u vaš objekt na svojoj stranici. U suprotnom, oni samo uzimaju postotak od portala posrednika, u ovom slučaju Booking.com-a, i nemaju razlog da rade na dodatnoj promociji jer im to ne donosi neke značajne prihode.

Portali su poredani po relevantnosti, odnosno potencijalu koji imaju za hotele, hostele, pansione i vile s brdovitog Balkana, mediterana i Europe. Sad kada smo raščistili nejasnoće, krenimo redom:

 

1. Priceline Grupacija (Priceline.com, Booking.com. Agoda)

Priceline grupacija je uvjerljivo najveći igrač u online oglašavanju smještaja. Prije 2005.godine su djelovali kao portal Priceline.com a te godine su kupili Booking.com za, iz ove situacije gledano, bagatelu od 135 milijuna dolara. Pretpostavlja se da na trenutnom međunarodnom tržištu ostvaruju oko 70% svih ostvarenih rezervacija. U 2007.godini kupili su i Agodu.

Prema izvještajima iz 2016.godine, Priceline grupacija je ostvarila 556.6 milijuna noćenja, 66,6 milijuna iznajmljivanja automobila te 7,3 milijuna prodanih avionskih karata. Dnevno se na portalima ove grupacije izvrši nevjerojatnih 1,5 milijuna noćenja. Kombinirano, njihove tri stranice je u protekla tri mjeseca posjetilo 1 milijardu i 550 milijuna posjetitelja.

Naravno, osnovni izvor prihoda koje ostvaruje ova grupacija su provizije koje preko svojih portala nameću svojim suradnicima, tj.hotelima. A globalno surađuju s velikim brojem hotela:

[responsive]priceline grupacija broj hotela[/responsive]

 

 

 

Priceline.com

[responsive]Priceline informacije[/responsive]

Priceline.com je među prvim i najpopularnijim portalima za hotele u SAD-u. Imaju jedinstven pristup oglašavanju i prodaji hotelskog smještaja online tzv. “Name Your Price” po kojem su i najpoznatiji.

Naime, u ovom sustavu oglašavanja gosti unose cijenu koju mogu platiti za određeni datum i lokaciju nakon čega hoteli mogu prihvatiti tu ponudu ili poslati kontra ponudu gostu.  Gosti ne mogu nuditi cijene za hotele iste kategorije na istoj lokaciji više puta, već samo jednom u 24 sata. Također, gosti ne znaju ime hotela sve dok se ne slože s cijenom hotela i izvrše uplatu.

Zbog ovakvog poslovnog modela i imaju specifičan sustav ostvarivanja provizije gdje provizija ovisi o datumu, broju noćenja ali i o ponuđenoj/prihvaćenoj cijeni. Osnovni cilj ovakvog poslovnog modela jeste pomoć gostima u pronalasku što jeftinijeg hotelskog smještaja.

Najčešći posjetitelji ovog portala su iz Sjeverne Amerike, a preko 85% posjetitelja je iz SAD-a. Iako se na funkcioniranje ovog portala i sustav licitacije treba naviknuti, ovaj portal je sa svojih 14 milijuna mjesečnih posjetitelja velika baza potencijalnih američkih gostiju. Ukoliko na vašoj lokaciji imate interes gostiju iz Sjeverne Amerike, ovaj portal bi mogao pomoći u privlačenju ovakvih gostiju.

[responsive][/responsive]

Još jedna zanimljiva stvar kod ovog portala jeste činjenica da se jako malo oslanjaju na oglašavanje a mnogo više na lojalnost i interes svoj stalnih kupaca. Pa je tako veliki broj posjeta na ovom portalu ostvareno direktnim dolaskom na stranicu što je izravan pokazatelj gore navedenog.
Čak 46, 36% posjetitelja dolazi na ovaj portal direktno kako bi isplanirali svoje putovanje. Imaju stalnu bazu korisnika koja im se iz mjeseca u mjesec vraća jer im omogućavaju nešto posebno a to je mogućnost planiranja cijena prema vlastitoj platežnoj moći i željama.

No, prije nego se počnete oglašavati na ovom portalu pročitajte Uvjete i odredbe koje se nalaze na njihovoj stranici.

 

Booking.com

[responsive]Booking.com informacije[/responsive]

O Booking.com-u smo detaljno pisali ovdje i ovdje, gdje možete vidjeti više informacija o samom portalu i kako funkcionira.

Međutim, svima je poznato (iako neki to nerado čuju) da je Booking.com najbolja i najpopularnija online putnička agencija. Ovaj portal je doslovno pokorio Europu početkom 21. stoljeća a sada se polako širi i preuzima azijsko i američko tržište.

Vlasnici i upravitelji hotela su u odnosu između ljubavi i mržnje s ovim portalom, jer su svjesni da su previše ovisni o njemu ali su i zahvalni jer su svjesni da mnogi ne bi uspjeli popuniti hotel bez pomoći Booking.com-a.

[responsive]Booking.com Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Kao što je vidljivo iz grafičkog prikaza, Booking.com se u mnogome oslanja na oglašavanje (za razliku od Priceline-a). U posljednja tri mjeseca ovaj portal je posjetilo 1,304 milijarde posjetitelja. Ovaj podatak, kao i mnogi drugi koji mu idu u prilog, osiguravaju dominaciju Booking.com-a u godinama koje dolaze.

 

Agoda

[responsive]Agoda informacije[/responsive]

Agoda.com je nastao u Bangkoku 2005.godine a Priceline grupacija ih je otkupila 2007.godine želeći se tako približiti azijskom tržištu. U nekom smislu, Agoda je azijska inačica Booking.com-a. Portal je namijenjen kako hotelima tako i iznajmljivačima obiteljskog smještaja. U svijetu je podijeljeno mišljenje oko isplativosti ovog portala i toga da li je vrijedan oglašavanja.

Međutim, brojke govore za sebe. Ovaj portal je u posljednja tri mjeseca posjetilo preko 135 milijuna gostiju. Na azijskom tržištu ovaj portal predstavlja mjesto gdje ogroman broj putnika svrati prilikom planiranja svog putovanja. Trenutno se na ovom portalu oglašava preko 500.000 smještajnih objekata diljem svijeta.

Agoda.com vrši naplatu od gosta te isplaćuje vlasnike objekata na dan dolaska gostiju. Što se tiče politike otkazivanja, rezervaciju možete otkazati do određenog roka bez naknade. Rezervaciju ne možete odbiti ukoliko je odabrani datum raspoloživ za goste.

[responsive]Agoda Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Kao što vidite, posjetitelji ovog portala su gotovo ravnomjerno raspoređeni na države Jugoistočne Azije. Zbog velikog broja stanovnika u toj regiji ovaj portal ima veliki broj posjetitelja i ostvarenih rezervacija i kao takav je nezaobilazan za sve koji žele privući azijske goste. A kako trenutno svjedočimo velikom prilivu azijskih turista, ovaj portal je idealan marketinški kanal za oglašavanje prema ovim gostima.

[responsive]Agoda pregled marketinških kanala[/responsive]

Agoda.com se prilikom oglašavanja oslanja na Google. Više od polovice putnika dolazi na stranicu direktno ili preko Google-a uz relativno niska ulaganja u oglašavanje. Možda je i to razlog zbog kojeg je ovaj portal manje poznat kod nas.

Proces registracije na ovom portalu je jednostavan. Potrebno je ispuniti dva koraka:

Prvi korak: Unos osnovnih podataka o objektu.

[responsive]AGODA REGISTRACIJA PRVI KORAK[/responsive]

Drugi korak: Unos detaljnih podataka o objektu.

[responsive]agoda registracija drugi korak[/responsive]

Nakon toga, Agoda.com će Vam poslati dva emaila, jedan s potvrdom registracije i drugi s vašim login podacima.
Registraciju možete izvršiti preko ovog linka.

 

2. Expedia grupacija (Expedia.com, Hotels.com, Orbitz, Trivago, Travelocity, Hotwire, Wotif, HomeAway)

Glavni konkurent Priceline-u na globalnom tržištu je Expedia Inc. Ova dva giganta decenijama vode bitku za prevlast u oblasti turizma i ugostiteljstva. Iako je smo u našem vodiču dali prednost Priceline-u, Expedia se vrlo lako mogla naći i na prvom mjestu.

[responsive]expedia grupacija[/responsive]

Expedia je osnovana 1996.godine kao dio Microsofta da bi kasnije izrasla u zaseban brend. Na Američkom tržištu ova grupacija je neprikosnovena, unatoč nastojanjima Booking.com-a. Ova konstantno radi na širenju svoje ponude a to radi raznovrsnim akvizicijama. Tako u svom vlasništvu imaju portale specijalizirane za hotele, privatne iznajmljivače i avio kompanije.

Portale Expedie je u protekla tri mjeseca posjetilo preko 700 milijuna posjetitelja. Registracijom na Expediju automatski dobivate pristup svim portalima pod kišobranom Expedije. Međutim, postoje razlike između ovih portala koji se očituju u broju posjeta, ciljanoj publici, poslovnom modelu, marketinškim strategijama i sl. No krenimo redom:

 

Hotels.com

[responsive]hotels.com informacije (1)[/responsive]

Hotels.com je najpopularniji portal u Expedia grupaciji, ne samo po broju posjetitelja već i po generalnoj snazi brenda i prepoznatljivosti među klijentima, pogotovo u Sjevernoj Americi. Portal je namijenjen isključivo za hotele a trenutno se na njemu oglašava preko 300.000 hotela iz preko 60 zemalja svijeta.

Hotels.com je jako popularan u Sjevernoj Americi a protekla tri mjeseca je ostvario promet od gotovo 190 milijuna posjetitelja.

Oglašavanje na ovom portalu je idealno za hotele koji žele privući Amerikance ili Kanađane u svoj hotel budući da se ciljana publika Hotels.com-a nalazi tamo.

[responsive]Hotels.com Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Ovaj portal ima zanimljiv princip oglašavanja i marketinških strategija budući da ima najjači affiliate program među portalima. Promoviraju svoju stranicu na popularnim travel blogovima, web stranicama i forumima preko bannera i affiliate linkova. Tako konstantno povećavaju bazu klijenata i ostvarenih rezervacija.

[responsive]Hotels.com pregled marketinških kanala[/responsive]

Prijaviti se možete preko ovog linka. Sve prijave se izvršavaju preko Exepedije nakon čega će vaš hotel automatski biti postavljen i na Hotels.com.

 

Expedia.com

[responsive]expedia informacije (2)[/responsive]

Expedia.com je definitivno jedan od najpoznatijih portala za oglašavanje hotela i najveći konkurent Booking.com-a. Preko njega putnici mogu rezervirati ne samo hotel već i avionsku kartu, prijevoz, aktivnosti, ture, kruzere, vlakove itd. Expedia je jedan ekosistem za putovanja kojem se mnogi turisti rado vraćaju.

Gosti sve više preferiraju portale poput Expedije, gdje se osjećaju poput agenta koji je u mogućnosti isplanirati vlastito putovanje na jednom mjestu. Dodatno, istraživanja su pokazala kako kada su u pitanju rezervacije letova, online turističke agencije zauzimaju čak 37 %. Cilj oglašavanja svakog hotela je biti prisutan upravo ondje gdje gost počinje planirati svoje putovanje.

Što se tiče domaćih hotela, biti na Expediji znači doseći goste koji ne dolaze iz susjednih zemalja, odnosno doći do gostiju koji na Balkan najčešće putuju avionom. Gosti koji dolaze putem Expedije su nerijetko i bolje platežne moći – najveći dio posjetitelja ovog portala čine gosti iz SAD-a (čak preko 75%).

[responsive]Expedia.com Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_ (1)[/responsive]

Expedia je u SAD-u najpopularniji portal a dokaz tome je da preko 35% svih posjetitelja dolazi direktno na stranicu prilikom planiranja putovanja.

[responsive]Expedia.com pregled marketinških kanala[/responsive]

Prednost Expedije, koja je stavlja ispred Booking.com-a u ovoj kategoriji su otkazane rezervacije jer Expedia ima za 54% manji broj otkazanih rezervacija od Booking.com-a.

Dva su razloga manje stope otkazanih rezervacija: 1. Expedia Collect Mode– gdje Expedia vrši naplatu od gosta što smanjuje mogućnost otkazivanja, 2. Rezervacija paketa– budući da gosti preko Expedije rezerviraju i avio karte i druge vrste prijevoza uz smještaj, manje su šanse da će sve otkazati budući da bi to predstavljalo velik trošak.

Expedia je također postala prvi portal koji uz standardne cijene hotela prikazuje i popuste hotela na lojalnost i tako promovira hotelske programe lojalnosti. Pročitajte više o tome ovdje.

Iako je Expedia namijenjena isključivo za hotele, kupovinom HomeAway servisa proširili su se i na tržište iznajmljivanja obiteljskog smještaja. Usluga izlistavanja za iznajmljivače na Expediji će biti omogućena samo za iznajmljivače koji s HomeAway-om rade po provizijskom modelu.

Na Expediu se možete prijaviti preko ovog linka.

 

Orbitz

[responsive]orbitz informacije[/responsive]

Orbitz je vodeća online putnička agencija koja koristi inovativnu tehnologiju kako bi omogućila turistima i poslovnim putnicima pretragu, planiranje i širok spektar turističkih proizvoda i usluga uključujući avio karte, hotele, iznajmljivanje automobila, kruzera i putovanja.

2015.godine Expedia je kupila Orbitz i zbog toga je poslovni model jako sličan Expediji.

Ono što privlači turiste na ovaj portal su programi lojalnosti i nagrada gdje mogu zaraditi kupone i nagrade direktno u toku leta ili rezervacije hotela te ih mogu istovremeno iskoristiti u tisućama hotela diljem svijeta. Također Orbitz je prepoznatljiv brend jer je jedan od najstarijih portala osnovan još 1997.godine što ulijeva sigurnost gostima.

Iako nije tako popularan poput Expedije, Orbitz pomaže Expediji u dominaciji nad sjeverno-američkim tržištem. Ovaj portal je u protekla 3 mjeseca posjetilo gotovo 44 milijuna putnika, što nije tako mali broj. Odanost putnika ovom portalu jedna od osnovnih stvari na kojima se zasniva njihov poslovni model.

Ni malo iznenađujuće, ovaj portal se oslanja na veliko tržište SAD-a i Kanade:

[responsive]Orbitz Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Marketinške aktivnosti koje poduzima Orbitz su slične Expediji s tim što Orbitz ima više referral posjetitelja:

[responsive]Orbitz pregled marketinških kanala[/responsive]

Na Orbitz se možete prijaviti preko ovog linka.

 

Travelocity

[responsive]travelocity informacije[/responsive]

Travelocity je jedna od najvećih online putničkih agencija u SAD-u s dugom tradicijom u turizmu. Poput Orbitz-a, Travelocity je dio Expedia grupacije tako da ima sličan izgled i principe poslovanja.

U protekla tri mjeseca Travelocity je posjetilo nešto manje od 39 milijuna posjetitelja što ga čini jako primamljivim portalom za oglašavanje. Ono po čemu se razlikuje od Orbitz-a jeste to što je Travelocity prilagođen i naklonjen privatnim iznajmljivačima koji se mogu oglašavati preko njega.

Preko Travelocity-ja putnici imaju opcije pretrage koje im omogućavaju odabir prijevoza, aktivnosti, hotela, kruzera, apartmana ili kombinaciju navedenog. Turisti također mogu odabrati destinaciju i provjeriti što je na popustu na željenoj lokaciji što dodaje element iznenađenja kod planiranja putovanja.  Price Guarantee je aktivan na ovoj stranici što znači da ako gost nađe nižu cijenu za isti objekt na drugom portalu, Travelocity će ponuditi istu.

Geografska rasprostranjenost gostiju se vrlo malo razlikuje od Expedije i Orbitz-a čime je ova grupacija osigurala dominaciju na tržištu Sjeverne Amerike:

[responsive]Travelocity Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Travelocity se možete prijaviti preko ovog linka.

 

Hotwire

Hotwire.com je još jedan u nizu Expedia portala. Međutim, Hotwire je dosta specifičan po mnogim funkcionalnostima ali i poslovnom modelu.

[responsive]hotwire informacije[/responsive]

Hotwire je jako sličan Priceline-u jer dozvoljava putnicima licitiranje na hotelske usluge tako što će odabrati određeno područje unutar nekog grada, broj zvjezdica hotela i cijenu. Portal će zatim izbaciti rezultate s neophodnim informacijama i točnom cijenom. Portal koristi opaque model tako da gosti ne znaju koji hotel su odabrali sve dok se ne izvrši naplata. Gosti nemaju pravo povrata novca niti promjene rezervacije, jednom kada pristanu na naplatu.

Ovaj poslovni model Hotwire-a inspirira spontano iskustvo putovanja. S hotelima rade tako da uzimaju sobe koje nisu rasprodane i onda ih nude gostima koji vrše pretragu. Gostima nude mogućnost uštede a hotelima rasprodane sobe.

Hotwire tvrdi kako u svojoj ponudi ima samo brendirane i kvalitetne hotele, tako da gosti mogu očekivati standardnu kvalitetu za sve kupljene proizvode i usluge, bez obzira na ime hotela.

Ciljana publika ovog portala je, kao i kod svih Expedia portala, SAD. Međutim, Hotwire je svojim jedinstvenim poslovnim modelom pobudio zanimanje i u Južnoj Americi kao i u Europi:

[responsive]Hotwire Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Hotwire se možete prijaviti preko ovog linka.

 1. U prvom koraku ispunite pristupnu formu
 2. U drugom koraku unesite informacije o objektu
  [responsive]hotwire prijava i podaci o objektu[/responsive]
 3. U trećem koraku unesite vrstu smještajnog objekta
  [responsive]hotwire vrste objekata[/responsive]
 4. U četvrtom koraku unesite hotelske sadržaje
  [responsive]hotwire hotelski sadržaji[/responsive]
 5. U petom koraku odabirete vrstu provizije i porez koji trebate platiti
  [responsive][/responsive]

Napomena: Potrebno je između 10 i 15 dana nakon registracije da vaš hotel bude aktivan i spreman za oglašavanje.

 

 

Trivago

[responsive]trivago informacije[/responsive]

Trivago je metasearch portal kojim je grupacija Expedije ušla u svijet metasearch oglašavanja. Metasearch portali funkcioniraju na principu licitiranja i najbolji su izvor direktnih rezervacija. Nude opcije pay-per-click i rada na proviziju. O metasearch portalima smo detaljno pisali u našem članku ovdje.

Trivago je oduvijek bio jedan od glavnih mamaca za veliki broj klikova na metasearch tržištu.

Cost per click je najniži od svih metasearch stranica, međutim povrat na uloženo nije jednako dobar kao i kod TripAdvisora ili Google Hotel Ads-a, iako postoje znakovi povećavanja.

[responsive]trivago metasearch učinak[/responsive]

Konstantan rast ove platforme kreće kada su jedan udio unutar tvrtke prodali Expediji 2013.godine a u isto vrijeme su krenuli i u intenzivnu kampanju preko TV oglašavanja što je ovaj metasearch portal učinilo poželjnim suradnikom za veliki broj hotela. Detaljno o Trivagu i ostalim metasearch stranicama vidite ovdje.

Trivago se može uspješno koristiti za međunarodnom planu, ali je najefikasniji kada se koristi za klijente iz Europe. Trivago uspoređuje cijene sa više od 250 rezervacijskih sistema za preko 1 milijun hotela diljem svijeta. Gost unosi destinaciju i datum putovanja i u roku od nekoliko sekundi dobije bezbroj opcija. Rezultati pretrage se mogu filtrirati po cijeni, udaljenosti, kategorizaciji, pogodnostima, sadržajima i sl.

Poslovni model Trivaga je samo cost per click, nema drugih opcija. Sustav za pozicioniranje unutar same stranice na prvo mjesto stavlja najbolju moguću cijenu smještaja a zatim cijenu samog oglasa, a ako su cijene jednake onda naravno cijena oglasa ima prioritet.

Trivago je u protekla mjeseca imao preko 107 milijuna posjetitelja.

 

Wotif

[responsive]wotif informacije[/responsive]

Wotif.com je portal osnovan 2000.godine u Australiji i predstavlja rješenje Expedije za Australsko tržište budući da je ovaj portal jedan od najboljih i najpopularnijih portala u Australiji (kao što je vidljivo na slici ispod).

[responsive]wotif Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Wotif nudi turistima dva načina izvršavanja rezervacije:

Prvi način jeste klasičnom pretragom unutar portal gdje se unosi lokacija i datum boravka nakon čega slijedi odabir odgovarajućeg hotela.

Drugi način ili “Wot Hotel” je sličan onome što nudi Hotwire i Priceline.com. Također se radi o principu licitacije. Kod ovog načina pretrage hotela, putnik unosi cijenu koju je spreman ponuditi i datum boravka nakon čega im Wotif predlaže hotele koji odgovaraju odabranim filterima. Ovakav način može biti jeftiniji za gosta (iako ne zna koji je hotel u pitanju sve dok ne izvrši uplatu) a hotelima pomaže u popunjavanju praznih soba za određene periode.

Pregled marketinških kanala s kojih gosti dolaze na Wotif otkriva nekoliko zanimljivih činjenica:

[responsive]Wotif pregled marketinških kanala[/responsive]

Prva stvar koja se može primijetiti jeste da Wotif nije toliko razvijen kao brend budući da gosti ne dolaze direktno na njihovu stranicu. S druge strane, statistika pokazuje kako imaju visoko razvijenu Google optimizaciju odakle većina njihovih gostiju dolazi. Također, ovaj portal nudi zanimljiv referral program kojeg promoviraju na raznim web stranicama preko kojeg na Wotif dolazi veliki broj gostiju. Ovo se može protumačiti kao nastojanje u razvijanju veće kvalitete brenda i prepoznatljivosti na globalnom tržištu, pored Australije.

 

 

3. Ctrip

Ono što je Expedia u Americi a Booking.com u Europi, to je Ctrip u Aziji.

[responsive]Ctrip informacije[/responsive]

Ctrip, skraćeno od China Trip, pruža turističke usluge u Aziji uključujući rezervacije smještaja, karata za prijevoz, putovanja, izleta kao i poslovnih putovanja.  Tvrtka je osnovana 1999.godine u Šangaju, Kini. Od osnutka 1999.godine tvrtka bilježi konstantan rast te postaje najveća putnička agencija u Kini. Trenutno se vrijednost Ctrip-a procjenjuje na 20 milijardi dolara što je čini jednom od najvećih online agencije na svijetu.

Ctrip je najveći oglašivač hotela i smještaja u Kini ako uzmemo u obzir broj rezerviranih soba. Portal trenutno pokriva 500,000 hotela u Kini i 750,000 hotela u svijetu. Pored toga, Ctrip pruža i usluge kupovine i rezervacije karata za putovanja. U ovom sektoru pokrivaju 220 zemalja na svijetu, 3600 gradova i 8 milijuna ruta za putovanja.

Pogledajte grafički prikaz zemalja iz kojih turisti dolaze na Ctrip portal:

[responsive]Ctrip Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

U proteklih nekoliko godina, na Balkanu imamo veliki broj posjeta a Ctrip je najveći portal preko kojeg oni dolaze. Provizija ovog portala za hotele može varirati između 10-25%, prvenstveno zbog toga što Ctrip koristi strojno učenje i naprednu analitiku za predviđanje trendova i isplativosti poslovanja. Tako provizija ovisi o dijelu svijeta gdje se nalazi hotel, o nivou konkurencije, dijelu sezone, vremena rezervacije itd.

Određivanje provizije je potpuno dinamičan proces. Vaša provizija može ovisiti o tome kako Ctrip vidi vaš hotel, u smislu koliki može biti povrat od uloženog na oglašavanje. Pošto novoprijavljeni hoteli imaju prednost u rezultatima pretrage, možete očekivati da će vaš hotel imati veću proviziju u samom početku oglašavanja a kasnije se može smanjiti. Također, provizija ovisi o tome da li je rezervacija grupna ili individualna- gdje je kod grupnih rezervacija veća provizija.

Osnovna karakteristika Ctrip-a je potpuno oslanjanje na analitičke podatke svog informacijskog sustava. Portal koristi rigoroznu analizu podataka u donošenju poslovnih odluka. Kao primjer ovdje navodimo situaciju kada su odlučili dopustiti svome osoblju rad od kuće jer je sustav izračunao da će tako povećati produktivnost radnika a u isto vrijeme smanjiti administracijske troškove i troškove ureda.

Na sličan način, sustav Ctrip-a analizira kupovno ponašanje i moć klijenata. Tako stalno poboljšavaju svoju uslugu, personaliziraju preporuke za turiste i optimiziraju putovanja za sve svoje korisnike.

Pogledajmo sada pregled marketinških kanala preko kojih gosti dolaze na Ctrip:

[responsive]Ctrip pregled marketinških kanala[/responsive]

Kao što možete vidjeti, oni jako malo ulažu u plaćeno oglašavanje za razliku od, na primjer, Booking.com-a. Većina njihovih posjetitelja dolazi na stranicu direktno, preko Google-a ili preko preporuka i referral programa.

Globalna strategija Ctrip-a

Priceline grupacija je 2014.godine ušla u partnerstvo s Ctrip-om i tom prilikom je uložila 500 milijuna dolara a 2015.je uložio još 250. Ovim ulaganjima Priceline je postao vlasnik oko 15% dionica Ctrip-a.
Ovim partnerstvom azijski putnici preko Ctrip-a mogu rezervirati smještaj u europskim i američkim hotelima budući da je Booking.com najveći portal za hotele na svijetu.  Ovakvim potezima Ctrip pokušava izgraditi portofolio stranih online putničkih agencija s kojima će surađivati.

Na tom putu, Ctrip je u suradnji i s Expediom jer preko Booking.com-a ne mogu prodavati letove.

Ovakvom raznolikom poslovnom strategijom, Ctrip preuzima dio tržišta od Expedije i Booking.com-a, koji već dugo vremena koriste globalne distribucijske sustave za pristup avio kartama i hotelskim smještajem. Također popunjavaju praznine u svom poslovanju tako što će surađivati s Booking.com-om ali i Expediom.

Budući da je azijsko turističko tržište dinamično i u stalnom porastu, ovakvi potezi giganta u online turizmu se mogu promatrati kao sljedeće faza u evoluciji turističkog tržišta.

Registraciju na Ctrip možete izvršiti preko ovog linka.

 

4. MakeMyTrip

[responsive]Makemytrip informacije[/responsive]

MakeMyTrip je indijska online putnička agencija osnovana 2000.godine. Sjedište im je u Gurgaonu u Indiji. Pružaju usluge rezervacije avio karata, putovanja i izleta te rezervacije hotela. Tvrtka je prepoznata kao jedan od najboljih portala u Indiji. Makemytrip trenutno drži 25% od ukupnog tržišta online portala.

Geografski ovaj portal pokriva područje indijskog potkontinenta i bliskog istoka:

[responsive]Makemytrip Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Što se tiče provizije ona iznosi 10% za sve ostvarene rezervacije preko ovog portala. Provizija se može popeti i do 40% ukoliko se odlučite na napredniju vrstu oglašavanja gdje će portal favorizirati vaš hotel i prikazivati ga na prvoj stranici rezultata pretrage. Provizija može ovisiti o brendu hotela, regiji i lokaciji hotela, dijelu sezone…

MakeMyTrip trenutno u svojoj bazi ima 300.000 međunarodnih hotela svih kategorija i različitih cijena.

Kao i u slučaju Ctrip-a, ovaj portal se ne oslanja mnogo na oglašavanje svoje ponude već je resurse posvetio optimizaciji za Google i razvoju svoga brenda:

[responsive]makemytrip pregled marketinških kanala[/responsive]

Na MakeMyTrip se možete prijaviti ovdje.

 

Goibibo

[responsive]Goibibo informacije[/responsive]

MakeMyTrip je 2016.godine otkupio još jedan portal GoIbibo te je tako ozvaničio svoju dominaciju na indijskom potkontinentu. Kupovina ovog portala, koji je inače bio najveći konkurent MakeMyTrip-u, prema nekim navodim koštala je 1,8 milijardi dolara.

Goibibo je najbolji portal u Indiji za rezervaciju hotela, bez prave konkurencije. MakeMyTrip, iako je imao dosta uspjeha u hotelskoj industriji, većinu prihoda je ostvarivao prodajom avionskih karata i putovanja. Zbog toga je ova akvizicija GoIbiba toliko unaprijedila ovaj portal.

Registracijom na jedan od ova dva portala možete se oglašavati na oba budući da ovi portali sada dijele svoje baze hotela.

Osnovna karakteristika Goibiba je brzina. Svojom uslugom žele dostaviti najbrže i najsigurnije rješenje za svoje korisnike, bilo da su to pretrage i rezervacije, uplate, nagodbe ili povrat novca. Svake godine ovaj portal ostvaruje sve više hotelskih rezervacija i može se reći da je favorit korisnika u Indiji.

[responsive]GoibiboZemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na GoIbibio se možete prijaviti ovdje.

 

5. Traveloka

[responsive]traveloka informacije[/responsive]

Traveloka je najpoznatiji portal iz Jugoistočne Azije s bazom od preko 100.000 hotela iz cijelog svijeta. U prošloj godini ostvarili su promet od 500 milijuna dolara u ostvarenim rezervacijama. Samim tim postali su broj 1 OTA portal u Indoneziji koji svoje urede ima i u Tajlandu, Vietnamu, Maleziji i na Filipinima.

U samim počecima 2011.godine Traveloka je bila metasearch portal ali se od tada transformirala u OTA portal odlučivši tako pristupiti online hotelskom tržištu. Iako je tvrtka osnovana u Jakarti-Indoneziji, preko 40% prometa na stranici dolazi iz drugih država:

[responsive]traveloka Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Veliki broj ostvarenog prometa, čak 80%, dolazi preko Travelok aplikacije koja je preuzeta 15 milijuna puta.

[responsive]traveloka mobileVSdesktop[/responsive]

Traveloka uživa ogromnu popularnost u ovom dijelu Azije što pokazuje prikaz marketinških kanala u koje ulažu:

[responsive]traveloka pregled marketinških kanala[/responsive]

75% gostiju dolazi na portal direktno ili preko Google-a što je jasan pokazatelj popularnosti ovog portala.

Ove godine je Expedia uložila u dionice Traveloka oko 350 milijuna dolara a ukupna vrijednost ovog portala se procjenjuje na 1 milijardu. Razlog ovog ulaganja je planirano širenje Expedije na tržište Jugoistočne Azije i ponuda velikog broja međunarodnih hotela preko ovog portala.

U Jugoistočnoj Aziji se nalazi preko 600 milijuna ljudi s ubrzanim porastom internet korisnika a samim time i online rezervacija. Vrijednost ovog tržišta se procjenjuje na 31 milijardu dolara od čega 45% potpada pod turizam i ugostiteljstvo.

Na Traveloku se možete prijaviti preko ovog linka.

 

6. Clear Trip

[responsive]ClearTrip informacije[/responsive]

Clear Trip je još jedan indijski portal na ovoj listi i s pravom zaslužuje ovako visoko mjesto. Tvrtka djeluje kao pružatelj usluga putovanja a specijalizirana je za rezervacije letova, vlakova, hotela i putovanja kako u Indiji tako i Zaljevskim zemljama.

Cleartrip je osnovan 2006.godine kao portal za avio kompanije i hotele. 2012.godine su pokrenuli prekomorske operacije u Emiratima, Omanu, Kataru, Kuvajtu, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji. Trenutno zauzimaju preko 30% udjela u ovim tržištima.

[responsive]Cleartrip Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

ClearTrip u svojoj bazi ima 300.000 hotela iz cijelog svijeta uz 590 međunarodnih destinacija.

ClearTrip se ubraja među najinovativnije kompanije u online industriji.
Na primjer, Cleartrip for business je poseban proizvod u njihovoj ponudi koji je ustvari alat za upravljanje putovanjima. Namijenjen je uglavnom za putničke agencije. Preko njega se mjesečno izvrši 15000 rezervacija a ima na tisuće aktivnih korisnika.

Također su razvili mobilnu aplikaciju za rezervacije na svom portalu. Ovo je označilo novu eru u njihovom poslovanju budući da su preko ovog poteza značajno povećali svoj udio na tržištu i zacementirali svoju poziciju kao jednog od najboljih portala u tom dijelu svijeta. Sada se posjete na njihovoj stranici velikim dijelom odvijaju preko mobilnih uređaja kao i rezervacije.

Kao i kod većina indijskih portala, visina provizije za hotele ovisi o velikom broju faktora poput dijela sezone, vrste hotela, lokacije, datuma, cijene i sl. Uvjete otkazivanja sami postavljate.
Registraciju možete izvršiti preko ovog linka.

 

7. Lastminute.com

[responsive]Lastminute informacije[/responsive]

Lastminute.com je osnovat 1998.godine i sve do 2009.godine važio je za jednog od najpopularnijih OTA portala u Europi. Portal je nastao u jako povoljnim okolnostima budući da je tada započinjao internet boom u Velikoj Britaniji kao i u ostalim zemljama Zapadne Europe.

U početku su se bavili samo avio letovima da bi se kasnije proširili tržište hotela, vila, apartmana, spa odmorišta, putovanja, izleta itd.

2009.godine Lastminute je bio tema kontroverze i kritika u online zajednici jer su se klijenti žalili na neodobrene naplate s njihovih kreditnih kartica. Ovo je jako negativno utjecalo na kredibilitet portala zbog čega je izgubio veliki broj korisnika. Ovaj negativan trend se nastavio sve do 2017.godine kada su konačno riješili nesuglasice i promijenili upravitelje i vlasnike. Nakon toga, portal bilježi sve bolje rezultate i nazire se povratak na stare staze slave. Samo u protekla tri mjeseca ostvarili su promet od 34,3 milijuna posjetitelja na stranici što je značajan porast u odnosu na proteklih nekoliko godina.

U 2017.godini Lastminute.com je najveći konkurent Expedije u Zapadnoj Europi a u nekim zemljama su poput Italije su čak i ispred njih:

[responsive]lastminute Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Ovaj portal se specijalizirao za last-minute rezervacije što je poslovni model koji je utkan u ovaj brend. Čak i prije pojave mobilnih uređaja, klijenti su pokazivali interes za ovakav princip rezerviranja smještaja. Taj trend se stalno i povećava. Razlog tome je relativno mala udaljenost između europskih gradova pa tako putnici često imaju potrebu za ovakvim rezervacijama.

Preko svoje Lastminute aplikacije promoviraju “momentalan pristup hotelima od 3-5 zvjezdica s popustima i do 55%”.  Ono što dodatno doprinosi povećanju ovakve vrste rezervacija na ovom portalu su Top tajne ponude za boravak u hotelima čije ime je skriveno, kao i aplikacija za foto-skeniranje kreditne kartice koja eliminira dugotrajni unos informacije s kreditnog računa.

 

Za oglašavanje na LastMinute.com potreban vam je hotel channel manager. Prijaviti se možete preko ovog linka.

 

8. Hostel World

[responsive]hostel world informacije (1)[/responsive]

Hostel World se razlikuje od svih portala navedenih do sada. Ovo nije klasični OTA portal i specijaliziran je samo za hostele, male hotele i iznajmljivače. Predstavljen je kao raj za backpackere koji traže povoljan smještaj u najpopularnijim svjetskim destinacijama.

Portal je pokrenut 1999.godine u Dublinu, Irskoj i kao takav zamišljen je kao distribucijski kanal za hostele i iznajmljivače privatnog smještaja. Od tada je izrastao u najveću online platformu za hostele i postao društveni pokret u svijetu, nešto slično što je Airbnb uradio s obiteljskim smještajem.

Turisti koji dolaze s Hostel World-a su jedinstveni i strastveni ljudi koji žele vidjeti svijet, stvoriti nova poznanstva i imaju želju za avanturom i navalom adrenalina. Žele upoznati svijet a društvena priroda hostela je ono što ispunjuje njihova putovanja i stvara nezaboravne uspomene.

Većina odanih korisnika ovog portala će reći da je najbitniji faktor kod putovanja upoznavanje novih ljudi i doživljavanje novih kultura i nacija. Hostel World je namijenjen takvim klijentima pružajući im jednostavne opcije rezerviranja kako bi na najbolji način iskoristili svoje putovanje. Čak polovica putnika s ovog portala koristi Hoste World aplikaciju kod putovanja.

Hostel World ima preko 9 milijuna online recenzija na svom portalu i 35.000 objekata u 170 zemalja svijeta. Dostupni su na 18 jezika i stranicu je u protekla 3 mjeseca posjetilo preko 27 milijuna ljudi.

Hostel World je bez sumnje vodeći distribucijski kanal za hostele na svijetu. Njihova cijena distribucije za vlasnike objekata je povoljnija u odnosu na druge portale. Hostel World svoju proviziju od 10% uzima direktno od gosta a ostalih 90% hosteli naplaćuju od gosta na licu mjesta.

Što se tiče geografske rasprostranjenosti, ovaj portal pokriva sve dijelove svijeta. Posjetitelji na stranicu dolaze iz cijelog svijeta:

[responsive]hostel world Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Međutim, može se reći kako je Europa najveće tržište jer se ovdje nalazi najveći broj hostela u odnosu na ostatak svijeta. Čak 75% tržišta se nalazi u Europi a kada se radi o pojedinačnim državama onda je SAD u blagoj prednosti.

Na Hostel World se možete prijaviti ovdje.

 

Hostel Bookers

HostelWorld je 2013.godine kupio još jedan portal namijenjen hostelima Hostel Bookers. Time je Hostel Bookers prenio svojih 20.000 hostela u Hostel World ponudu. Nakon ove kupovine Hostel World je postao dominantan igrač u svijetu hostela.

Međutim, Hostel Bookers također ima svoju vjernu publiku i ostvaruje zavidan promet posjeta i rezervacija:

[responsive]Hostel bookers world informacije[/responsive]

Poslovni model je identičan kao i kod Hostel World-a. Prijavom na Hostel World ostvarujete pravo oglašavanja i na HostelBookers.

Ova dva portala se također razlikuju i po ciljanoj publici:

[responsive]Hostel bookers Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

 

 

9. Tiket.com

[responsive]tiket world informacije (1)[/responsive]

Tiket.com je još jedan popularan OTA portal iz Indonezije. Nude rezervaciju smještaja, letova, vlakova, koncerta, putovanja itd. Trenutno u svojoj bazi imaju preko 100.000 domaćih i međunarodnih hotela.

Tvrtka je osnovana nedavno, 2011.godine i u protekla 3 mjeseca su imali 27 milijuna posjetitelja na stranici.

Tiket.com ima jako razvijen brend i odanu bazu klijenata što dokazuje i pregled marketinških kanala ispod:

[responsive]tiket pregled marketinških kanala[/responsive]

Najviše posjeta na stranicu ostvaruje se direktno. Preko 20 milijuna ljudi prilikom planiranja putovanja direktno dolazi na njihovu stranicu kako bi izvršili registraciju.

Većina njihovih klijenata dolazi iz Indonezije:

[responsive]tiket Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Tiket.com se možete prijaviti ovdje.

 

10. Hotels Combined

[responsive]Hotels Combined world informacije[/responsive]

Hotels Combined je jedan od najbitnijih metasearch partnera za SAD. Portal je osnovan 2005.godine i funkcionira na principu pay-per-click modela. Link s oglasa na ovom portalu vodi direktno na web stranicu vašeg hotela i tu izvršava potencijalnu rezervaciju. Vi plaćate jedino klik kojeg gost izvrši. Njihova stranica je dostupna 220 zemalja svijeta i u posljednja tri mjeseca imali su nešto manje od 20 milijuna posjeta. Trenutno na raspolaganju imaju 400.000 hotela.

Gost dolaskom na stranicu unosi podatke o hotelu, datumu i vremenu putovanja nakon čega mu ovaj portal nudi hotele koji odgovaraju unesenim kriterijima. Klikom na oglas bilo kojeg hotela, gost stiže na web stranicu hotela ili na neki od OTA portala. Tehnologija koju koriste na portalu također odabire cijene i dostupnost hotela sa svih stranica i portala poput Expedije, Booking.com-a, Agode i sl. te ih potom prezentira posjetiteljima kako bi mogli odabrati najpovoljniju opciju za sebe.

Klik se naplaćuje 0,5 – 2$, ovisno o hotelu, destinaciji, potencijalu hotela i sl.

HotelsCombined dostavlja izvanredan povrat uloženog za targetiranje putnika koji dolaze iz Jugoistočne Azije, Australije ili Novog Zelanda.

[responsive]Hotels Combined Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

 

Iako je količina klikova manja nego kod TripAdvisora, Trivaga ili Google Hotel Ads-a, demografska slika putnika koji koriste ovaj metasearch portal je vrijedan dodatak svakom hotelu koji želi više gostiju iz azijske pacifičke regije.

Količina klikova je stabilna, a poslovni model je takav da naplaćuju samo po uspješnoj akviziciji gosta s vrlo malom kontrolom oko vidljivosti hotela na portalu.

Informacije za prijavu na ovaj portal možete pronaći ovdje.

 

11. Ostrovok

[responsive]Ostrovok world informacije[/responsive]

Ostrovok je ruski online portal osnovan 2010.godine u Moskvi. U kratko vrijeme postao je najpopularniji portal u Rusiji s preko 350.000 hotela iz 200 zemalja svijeta i tako postao glavni konkurent Booking.com-a u tom dijelu svijeta.

Ostrovok je portal kojeg Rusi koriste za rezervaciju smještaj u Rusiji ali i van nje. Veliki broj svjetskih hotela se priključio ovom portalu upravo zbog širine i privlačnosti ovog tržišta. Međutim, ovaj portal pokriva i turiste iz drugih zemalja Istočne Europe:

[responsive]Ostrovok Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Naplatu hotel ili iznajmljivač izvršava direktno od gosta uključujući i naknade za otkazane rezervacije. Rezervaciju ne možete otkazati jednom kada pristanete na nju.

Ono što je zanimljivo kod ovog portala jeste činjenica da su kanali preko kojih posjetitelji dolaze na portal ravnomjerno raspoređeni:

[responsive]Ostrovok pregled marketinških kanala[/responsive]

Ostrovok dosta ulaže u plaćene oglase, ali i dosta posjetitelja na portal dolazi preko preporuke ili direktno s Google-a.

Na Ostrovok se možete prijaviti ovdje.

 

 

12. Travel Republic

[responsive]Travel Republic world informacije[/responsive]

Travel Republic je jedna od najpoznatijih online putničkih agencija iz Europe. Portal je osnovan 2003.godine u Velikoj Britaniji i od tada bilježe impresivne rezultate. Na njihovoj stranici se oglašavaju samo hoteli, a pored njih gosti mogu rezervirati i letove, putovanja, prijevoz uz mnoge druge putničke aranžmane. U svojoj bazi trenutno imaju 314.325 hotela iz cijelog svijeta, a preko 2 milijuna rezervacija se (prema njihovim izvještajima) godišnje izvrši preko njihovog portala.

Travel Republic je zanimljiv turistima jer im nudi mogućnost sastavljanja čitavog putovanja, od polaska do povratka. Imaju sličan poslovni model kao Expedia s time da je možda bolje prilagođen korisnicima iz Velike Britanije. Zbog toga Travel Republic i jeste najveći OTA konkurent Expedije na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Portal od turista uzima minimalnu naknadu za rezervaciju od 1-6 funti za izvršenje rezervacije a ostatak plaćaju 7 dana prije dolaska ili po samo dolasku. Prilikom otkazivanja rezervacija od gostiju se naplaćuje 10% ili pak cijeli iznos vrijednosti rezervacije, ovisno o tome kada je otkaz rezervacije izvršen.

Pored Velike Britanije, Travel Republic je poznat i posjećen iz drugih država Zapadne Europe:

[responsive]Travel Republic Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

2012.godine Travel Republic je kupila Dnata, najveća turistička agencija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja dodatno ulaže u razvoj i rasprostranjenost ovog portala. Od ove godine, Travel Republic će povećati ulaganje u marketing za 60% tako da možemo očekivati još veću popularnost portala na velikom europskom tržištu.

[responsive]travelrepublic-google-plus[/responsive]Travel Republic je možda najpoznatiji po jedinstvenoj upotrebi društvenih mreža. Na primjer, na svojoj Google+ mreži imaju preko 3,4 milijuna fanova. Na ovoj društvenoj mreži vrše promociju hotela iz svoje ponude što, nakon objave, hotelima u pojedinim slučajevima donosi porast rezervacija za 633%. Na primjer njihov post o hotelu u Baliju ostvario je 8000 klikova na oglasu tog hotela na Travel Republic-u.

Travel Republic je idealan portal za privlačenje gostiju iz Velike Britanije. Prijavu na Travel Republic možete napraviti ovdje.

 

13. Via.com

Via.com je još jedan indijski portal na našoj listi. U protekla tri mjeseca ovaj portal je posjetilo nešto manje od 7 milijuna posjetitelja. Portal je relativno nov (2006.godina) te je stoga mali broj registriranih hotela (oko 10.000) što je idealna prilika za priključenje na njihov vlak.

Ovaj portal se pored oglašavanja smještaja bavi i rezervacijama autobusa, auta, vlakova, zrakoplova i sl. Gosti u paketu rezerviraju sve što im je potrebno na putovanju.

Pored Indije, ovaj portal pokriva šire područje Jugoistočne Azije i Bliskog Istoka:

[responsive]Via.com Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Via.com se možete prijaviti ovdje.

 

14. HRS Grupa

HRS grupa je putnička agencije iz Njemačke u čijem su vlasništvu dva najpoznatija Njemačka portala HRS.com i Hotel.de. Na ove dvije stranice mjesečno dolazi preko 10 milijuna ljudi, poglavito iz zemalja gdje se govori njemački jezik ali i drugih zemalja Zapadne Europe. Prijavom na HRS.com ostvarujete pravo oglašavanja i na Hotel.de tako da možete zatražiti od njihovog tima povezivanje s oba portala.

 

HRS.com

[responsive]HRS world informacije (1)[/responsive]

HRS skraćeno od Hotel Reservation Service je tvrtka osnovana još 1972.godine u Kelnu, Njemačkoj. Djeluju kao booking portal za turiste i poslovne putnike. U njihovoj bazi se nalazi preko 300.000 hotela iz 190 zemalja svijeta kao i 10.000 putničkih agencija iz Europe.

Dodatno, na svom portalu imaju preko 5 milijuna recenzija za hotele što posjetiteljima dodatno olakšava pretragu. HRS dodjeljuje zvjezdice za kategorizaciju hotela u svojoj ponudi na osnovu kojih vas rangiraju na rezultatima pretrage i preporučuju gostima.  Koliko HRS zvjezdica će vaš hotel dobiti ovisi o kvaliteti hotela, čistoći, sadržajima, vrijednosti, wellness ponudi, veličini soba, kvalitetu kreveta i kupatila, osoblju hotela, restoranu te recenzijama koje ostvarite na ovom portalu.

Također, klasifikacija hotela i prednost na rezultatima pretrage na ovom portalu ovisi i o osobi koja vrši pretragu. Tako da će drugačiji rezultati pretrage biti za poslovne putnike, mlade parove, obitelji, grupne dolaske, starosti djece i sl. Zbog toga je jako bitno klasificirati svoj hotel na ovom portalu na osnovu toga kakve goste želite/možete imati.

U svome poslovnom modelu koriste money-back guarantee gdje ako rezervirate hotel preko njihovog portala i nađete negdje drugdje isti hotel po jeftinijoj cijeni, HRS će vam uplatiti tu razliku. Naplata na ovom portalu se izvršava po dolasku gosta. Gost rezervaciju može otkazati do 6 sati navečer na dan dolaska. Ukoliko to ne uradi onda imate pravo naplatiti otkazanu rezervaciju onako kako postavite na portalu.

Poslovni putnici registrirani na ovom portalu mogu sačuvati do 30% i tako rezervirati smještaj ili apartman po povoljnoj cijeni. Također su razvili i mobilnu aplikaciju za svoj portal koja je dostupna u 157 zemalja svijeta i preuzeta je preko 10 milijuna puta do sada.

Pored Njemačke pokrivaju i druge zemlje u Europi i idealan su portal za njemačke i poljske turiste:

[responsive]HRS Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na HRS se možete prijaviti ovdje. Nakon popunjavanja podataka kontaktirat će vas osoblje portala kako bi vam pomogao oko postavljanja hotela online.

 

Hotel.de

HRS grupacija je otkupila Hotel.de 2015.godine i postala većinski vlasnik ovog portala. Hotel.de dijeli podatke s HRS-om što uključuje i bazu hotela s kojima surađuju.

[responsive]Hotel.de world informacije[/responsive]

Poslovni model je jako sličan modelu HRS-a. Osnovna razlika između ova dva portala je u ciljanoj publici. Hotel.de je orijentiran na njemačko govorno područje i pokriva goste iz Austrije i Švicarske:

[responsive]Hotel.de Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Također Hotel.de ima odaniju publiku i razvijeniji brend pa se zbog toga gosti više zadržavaju na portalu za razliku od HRS-a.

 

15. Late Rooms

[responsive]LateRooms.com informacije[/responsive]

LateRooms.com je portal za oglašavanje hotela iz Europe i svijeta. Osnovani su 1999.godine u Mančesteru, Velikoj Britaniji. U svojoj bazi imaju preko 200.000 hotela a najveći broj je iz Europe.

S velikom bazom hotela, Laterooms.com omogućava korisnicima pregled iskrenih i stvarnih recenzija gostiju uz mogućnost rezervacije 0-24 preko mobilnog uređaja. Sobe se mogu rezervirati i do godinu dana unaprijed za bilo koji hotel.

Gosti na ovaj portal dolaze iz velikim brojem iz Velike Britanije ali i iz drugih dijelova Europe:

[responsive]Late rooms.com Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Pregled marketinških kanala preko kojih gosti dolaze na ovaj portal otkriva više detalja o samom portalu:

[responsive]Laterooms pregled marketinških kanala[/responsive]

Kao što možete vidjeti, većina prometa na ovaj portal dolazi preko Google-a gdje osobe koje pretražuju smještaj u Europi dolaze na LateRooms.com. Mnogo truda su uložili na dobro pozicioniranje na Google-u u nadi da će tako ostati konkurentni u borbi s najvećim portalima poput Booking.com-a i Expedije.

Na Later Rooms se možete prijaviti ovdje.

 

16. Asia Travel

[responsive]Asia travel informacije[/responsive]

Asia Travel je vodeća azijska online turistička agencija koja u svojoj ponudi ima 8 milijuna turističkih proizvoda i usluga u cijelom svijetu. U svome poslovnom modelu fokusiraju se na all-inclusive pakete usluga uz ekstra mogućnost uštede za goste. Ovakvim pozicioniranjem su prvi portal ovakve vrste na azijskom tržištu. Tri godine za redom (od 2013-2015) proglašavani su za najbolju online putničku agenciju u Aziji.

Tvrtka je osnovana 1995.godine u nastojanju pružanja turistima iz Azije planiranje vlastitog putovanja, uključujući sve komponente, od smještaja do prijevoza. Njihov sustav prilikom pretrage izbacuje uvijek najjeftiniju opciju u ponudi, bilo da se radi o hotelu ili avio kompaniji.

U svojoj bazi imaju preko 200.000 hotela, hostela i motela iz preko 4800 gradova i 180 država svijeta. Prilikom rezervacije gostima nude best-price guarantee policu dok od hotela zahtijevaju jednakost ili niže cijene u odnosu na druge portale.

Asia Travel nudi dvije opcije naplate rezervacije za hotele. Prva opcija omogućava hotelima naplatu direktno od gosta prilikom check-ina. Druga opcija je da gost plati prije dolaska preko portala i prije check-ina.

Za razliku od prethodnih azijskih portala na našoj listi koji su specijalizirani za određeno geografsko područje, Asia Travel je portal koji je ravnomjerno geografski rasprostranjen:

[responsive]Asiatravel Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Kao što je vidljivo na grafici iznad, gosti na ovaj portal dolaze iz svih azijskih zemalja podjednako. Pošto je Azija najveće tržište na svijetu, ovakva geografska rasprostranjenost ovog portala velika prednost u odnosu na druge.

Na portal se možete prijaviti ovdje.

 

17. Despegar

[responsive]Despegar.com informacije[/responsive]

Despegar.com je najveća online putnička agencija u Latinskoj Americi s ukupnom vrijednosti od 3,5 milijardi dolara. Tvrtka je osnovana 1999.godine u Buenos Airesu i trenutno je prisutna u 21 državi. Ime su uzeli od španjolske riječi koja znači “poletjeti, uzletjeti”. Godišnje uslužuju 5 milijuna turista a njihova mobilna aplikacija za putovanja je preuzeta 25 milijuna puta do sada.  Trenutno surađuju s preko 150.000 hotela iz cijelog svijeta.

U svome radu portal se bazira na putnike sa španjolskog i portugalskog govornog područja. U tom dijelu svijeta 60% online putničkog prometa se ostvaruje preko Despegar-a. Turistima nude mogućnost kreiranja paketa, uključujuću smještaj i prijevoz do željenog odredišta. Naplatu od gosta vrši hotel direktno a nakon svake izvršene rezervacije Despegar će poslati potvrdu.

U Latinskoj Americi živi oko 500 milijuna ljudi a petina njih koristi online portale za organizaciju i planiranje putovanja. Ovim podacima treba također dodati činjenicu da preko 36% posjetitelja na Depsegar dolazi na njihovu stranicu iz SAD-a budući da tamo živi veliki broj stanovnika porijeklom iz latinske Amerike:

[responsive]Despegar Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Zbog toga je ovaj portal potencijalni zlatni rudnik kada govorimo o mogućnosti ostvarivanja rezervacija iz ovog dijela svijeta i otvaranja naših hotela prema ovom tržištu.

Na Despegar se možete prijaviti ovdje.

 

18. Hotel Tonight

[responsive]Hotel Tonight informacije[/responsive]

Hotel Tonight je tvrtka osnovana 2010.godine u SAD-u. Ovo nije klasični portal već mobilna aplikacija za Android, Windows i Apple uređaje koja omogućava korisnicima last-minute rezervaciju smještaja u Americi, Europi i Australiji. Aplikaciju je do sada preuzelo preko 20 milijuna ljudi. Može se reći da je Hotel Tonight jedan trend ili pokret sličan Airbnb-u kod iznajmljivanja apartmana i ima sve pretpostavke da postane društvena mreža za hotele.

Budući da koriste last minute poslovni model, ova aplikacija nudi jeftine cijene s povoljnim popustima na realnu cijenu sobe. Trenutno se nalaze u 35 zemalja svijeta s bazom od 20.000 hotela iz Amerike, Europe i Australije. Sve rezervacije su bespovratne što i ima smisla budući da se radi o last-minute modelu poslovanja. Također, aplikacija koristi i garanciju najbolje cijene.

Aplikacija je namijenjena za karakterističnu ciljanu skupinu ljudi. Naime, korisnici aplikacije su većinom mladi ljudi koji su neodlučni, neopterećeni, neorganizirani i koji ne vole unaprijed isplanirati svaki detalj putovanja. Pored toga, preko aplikacije se rezervacija može izvršiti i do 10 puta brže nego preko drugih OTA portala. Većina gostiju dolazi iz SAD-a i zemalja Zapadne Europe:

[responsive]Hotel Tonight Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Hotel Tonight surađuje s hotelima iz cijelog svijeta jer imaju jako povoljan poslovni model, kako za hotele, tako i za turiste. Svi znamo da se cijene soba mijenjaju na dnevnoj bazi ili svakih nekoliko sati, ovisno o trenutnim okolnostima. Ono što Hotel Tonight nudi hotelijerima je oglašavanje soba koje nisu uspjeli prodati na regularan način prema turistima koji u zadnji trenutak žele pronaći smještaj. Kada god hoteli žele brzo popuniti nerasprodane sobe, u kratko vrijeme ih oglase na Hotel Tonight po sniženoj cijeni. Win-win situacija za sve sudionike.

Algoritam za rangiranje hotela na ovoj aplikaciji je jako jednostavan. Odabire sve hotele koji se oglašavaju taj dan, kategorizira ih po lokaciji i vrsti hotela. Lista hotela nikada nije duga za razliku od drugih portala. Sve se svede na 10-20 hotela po pretrazi što olakšava donošenje odluke gostima. Sustav za recenzije je također pojednostavljen. Nema dugih paragrafa s opisima i mora raznih mišljenja, hotel se ocjenjuje s “palac gore” ili “palac dolje”.

[responsive]hotel tonight app[/responsive]Predstavit ćemo i dvije jako korisne značajke Hotel Tonight aplikacije HT Escape i GEO Rates.

HT escape je jednostavniji način rezerviranja smještaja u neposrednoj blizini. Aplikacija na ovaj način gostima automatski nudi hotele koji su u neposrednoj blizini i koji nude povoljnu cijenu.
GEO Rates dozvoljava hotelima pravljenje dodatnih popusta za goste koji se nalaze na određenoj lokaciji. Na primjer, korisnik aplikacije može vidjeti još povoljnije cijene kada se nalazi u zračnoj luci, kolodvoru ili gradovima u blizini hotela. Ovu su mjesta gdje gosti često odlučuju gdje odsjesti. Ili, druga mogućnost je da pod hitno morate popuniti sobe pa stoga ponudite jako povoljne cijene gostima koji se nalaze na mjestima blizu vašeg hotela.

U svako slučaju, Hotel Tonight je jako zanimljiv i vrijedi ga isprobati za sobe koje ionako niste uspjeli prodati.

Na Hotel Tonight se možete prijaviti ovdje.

 

19. Hostels Club

[responsive]Hostels Club informacije[/responsive]

Hostels Club  je još jedan portal namijenjen za hostele, pansione, male hotele i kuće za odmor osnovan u Italiji. Portal je preveden na hrvatski jezik što ga čini privlačnim za hostele iz naše regije. Hostels Club je orijentiran na međunarodno tržište a posebno su aktivni u Europi. Trenutno u svojoj bazi imaju 28.000 hostela i pansiona iz cijelog svijeta.

HostelsClub.com je mlad i dinamičan website koja pruža putnicima s ograničenim budžetom one-stop-shop destinaciju koja će zadovoljiti njihove potrebe pri traženju smještaja. Portal pruža putnicima diljem svijeta online mogućnost pretraživanja i rezerviranja smještaja u destinacijama diljem svijeta (Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Azije, Oceanije ili Afrike). HostelsClub.com nudi široku lepezu izbora smještaja koji je prikladan putnicima raznih tipova budžeta i potreba.

Hostels Club ima jak affiliate program preko kojeg oglašavaju svoje smještajne objekte u svijetu. Oglašavanjem na Hostels Club-u istovremeno ćete se oglašavati i na drugim web stranicama koje su u partnerstvu s njima.

Jedna zanimljiva stavka koju hoteli dobivaju s ovim portalom jeste mogućnost uvezivanja recenzija s ovog portala na web stranici objekta. Tako sve recenzije koje dobijete na Hostels Club-u nalazit će se i na vašoj web stranici.

Ciljano tržište ovog portala je europski kontinent a najveći broj posjetitelja na portal dolazi iz Italije i Poljske:

[responsive]Hostels Club Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Prijaviti se možete ovdje.

 

20. BudgetPlaces

[responsive]budget places informacije[/responsive]

Budget Places je online putnička agencija koja u svojoj ponudi ima smještaj po povoljnoj cijeni i ne uzimaju luksuzne hotele u svoju ponudu. Portal je namijenjen za iznajmljivače, hotele, hostele, pansione, motele itd. Osnovani su 2003.godine u Barceloni gdje im je i danas sjedište.

Trenutno raspolažu sa 10.000 hotela i apartmana iz preko 100 zemalja svijeta. Glavne destinacije na ovom portalu su europski gradovi poput Pariza, Rime, Venecije, Amsterdama, Londona, Berlina, Barcelone i Madrida.

Na ovom se portalu mjesečno rezervira preko 55.000 soba a godišnje imaju preko 220.000 rezervacija. Za oglašavanje na ovom portalu potrebno je imati prosječnu ocjenu na TripAdvisor-u preko 3 budući da je BudgetPlaces u suradnji s ovim portalom. Postavljanje je besplatno a portal uzima 20% od svake ostvarene rezervacije.

Početkom ove godine BudgetPlaces je prodan tvrtki eDreams Odigeo koja pod svojim plaštom već ima nekoliko europskih portala koji su specijalizirani za lokalno tržište poput GoVoyages, Opodo i TravelLink.

Korisnici dolaze na ovaj portal ravnomjerno iz svih zemalja Zapadne Europe:

[responsive]Budgetplaces Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

BudgetPlaces, kao što im ime sugerira, pomaže gostima u pronalasku smještaja koji je unutar njihovog budžeta i kupovne moći. Gosti mogu dobiti određeni popust za neke noći ili nekoliko noći besplatno, ovisno o dužini boravka. Zbog količine smještaja, turisti imaju velik izbor objekata za svaku vrstu pretrage. Pretraga se može filtrirati po raznim kriterijima poput cijene, recenzija, sadržaja, udaljenosti, vrste smještaja itd.  Posebna karakteristika ovog portala je ponuda hotela koji se nalaze u blizini popularnih destinacija i znamenitosti.

BudgetPlaces je ograničen na iznajmljivanje smještaja tako da turisti ne mogu rezervirati letove ili izlete preko njega.  Također, od hotela ne zahtijevaju jednakost cijena u vidu best-price guarantee opcije.

Na BudgetPlaces se možete prijaviti ovdje.

 

21. Prestigia

[responsive]Prestigia informacije[/responsive]

Prestigia je portal osnovan u Španjolskoj 2005.godine. U svoju ponudu ne uvrštavaju sve hotele već samo one koji odgovaraju njihovim kriterijima. To su uglavnom kvalitetni i luksuzni hoteli iz Europe. Trenutno imaju preko 6000 luksuznih hotela u svojoj ponudi.

Od hotela uzimaju 20% provizije a uvjete otkazivanja rezervacije sami određujete. Sve naplate i provizije hotel direktno naplaćuje od gosta. U protekla tri mjeseca ovaj portal je posjetilo nešto manje od 2 milijuna posjetitelja.

Ciljana publika ovog portala su poslovni putnici te turisti s velikom kupovnom moći. Geografski pokrivaju šire područje Europe i SAD-a:

[responsive]Prestigia Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Prestigiu se možete prijaviti ovdje.

 

22. Hotel Beds grupa

Hotel Beds

[responsive]Hotel Beds informacije (1)[/responsive]

Svi znaju kako se hoteli za većinu svojih rezervacija oslanjaju na dva najveća igrača na tržištu, Priceline i Expediju. Neki hoteli i pola svog inventara prodaju na ovim portalima. Međutim, postoji i alternativa ovim portalima a u posljednjih nekoliko godina to je Hotel Beds. Hotel Beds je B2B portal pokrenut 2001.godine i trenutno distribuira objekte ka 35.000 putničkih agencija. Prema nekim izvještajima, Hotel Beds trenutno drži 15% globalnog tržišta. Hotel Beds radi tako što vaš hotel proslijedi turističkim agencijama s kojima rade nakon čega vas oni oglašavaju i preporučuju svojim klijentima. Samo zamislite da ovaj portal u tri mjeseca posjeti preko 1,5 mlijiuna turističkih agencija.

Hotel Beds redovno kupuju manje portale i online putničke agencije tako da trenutno raspolažu s preko 170.000 hotela u svijetu. Portali koji su u vlasništvu Hotel Beds-a uključuju GTA, Tourico Holidays, Travel Cube itd. Tako su izgradili ozbiljnu reputaciju i svojim djelovanjem pokrivaju sve kontinente. Naravno, postavljanjem hotela na Hotel Beds automatski se možete oglašavati na svim njihovim partnerskim portalima.

Kao što je vidljivo iz grafičkog prikaza ispod, posjetitelji ove stranice dolaze iz svih dijelova svijeta što dodatno daje na važnosti ovoj grupaciji jer su ti posjetitelji većinom putničke agencije iz cijelog svijeta:

[responsive]Hotel Beds Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Na Hotel Beds i drugim portalima u njihovoj ponudi dnevno se izvrši oko 1,5 milijardi pretraga smještaja. Na Hotel Beds portalima prodaju se i izleti/ekskurzije, letovi, kruzeri i druge aktivnosti tako da su veće šanse za hotelski smještaj na ovom portalu a u isto vrijeme i manja mogućnost otkazivanja rezervacija. Dnevno se preko njihovih portala ostvari 31 tisuća rezervacija a godišnje 47 milijuna noćenja.

Ono što Hotel Beds može ponuditi hotelima, a što je ujedno i njegova najveća vrijednost, jeste raspodjela i širenje kanala prodaje. Tako, na primjer hotel iz Zagreba može svoju ponudu predstaviti putničkim agencijama iz Južne Koreje i slično tome. Ovdje govorimo o kanalima prodaje koje Expedia i Priceline(Booking.com) ne pokrivaju i kojima nekada nemaju pristup. Hotel Beds nije direktna konkurencija hotelima na načina da ih uvjetuje stavkama poput jednakosti cijena. Oni nastoje svojim poslovnim modelom povezati hotele s kanalima prodaje i za to uzimaju proviziju.

Na Hotel Beds se možete prijaviti ovdje.

 

GTA

[responsive]GTA informacije[/responsive]

GTA je online putnička agencija koju je Hotel Beds otkupio prije nekoliko mjeseci za 1,3 milijarde dolara. Ovim potezom Hotel Beds je postao glavna konkurencija najvećim svjetskim portalima. GTA je ono što je falilo kako bi Hotel Beds postao dominantan globalni igrač budući da je GTA portal koji najviše pokriva azijsko i australsko tržište.

Najveći intetres GTA ima u zaljevskim zemljama kao i u zemljama Jugoistočne Azije:

[responsive]GTA Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Međutim, sada će posjetitelji iz Azije imati pristup europskim hotelima iz Hotel Beds-a i obratno.

 

23. Mr & Mrs Smith

[responsive]Smith informacije[/responsive]

Mr & Mrs Smith je portal osnovan 2003.godine od strane dvoje ljubitelja hotela da bi se do danas razvio u međunarodni klub putnika s milijunima članova iz preko 100 zemalja svijeta. Po mnogo čemu ovaj portal je jedinstven. Prva stvar koju trebate znati je da su, kao što smo naveli, klub ili skupina ljudi koji traže jedinstven i specijalan smještaj za svoje potrebe.

Na njihovoj stranici možete pronaći hotele u pećini, iznad vode, kućice na drvetu, idilične vile i slično tome. Ovom portalu mogu pristupiti samo hoteli i vile koji se posebno ističu stilom i ponudom. Svaki prijavljeni hotel osoblje ovog portala posjeti i ostavi anonimnu recenziju. Također, mogu doći u iznenadnu inspekciju hotela bez najave. Njihov moto je da novac ne može kupiti ljubav iako u svojoj ponudi imaju otmjene i ekstravagantne hotele.

Ukoliko gost nije zadovoljan s hotelom iz njihove ponude i problem se ne može riješiti, Smith će raskinuti ugovor s hotelom. Bez obzira na to, baza hotela u njihovoj ponudi svakim danom raste.

Članovi ovog kluba imaju zahtijevaju specijalan tretman u svakom hotelu u koji dođu. Uz svaki hotel obavezna je boca vina, spa ili wellness tretman, neka besplatna aktivnost i sl. Pored toga svega, Smith članovi kluba imaju best price guarantee opciju tako da ni na jednom drugom portalu ne mogu pronaći jeftiniji smještaj u istom hotelu.

Kako biste postali Smith hotel, hotel mora ispunjavati različite uvjete poput ugodnog ambijenta, stilskog uređenja, toplu dobrodošlicu i prijatno osoblje, osebujne sobe s dodacima, ukusna jela u restoranu a boravak mora biti nezaboravan.

Na svojoj stranici su naveli neke od kriterija koje svaki hotel u njihovoj ponudi treba ispunjavati:

 • Jedinstven i na specifičnoj lokaciji. Ne može odavati utisak bilo kakvog hotela. Da ima posebnu atmosferu koja odiše intimom, bez obzira na veličinu hotela.
 • Stilski i poseban. Interijer treba biti inspirativan, dizajnerski dorađen, u trendu.
 • Romantičan, cool i eskapističan. Hoteli u ponudi su orijentirani prema parovima te predstavljaju mjesta gdje se možete skloniti na nekoliko dana i pobjeći od svega.
 • Informalni tako da odišu dobrodošlicom. Čak i hoteli s pet zijezdica u njihovoj ponudi trebaju odavati osjećaj relaksiranosti.
 • Prijateljski, osoban i diskretan. Usluga u hotelu ne treba biti formalna poput naklona i forsiranog osmjeha zbog kojih se gosti osjećaju nezgodno. Velika pažnja treba biti posvećena detaljima koji će iskustvo činiti neuobičajenim.
 • Vrijednost za novac. Ako hotel naplaćuje visoku cijenu po za noćenje, Smith se pobrine da stvarno i vrijedi toliko.

Na ovaj portal dolaze gosti iz engleskog govornog područja:

[responsive]Smith Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Nekoliko hotela i vila iz Dubrovnika se već nalazi u njihovoj ponudi. Ukoliko mislite da vaš hotel ispunjava ove visoke kriterije možete se prijaviti ovdje.

 

24. Hutchgo

[responsive]Hutchgo informacije[/responsive]

Hutchgo je online putnička agencija koja nudi usluge rezervacija za azijsko-pacifičku regiju. Na njihovoj stranici posjetitelji mogu rezervirati smještaj, prijevoz, avio karte, unajmiti auto, rezervirati izlete, ekskurzije, posjete turističkim atrakcijama.  Turistima dakle nude mogućnost rezerviranja svega što im je potrebno.

Osnovani su 2002.godine u Hong Kongu i trenutno su prisutni u 10 različitih tržišta poput Kine, Indonezije, Južne Koreje, Malezije, Filipina, Singapura, Tajlanda i Velike Britanije. Trenutno rade na proširenju svoje ponude na europsko i američko tržište a mnogi hoteli iz Hrvatske se već nalaze u njihovoj bazi.

Ovaj portal je bio u vlasništvu Priceline-a (vlasnika Agode i Booking.com-a) 13 godina gdje su služili kao katalizator usluga Booking.com-a u ovoj regiji. Pošto ih je Priceline limitirao na samo na azijsko tržište, 2015.godine odlučili su napustiti partnerstvo i sami se pozicionirati na globalnom tržištu.

Web stranice Hutchgo-a su jako prilagođene mobilnim uređajima a razvili su i aplikacije za online booking. Ovo je bio značajan strateški iskorak buduću da je u Hong Kongu veliki broj poslovnih putnika koji spadaju u generaciju opsjednutu tehnologijom. To im je donijelo porast u rezervacijama i stavilo na mapu najboljih portala u Aziji.

Sve svoje iskustvo u turizmu i stručnost koja je dugo sazrijevala pod plaštom Priceline-a prenijeli su na svoj portal. Tako Hutchgo ima dosta sličnih funkcionalnosti kao i Booking.com što se može vidjeti u rezultatima pretrage smještaja ili sustavu oglašavanja. Može se reći da su uzeli najbolje od Booking.com-a i prilagodili to za azijsko tržište.

Posjetitelji na ovu stranicu dolaze najviše iz Hong Konga ali i drugih zemalja azijskog kontinenta:

[responsive]Hutchgo Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

 

25. Best Day

[responsive]Best Day informacije[/responsive]

Best Day je putnička agencije iz Meksika osnovana još 1984.godine. U samim počecima radili su osnovne usluge za Meksikance. Kroz 19 godina rada su razvili veliki broj partnerstava s najpoznatijim putničkim agencijama svijeta. 1996.godine su pokrenuli portal za online rezervaciju smještaja, letova i tura kako bi klijentima ponudili najnapredniji i najjednostavniji način rezerviranja putovanja online.

Poslije Despegar-a, Best Day je najbolja online agencija za tržište Južne i Centralne Amerike. Ono što turiste privlači na ovaj portal su cijene prilagođene tržištu kao i podrška koju pružaju svojim korisnicima na lokalnim jezicima.

Best Day je poznat po tehnološkim inovacijama i personaliziranom uslugom. U svojoj bazi imaju preko 180.000 hotela iz cijelog svijeta. Gosti na njihovu stranicu dolaze podjednako iz Centralne i Južne Amerike:

[responsive]BEst Day Zemlje iz kojih posjetitelji dolaze na stranicu_[/responsive]

Ove godine su ušli u partnerstvo s TravelPass grupom koja u svom repertoaru ima milijune objekata širom svijeta. Cilj ovog partnerstva je proširenje prodaje hotela za obje grupe na globalnom nivou. Best Day će integrirati oba sustava i ciljano tržište kako bi uključili sve hotele u jedan centraliziran sustav. Nakon toga će gosti iz SAD-a (što do sada nije bio slučaj) moći rezervirati hotele širom svijeta preko Best Day platforme.

Sada je idealno vrijeme za uključivanje hotela u Best Day sustav, prije nego lansiraju globalnu kampanju. Svoj hotel možete registrirati preko ovog linka.

Preuzmite ovaj vodič u PDF formatu

 

Zaključak

Oslanjanjem na samo određeni broj glavnih portala vaš smještaj je uskraćen za šire tržište preko kojeg možete doći do velikog broja i vrste gostiju kakve do sada niste imali u svom smještajnom objektu.

Registracijom na veliki broj portala proširujete svoju mrežu djelovanja i omogućavate gostima da vas pronađu i u najudaljenijim dijelovima svijeta. Pogledajte 8 razloga zašto se trebati oglašvati na više portala.

[responsive][/responsive]

Top 40 portala za oglašavanje hotela by